Hoe hou je kinderen veilig op het internet?

Article
zondag, 11 april 2021 om 9:00
facebookf1613037002
Tegenwoordig komen kinderen steeds vroeger en meer in aanraking met het internet en sociale media. Dit brengt naast de goede dingen die het web heeft ook een aantal gevaren met zich mee. Daarom hebben wij een aantal tips om kinderen veilig te leren omgaan met het internet op een rij gezet.

Spreek basisregels af

Er is tegenwoordig bijna geen ontkomen meer aan; kinderen zijn de afgelopen jaren steeds vroeger gebruik gaan maken van sociale media en het internet. Ondanks dat sites zoals Facebook en TikTok aanraden dat kinderen niet vóór hun dertiende een account maken, is het relatief eenvoudig om dit te omzeilen door een andere geboortedatum in te vullen.
Ook bij het spelen van online games kunnen kinderen natuurlijk in aanraking komen met vreemden door middel van de in game (voice)chat. Daarom is het belangrijk voor kinderen die toch wel op sociale media terechtkomen een aantal dingen weten die belangrijk zijn om niet te doen. Een aantal regels die handig zijn om af te spreken zijn bijvoorbeeld:
  • Gebruik altijd een anonieme schermnaam
  • Geef nooit online informatie over jezelf (leeftijd, woonplaats, school, familie)
  • Plaats geen foto’s van jezelf online zonder toestemming van je ouders
  • Ga niet in op mensen die grove taal gebruiken
mobiele app tiktok nieuwe musical ly 141569f1578521749

Zorg voor goede voorlichting

Natuurlijk zijn er enorm veel leuke dingen te doen op het internet. En natuurlijk is het makkelijk om je kinderen een tijdje stil te houden door ze een tablet of laptop te geven. Maar helaas zijn er ook mensen die online misbruik proberen te maken van anderen.
Daarom is het ook belangrijk om je kinderen te vertellen wat er allemaal fout kan gaan. Je kunt ze wel vertellen wat ze wel en niet mogen doen, maar het werkt beter als ze ook weten waarom. Informatie vind je bijvoorbeeld in het WIJS-magazine van de Mediawijzer.
Ook kun je samen met je kinderen tot 12 jaar de quiz Mediamatties over online privacy volgen, heeft de NTR een gratis 8 delige cursus mediaopvoeding voor ouders, of kun je één van deze filmpjes van Mediawijsheid gebruiken als gespreksstarter. Mediawijsheid heeft verder ook een uitgebreid overzicht van handige materialen om te gebruiken.
instagram doorezettenf1571735679

Weet wat je kinderen doen op het internet

Vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week het internetgebruik van je kinderen monitoren is natuurlijk onmogelijk. Maar het kan al zo simpel zijn als af en toe even vragen wat voor filmpjes je kinderen aan het kijken zijn, met wie ze aan het chatten zijn of een TikTok filmpje van ze bekijken (en liken natuurlijk).
Een kind heeft natuurlijk ook vrijheid nodig, maar af en toe even met ze praten over wat ze aan het doen zijn laat ze ook zien dat je geïnteresseerd bent in hun hobbies. Voor games is het belangrijk om te weten welke games er wel of niet geschikt zijn voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Elke game krijgt natuurlijk een PEGI-rang, maar met een beetje gezond verstand en wat kennis over de inhoud van een spel kun je prima een eigen afweging maken welke games er wel of niet goed zijn voor kinderen.
Als het om gamen gaat is er nog een veel makkelijkere oplossing; speel gewoon af en toe een online game met ze. Zo kun je meer quality time met je kinderen doorbrengen én kun je ze af en toe even keihard laten zien wie er de baas is in Mario Kart.
facebook reclames door e mailadressen 149068

Maak gebruik van de privacy settings op sociale media

Veel sociale media kanalen hebben speciale instellingen voor ouders waarmee ze in kunnen stellen wat hun kinderen te zien krijgen. YouTube heeft zelfs een speciale YouTube Kids app. hiermee kun je een account aanmaken voor je kind waarop deze alleen kindvriendelijke video's te zien krijgt.
Andere Sociale Media zoals Facebook en Twitter hebben geen soortgelijke accounts, maar wel kun je hier bijvoorbeeld de privacy instellingen van een account zo instellen dat posts hierop niet door vreemden worden gezien en dat niet iedereen ze zomaar toe kan voegen.
Ook voor TikTok, de populairste app onder kinderen op dit moment, is het mogelijk om een speciale omgeving voor kinderen aan te zetten. Alleen zullen jongeren dit misschien niet zo interessant vinden vanwege de beperkte hoeveelheid content.

Hoe kinderen veilig op het internet kunnen

Hier een aantal tips om te zorgen dat kinderen minder gevaar lopen online. Maar er zijn natuurlijk geen vaste regels of instellingen waarmee je het gevaar weg kunt nemen, en ook is het moeilijk om te zorgen dat ze helemaal niet online kunnen gaan. Het belangrijkste dat je kunt doen is dan ook aandacht blijven besteden aan het internetgebruik en gedrag van je kinderen.