Het leven in Panzar - MOBA op de CryEngine

Article
vrijdag, 05 juli 2013 om 12:00
xgn google image
Recentelijk brachten we een aantal dagen door in de nieuwste game van Panzar Studio. Panzar maakte in april zijn debuut in het massively multiplayer online game genre (MMOG). Om echt een oordeel kunnen te vestigen over dat soort spellen, dien je maanden, zo niet jaren aan tijd erin te stoppen. Maar met onze ervaring kunnen we jullie wel aan- of afraden om ook eens een kijkje te nemen in deze nieuwe titel.
Vroeger was een free-to-play MMOG bijna standaard een role-playing game. Panzar is dat echter niet. Het behoort tot het zogeheten multiplayer online battle arena (MOBA) genre, welke ontstond in het inmiddels veel gespeelde Defense of the Ancients. Het principe bij MOBA is simpel uit te leggen: er zijn twee teams en die strijden tegen elkaar. In de praktijk werkt het een stuk ingewikkelder. Vaak zijn MOBA-games weggelegd voor toegewijde gamers, zo ook Panzar.
RPG of MOBA?
In beginsel lijkt je in deze game met een vrij magere RPG te maken te hebben en niet met een MOBA. Panzar laat je namelijk uit één van de acht aanwezige klassen; de Berserker en Tank (Orcs), de Paladin en Inquisitor (Human), de Sapper en Gunner (Dwarves) en de Frost Witch en Sister of Fire (Elves). De sekse van je personage staat vast en dus zit er voor ons niets anders op dan een dame te worden. We voelen ons namelijk het prettigst bij een mage welke onder de Elves vallen. Onze Frost Witch vervolgens helemaal personaliseren lijkt er niet in te zitten. Er schuilt hier echter een addertje onder het gras.
Tactiek afwezig
De eerste potjes Panzar vliegen je om de oren. De teams van ieder tien spelers nemen het tegen elkaar op in de modi Domination, King of the Hill, Meteor en Siege. Om het even in een notendop uit te leggen: Domination laat je als team een bepaald punt veroveren, King of the Hill laat het tiental een gebied verdedigen, in Meteor is de opdracht zoek een object en in Siege valt de één verschillende punten aan, terwijl de ander die verdedigt. Tactiek is daarme iets dat hoge prioriteit heeft in Panzar. Het feit dat je als nieuweling vaak bij mede-nieuwelingen terechtkomt, maakt dat vervelend. Vaak rennen zij als kip zonder kop rond en zijn er weinig die voor een ondersteunende rol als healer kiezen.
Laat die centen maar rollen
Het addertje onder het gras ontdek je zodra je van Panzar begint te houden. Na een paar wedstrijden begin je zelf beter te worden, maar ook jouw personage. Onze Frost Witch kan haar vaardigheden ontwikkelen met behulp van talent trees. Tevens ontvang je ook crafting materialen na de potjes. Daarmee kun je items en uitrusting voor je character maken (en dus toch gedeeltelijk personaliseren). Snel merk je dat dit onwijs veel toevoegt aan je personage en zo begin je te verlangen naar een steeds beter poppetje. Hier is ontzettend slim op ingespeeld. Wanneer je met echt geld de valuta van de game aanschaft, gaat het veel en veel sneller. Wanneer je dat spelenderwijs doet gaat dat immens traag. En dat wil je niet, aangezien het spel niet heel lang weet te boeien.
Overtuigende details
Het leukste punt heeft Panzar Studios dus op een gemene manier voor de speler neer weten te zetten. Toch is er nog een andere, erg sterke kant van Panzar. Het spel rendeert op de CryEngine 3, die eerder al gebruikt werd bij Crysis 3. Aan alles merk je dat dit ontzettend goed uitpakt in deze game. Het weet prachtige beelden op het beeldscherm van je PC te projecteren. Bijzonder fraai is het om te zien hoe gedetailleerd watervallen in bepaalde maps in elkaar steken. Dit soort randzaken kloppen zo ontzettend, dat je je afvraagt of het niet een nadeel is voor de ontwikkelaar. Er zullen maar weinig mensen de hardware beschikken om dit beest te kunnen draaien.
Boeit niet voor lange tijd
Panzar steekt goed in elkaar, maar weet ons niet te verleiden om nog eens terug te keren. Dat komt vooral doordat we naar de tijd die we erin staken al zo’n beetje alles gezien hadden – iedere map, iedere modus, ieder hoekje. Kenmerkend is het muziekje dat voortdurend gedraaid wordt als je niet in een wedstrijd zit. Na vijf minuten kun je hem al meefluiten en begin je je er aan te ergeren. Dat repetitieve merk je overal in terug. Nee, doe dan maar een free-to-play game als World of Tanks of RuneScape. Die hebben niet alleen potentie om leuk te zijn, maar zijn dat ook daadwerkelijk.

Populair Nieuws