Hoe moet Nintendo omgaan met de 3DS en Wii U?

Article
maandag, 02 juli 2012 om 15:00
xgn google image
Nintendo is al 123 jaar actief op de markt. In die periode maakte het bedrijf slechtst één keer verlies; het fiscale jaar 2012. De hardwaregigant legde de schuld mede bij de wisselkoers van de Japanse Yen. Voor een groot deel is dat natuurlijk waar, maar er moet ook in de spiegel worden gekeken. Wat moet er veranderen om verlies niet structureel te maken?
Met de Wii U in opkomst en de 3DS op zak wil Nintendo de komende jaren gaan overtuigen. Daarmee is het niet alleen belangrijk om te verkopen, maar ook de beleggers tevreden te stellen. Zij zitten op dit moment, net als de gamers, verbijsterd toe te kijken. Nintendo Land is bijvoorbeeld iets waar het laatste woord nog niet over gesproken is. Puur objectief gezien is het natuurlijk een fantastisch spel dat, net als Wii Sports, een succes wordt. Maar met alleen Nintendo Land kom je er niet. XGN geeft Nintendo gratis advies wat nodig is.
Wii U
Echt heel veel is er over het nieuwe stukje hardware nog niet bekend. Het wordt in ieder geval een console die bestuurd wordt met de Wii U GamePad en de games Pikmin 3, New Super Mario Bros. U, ZombiU en Rayman Legends afspeelt. Daar zal in beginsel de hardcore gamer een Wii U voor kopen, al is het nog de vraag of die laatste twee exclusief blijven. En daarna? Tja, Scribblenauts Unlimited of Mass Effect 3 zul je niet zo snel spelen. Die eerste is waarschijnlijk te kinderlijk voor je en die andere heeft de echte liefhebber al lang gespeeld. Dus kunnen we lekker gaan wachten op de volgende Zelda, Kirby of Metroid. Niks mis mee in principe.
Feit is alleen wel dat we dan in slaap zullen sussen. En dat is niet iets waar je straks pakweg 300 euro voor neerlegt. Even lekker een filmpje kijken gebruiken we wel weer onze PlayStation 3 voor. Bovendien wordt de Xbox 360 straks met SmartGlass een waar entertainmentsysteem dat communiceert met tablets en smartphones. Het is volgens Nintendo een goede kopie van de Wii U en daar kun je ze niet ongelijk in geven. Echter, het ‘innovatieve’ Nintendo heeft zelf ook om zich heen gekeken. Een tabletcontroller is niet iets waar je uren over hoeft na te denken, hoe mooi het stukje hardware ook is. Het roept namelijk het vermoeden op dat Apple ook al zoiets heeft. Maar dan zonder veel knoppen en zonder console.
Afkijken is zelfs een erg goede eigenschap van een onderneming. Stel je eens voor dat er altijd een monopolie was gebleven namens de uitvinder op de televisie. Bah! Dan komt er nooit verbetering! Het is simpelweg noodzaak om af te kijken. In het geval van Nintendo moet dat bij Sony en Microsoft gebeuren. Zij hebben op dit moment een streepje voor op Nintendo. Dat komt door het feit dat zij goede hardware gecreëerd hebben met aansluitende diensten.
Voor Nintendo is dat nog lastig. Denk maar eens aan de Friend Codes die je nooit onthoudt en het gebrek aan andere mogelijkheden die de consoles van Nintendo bieden. Weer geen dvd of Blu-ray op de Wii U. Dat zal uiteindelijk toch de doorslag geven. Nintendo moet snel een entertainmentsysteem maken dat nog uitgebreider is dan de Xbox 360 en PlayStation 3. Het beeld dat er alleen veel games gemaakt moeten worden, kan niet meer. Dan had je beter je spellen op de PlayStation 3 en Xbox 360 uit kunnen geven.
3DS
En dan hebben we nog de 3DS. Vorige week werd er een nieuw model aangekondigd. Prachtig ding als je er de eerste keer naar kijkt, maar echt praktisch is anders. Stel je eens de ideale wereld zoals Nintendo die graag ziet voor. Iedere treinreiziger zit straks met een 3DS XL te gamen. Lekker zo’n groot ding in je zak proppen, omdat gamen op de smartphone geen mogelijkheid is. Uiteraard zullen wij hardcore gamers nooit toegeven dat we het in werkelijkheid wel doen. Net als miljoenen anderen. Allemaal spelen we simplistische spelletjes als Angry Birds, Wordfeud en Draw Something.
Dat betekent dat er nog maar weinig ruimte is voor een handheld, laat staan twee, want we moeten de Vita niet vergeten. De verkopen bewijzen dat en Nintendo doet het beter dan Sony omdat het meer sympathie krijgt. Dit moet dan ook de laatste draagbare console zijn, wil het bedrijf niet fors verlies gaan draaien op deze markt. Of er moet een dusdanig iets met de handheld gebeuren, dat het een smartphone en tablet overbodig maakt. In de huidige situatie is het niet zo realistisch om te denken dat dat werkelijk gebeurt.
Met de tijd mee
Er moet één ding duidelijk worden bij Nintendo: leef in het heden. Het bedrijf verdient misschien wel de meeste sympathie met de games die het maakt, maar moet zich gaan realiseren hoe de hedendaagse hardware in elkaar zit. De 3DS kan nog maximaal vijf jaar mee gaan, daarna gebruikt iedereen zijn smartphone om te gamen, zelfs je broertje van zes die een diepgaande game wil spelen. En de Wii U moet een flinke kaskraker worden die naast goede exclusieve titels, ook gezien wordt als een entertainmentsysteem. Alleen op die manier kan het bedrijf achter Mario super blijven.

Populair Nieuws