Hoe werkt Vodafone mobiel betalen met SmartPass en Wallet?

Article
door Joep
dinsdag, 08 april 2014 om 12:00
xgn google image
Vodafone nodigde ons uit voor een evenement om twee nieuwe services te introduceren op het gebied van mobiel betalen. Vodafone gelooft in een portemonnee-loze toekomst. Wij zochten uit wat dit nieuwe mobiele betalen nu precies inhoud, wat de gevaren zijn en of het toekomst heeft!
Wat is nou precies het nieuwe mobiele betalen en hoe gaat het in zijn werk? Vodafone heeft twee nieuwe features gelanceerd waarmee ze het liefst zien dat het meenemen van je portemonnee overbodig gaat worden. Iedereen kan ongeacht zijn provider in de toekomst gebruikmaken van Vodafone SmartPass, maar de mensen die een Vodafone abonnement hebben, kunnen ook nog gebruik maken van Vodafone Wallet.

Mobiel betalen met Vodafone SmartPass

Het idee hiervan is dat je een klein pasje krijgt dat qua formaat ongeveer een kwart is van een pinpas en ongeveer zo dik is als het gemiddelde pasje. In deze kaart zit een chip die je kunt scannen en gekoppeld zit aan je persoonlijke Vodafone-rekening. Dit pasje kun je achter je hoesje plaatsen of bij sommige telefoons zelfs bij de batterij van je telefoon stoppen. Het is de bedoeling dat de juiste kant van deze pas naar buiten toe staat om te zorgen dat hij gescand kan worden. Heb jij een splinternieuwe telefoon waarbij de batterij niet vervangen kan worden en je wilt je telefoon vrij houden van hoesjes en pasjes, dan heb je ook je mogelijkheid hem in je portemonnee te doen bij je pasjes. Dit is dan eigenlijk niet de bedoeling van Vodafone, maar niet iedereen wil een plasticje op zijn gloednieuwe telefoon. Op deze digitale rekening kun je maximaal een tegoed van 1200 euro zetten en dit kan verhoogd worden naar 5000 euro wanneer je jouw pasje laat verifiëren bij de Vodafone klantenservice.
Vodafone mobiel betalen
Leuk een aardig zo'n service waarmee je straks zonder iets in te tikken kunt betalen, maar kost het ook wat en welke gevaren zitten er aan verbonden? Ja en ja. Het gebruik van de SmartPass kost je jaarlijks 12,95 euro en geld opnemen bij een geldautomaat kost je maar liefst 2,50 euro. Daarnaast moet je ook nog betalen voor sommige diensten waarmee je geld overschrijft naar jouw SmartPass. Bij iDeal is een betaling boven de 20 euro gratis en alles daaronder kost je 50 cent. Ditzelfde bedrag ben je kwijt wanneer je de SmartPass wilt 'opladen' vanaf een creditcard.
Welke risico's zitten hier allemaal aan verbonden? Je hebt natuurlijk het risico dat jet het pasje kwijtraakt. Het is immers een klein ding en mensen die hem op hun telefoon hebben zitten kunnen hem relatief snel kwijtraken. Dit komt doordat het pasje van je telefoon af kan springen wanneer je deze elke keer in je broekzak doet. En omdat je geen code hoeft in te toetsen bij een betaling kan de vinder van dit pasje ongestoord pannenkoeken eten van jouw geld. Alleen het geld wat op het pasje staat kan opgemaakt worden omdat hij niet zoals de OV-chipkaart werkt met automatisch opladen. Vodafone raadt dan ook af om veel geld op je SmartPass te zetten, maar alleen een benodigde hoeveelheid. Natuurlijk wil je de pas blokkeren als je hem kwijt bent dit is geen probleem en al het geld dat er na het doorgeven wordt buitgemaakt van je SmartPass krijg je vergoed van de bank die achter Vodafone SmartPass zit.
Om eventueel misbruik bij verlies van je pasje enigszins in te dammen, zit er een maximum jaarlijkse besteding op, deze bedraagt 2500 euro per jaar. Ook kun je met de SmartPass maximaal 100 per dag opnemen bij een geldautomaat en bij een betaling van boven de 25 euro heb je een pincode nodig. Er zit alleen geen limiet op hoe vaak je bijvoorbeeld een betaling van 20 euro doet. Als je het pasje kwijt bent en er staat 100 euro op, dan kan de vinder van het pasje in verschillende betalingen jouw 100 euro verbrassen.

Vodafone Wallet: SmartPass zonder 'pass' voor Vodafone klanten

Deze dienst is exclusief voor mensen met een Vodafone abonnement en heeft als functie dat je een soort digitale portemonnee hebt. Hiermee kan je wederom zonder het gebruik van een pincode betalen. Van deze service kun je echter alleen gebruikmaken wanneer je telefoon een zogeheten NFC-functionaliteit heeft. De meeste nieuwe telefoons hebben deze functionaliteit al, een groot merk heeft dit niet verwerkt in haar toestellen en bij deze toestellen zal Vodafone Wallet dan ook niet werken. Apple heeft dit niet dus heeft het ook geen zin om gebruik te maken van deze nieuwe dienst. Momenteel zijn er zeven toestellen waarbij deze Vodafone Wallet werkt met de NFC-Functionaliteit. Net als bij SmartPass heb je hierbij de mogelijkheid om dus draadloos en zonder pincode te betalen. Zonder pincode kun je een maximale uitgave maken van 25 euro en met pincode kun je betalingen doen die groter zijn dan dit bedrag. Ook bij Wallet kan alleen het geld opgemaakt worden dat op het apparaat staat. Meer geld hierop zetten doe je door middel van opladen op dezelfde manier als bij de SmartPass.
Vodafone NFC
Toestellen met NFC-functionaliteit die werken met Vodafone Wallet
  • Sony Xperia Z
  • Sony Xperia Z1
  • HTC One
  • Samsung Galaxy SIII
  • Samsung Galaxy SIII LTE
  • Samsung Galaxy S4
  • Samsung Galaxy Fame
Vodafone heeft de naam 'Wallet' niet voor niets gekozen. In de toekomst is het volgens Vodafone bijna onnodig om een portemonnee mee te nemen omdat alles geïmplementeerd zit in deze digitale portemonnee. Hierbij zitten je kortingspasjes, geld en zelfs OV-chipkaart allemaal op één plek. Doordat men gebruik maakt van de NFC-functionaliteit is het ook niet nodig om zoals bij de SmartPass een fysiek pasje te hebben. Zo kun je straks dus bij het station inchecken met je telefoon en er betalingen mee te verrichten bij bijvoorbeeld de Burger King. Ook zal je bij deze gratis service voor Vodafone klanten een speciale NFC-simkaart nodig hebben die je gratis kunt aanvragen. Hierna hoef je alleen nog de app te downloaden waarna je aan de slag kan met Vodafone Wallet.
SmartPass betalen

Hoe beviel het ons? Pannenkoeken mobiel betalen...

Wij kregen van Vodafone een SmartPass en konden daar zelf mee aan de slag. We namen de proef op de som en keken hoe het in zijn werk ging. In het pittoreske Amsterdam zochten wij een klein tentje op waarbij het mogelijk was om met SmartPass te betalen. Vodafone geeft aan dat het inmiddels op 40.000 plaatsen in Nederland mogelijk is om op deze digitale manier te betalen. Niet alleen grote ketens als Burger King ondersteunen de service, maar ook kleinere zaken. Zo kwamen wij erachter dat wij ook in hartje Amsterdam bij een klein pannenkoekenhuis konden betalen met de SmartPass. Na een paar foutmeldingen was het uiteindelijk gelukt om te betalen door simpelweg de telefoon tegen het kasje te plaatsen waar je normaal je betaalpas in stopt. Deze foutmeldingen zorgden voor een fout bij het afrekenen. De uiteindeljik oorzaak was simpeler dan we dachten, we hielden onze SmartPass verkeerd voor de scanner.
Het is dus een handige nieuwe service die nog in zijn kinderschoenen staat en waar nog wat haken en ogen aan zitten. Zo is het dus bij verlies van je SmartPass mogelijk dat een vreemde hem zonder code kan leegroven. Welliswaar in bedragen van maximaal 24,99 euro, maar toch is dit gevaarlijk. Ook zijn er in Nederland nog 'maar' 41.000 winkels die betaling hiermee accepteren, misschien iets te weinig aangezien je toch jaarlijks moet betalen voor de service. Het is dus een goed en nieuw concept wat nog tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen voordat het een echte portomonnee-vervanger kan worden, en dat geldt dus voor het aantal winkels dat deze vorm van betaling accepteert.

Populair Nieuws