Binnenkort komt Hyrule Warriors uit, de eerste nieuwe
Zelda-game voor de Wii U. Een beetje dan, want het is natuurlijk een mix tussen
The Legend of Zelda en de hack ’n slash-serie
Dynasty Warriors. Wij zochten voor jullie uit hoe ‘Hyrule’ Hyrule Warriors nou echt is.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Hyrule Warriors is geen onderdeel van de
The Legend of Zelda-verhaallijn. In een interview met
Game Informer zegt Eiji Aonuma, de producent van de serie: “Hyrule Warriors bestaat in een aparte dimensie, dus het is niet canon.” Hij wilde de
spin-off niet krampachtig in de toch al vrij ingewikkelde tijdlijn proppen en dus is de Wii U-game een losstaand universum.
Dat heeft voor de verhaalschrijver een groot voordeel. Men hoeft geen rekening te houden met alle gevestigde verhaallijnen en daardoor kan voor de fans een zo aantrekkelijk mogelijk avontuur worden bedacht. En het plot van Hyrule Warriors lijkt inderdaad gestoeld op één begrip: fanservice. “Hoe krijgen we zoveel mogelijk Legend of Zelda in deze game”, lijkt de hamvraag te zijn geweest.
Tijdreizen
Zoals zo vaak lijkt wederom één begrip die vraag te beantwoorden: tijdreizen. In deze aparte dimensie wordt niet zozeer met de volgorde van tijdlijn gesjoemeld (Skyward Sword lijkt gewoon een periode voor Ocarina of Time te beslaan), maar het reizen tussen die periodes gaat wel vrij gemakkelijk. Dat staat de makers bijvoorbeeld in staat om personages uit de verschillende games te halen. En dat doen ze ook met veel plezier.
In het Game Informer-interview zegt Aonuma zelf: “De laatste tijd vergelijk ik Hyrule Warriors met The Avengers. Elk personage heeft z’n eigen tijdlijn en er zou geen
cross-over mogelijk moeten zijn, maar misschien zijn ze toch samengebracht als onderdeel van het verhaal?” Zo kan het dus dat Twilight Princess’ Midna, Skyward Swords Fi en Ocarina of Time’s Goron-baas Darunia in dezelfde game voorkomen.
Plaatsing in de tijdlijn
Natuurlijk is Link nog altijd het hoofdpersonage, al is hij als eeuwig reïncarnerend karakter lastig in één tijdlijn te plaatsen. We ontmoeten Link in ieder geval als dappere – maar op dat moment nog onbekende – soldaat in Zelda’s leger. Een periode wordt niet aangegeven, al begint Links avontuur in Zelda’s kasteel zoals we dat kennen uit Ocarina of Time. Daardoor kunnen we de verhaallijn plaatsen na Skyward Sword (toen bestond Hyrule nog niet in een geordende form) en voor de Wind Waker, want de wereld staat niet onder water.
Sterker nog, mogelijk bestaat de alternatieve Wind Waker-tijdlijn helemaal niet in Hyrule Warriors. Wind Waker maakt namelijk deel uit van één van de drie tijdlijnen die ontstaan na de gebeurtenissen in Ocarina of Time. De koddige, cartooneske Link is deel van één zo’n tijdlijn, Twilight Princess-Link maakt deel uit van een andere. En in de spin-off komen meerdere personages van die laatste game voor.
De derde tijdlijn, die voornamelijk handheld- en (S)NES-delen beslaat, lijkt ook te zijn overgeslagen. Conclusie: Hyrule Warriors bevindt zich in een aparte dimensie in de Legend of Zelda
-lore en lijkt zich (hoofdzakelijk) te richten op de
Child Link-tijdlijn, waar Majora’s Mask en Twilight Princes onder vallen. Check voor meer info over de verschillende tijdlijnen trouwens vooral
deze graphic.
Het uiterlijk van Hyrule Warriors
Het uiterlijk van de Hyrule Warriors is minder uitgesproken dan bijvoorbeeld Skyward Sword of (met name) The Wind Waker. Denk Ocarina in HD en je komt aardig in de buurt. De personages zijn zo veel mogelijk trouw gebleven aan hun originele looks: Link heeft zijn bekende groene tenue en blonde lokken (al is hij opgepimpt met een shawl), goron Darunia heeft nog steeds een dikke pens en Midna is nog steeds een vreemd wezentje.
Een nieuwkomer is het personage Lana, een heks die een magisch boek als wapen gebruikt. Het is een karakter dat zowel in een The Legend of Zelda- als een Final Fantasy-game voor zou kunnen komen, al zeggen we het zelf. Andere toevoegingen zijn de slechteriken Cia, Wizzro en Valga, hoewel van die laatste twee wordt vermoed dat ze zijn afgeleid van eerdere vijanden Bongo Bongo en Volvagia.
Team Ninja’s handywork
In Cia is trouwens ook de invloed van mede-ontwikkelaar
Team Ninja te zien. De studio is bekend van de series Ninja Gaiden en Dead or Alive en vooral berucht om die laatste franchise. De mannen van Team Ninja hebben namelijk een, laten we zeggen fascinatie, voor grote borsten. En naar het schijnt – we hebben het niet persoonlijk kunnen verifiëren omdat het in een Japans interview zou zijn gezegd – wilden ze hun
trademark niet teniet doen voor Hyrule Warriors.
Yosuke Hayashi, baas van Team Ninja, zou
het volgende hebben gezegd: “Ik had aan Metroid: Other M gewerkt en zei tegen Aonuma dat hij niet dezelfde fout moet maken als [Metroid medebedenker] Sakamoto door niet meer borsten in de game te stoppen. Dat is de belangrijkste reden dat Metroid: Other M niet aansloeg bij gamers. Natuurlijk was Aonuma slim genoeg om ons toe te staan zoveel borsten in de game te stoppen als we wilden.”
Zoomen we weer uit om naar de omgevingen te kijken, dan blijkt ook hier fanservice leidend. Hoofdontwikkelaar Omega Force heeft duidelijk geprobeerd veel herkenbare omgevingen in de game te stoppen, natuurlijk beginnend bij Hyrule Field. Maar ook Skyloft, Death Mountain en Twilight Field komen langs. De gebieden zijn qua uiterlijk grotendeels trouw gebleven aan de originele versie, al zijn eventuele burgers wel verdwenen, kun je de huisjes niet meer in en is de layout aangepast.
Het geluid van Hyrule Warriors
Tot slot staan we kort stil bij het geluid van Hyrule Warriors. Fans van Dynasty Warriors zullen weten dat de serie gek is op gillende gitaren en stampende drums, oftewel een echte rock-soundtrack. Daar ontkomt deze nieuwe spin-off dan ook niet aan. Tegelijkertijd weten fans van The Legend of Zelda dat die franchise bol staat van de iconische, maar absoluut niet harde, muziek.
Omega Force heeft een voor de hand liggende oplossing gekozen: speel de iconische deuntjes met rock-instrumenten. Dat geldt overigens niet voor alles; de menumuziek bestaat bijvoorbeeld grotendeels uit orkestrale tonen. Maar zodra je het level start, gaan de drummer en gitarist los. En dan krijg je dit:
Veel van de bekende geluidjes maken ook hun terugkeer. Het deuntje als je een kist openmaakt, de welbekende ‘hey, listen’ en Links kenmerkende gil/schreeuw als hij aanvalt, ze zijn van de partij.
En de gameplay van Hyrule Warriors?
Zoals je waarschijnlijk al is opgevallen, bespreken we de gameplay in dit artikel niet. En eigenlijk ontbreekt een duidelijk waardeoordeel in z’n geheel. Dat komt doordat we met dit artikel voornamelijk een ruwe schets wilden maken van de "Hyrule" in Hyrule Warriors. Hoe goed Hyrule en Warriors uiteindelijk samengaan, lees je binnenkort in de recensie.