Het lef dat Dishonored heet

Article
maandag, 22 oktober 2012 om 16:00
xgn google image
Wat een lef: Dishonored op de markt brengen in deze tijd. Een nieuwe game, wellicht het begin van een serie. Bethesda Softworks deed het zomaar zonder blikken of blozen.
De line-up dit najaar ziet er qua opzet hetzelfde uit als die van vorig jaar. Oktober, november en december staan in het teken van gevestigde gameseries. Menig gamers hart gaat sneller kloppen van het denken aan een nieuwe Call of Duty of Assassin's Creed, games die al een paar jaar op rij trouw in oktober of november gelanceerd worden.

Najaar met gevestigde franchises
Er is niet veel nieuw aan. Natuurlijk, de echte fan zal roepen dat ik niet goed bij mijn hoofd en niet goed ingelicht ben. Want er is altijd wel iets nieuw. Assassins's Creed III neemt ons voor het eerst mee naar Amerika. Hallo Rox, ben je op je achterhoofd gevallen? Wat ik bedoel: de franchises draaien al een paar jaar mee. Je weet qua gameplay wel ongeveer wat je kan verwachten, ja toch? Is dat erg? Nee hoor, ik eet al 28 jaar lang rode kool met aardappels en een gehaktbal. Smaakt nog net zo goed als toen ik een paar jaar oud was. Maar toch, het is opvallend dat het najaar, de tofste periode van het jaar, bestaat uit zoveel games die al min of meer bekend zijn.

Laten we dit najaar er eens voor de grap bijpakken: Halo 4, Medal of Honor: Warfighter, Far Cry 3, Assassin's Creed III, Call of Duty: Black Ops II, Forza Horizon. Het is slechts een greep uit de games die uitkomen; games uit series waar we al eerder kennis mee hebben mogen maken. Kijken we naar nieuw series of nieuwe games, dan zien we niet echt potentieel materiaal om iets leuks te doen, wellicht dat F1 Racestars leuk zal zijn.
Lef
Dus opeens doet Bethesda iets gewaagds: Dishonored op de markt brengen. Ik vind dat tof, ik vind dat van lef getuigen, ik vind het noemenswaardig, vandaar deze special. Het is niet zo zeer lef om een nieuwe game op de markt te zetten, maar ontwikkelaars en vooral uitgevers houden zich altijd bezig met releasetermijnen. Wanneer kun je het beste een game op de markt brengen?
Het pad dat Dishonored had kunnen bewandelen..
Een logische stap was geweest om Dishonored nog voor het najaar op de markt te brengen. Maar toen was de game waarschijnlijk niet af en sowieso was dat toch niet geheel logisch geweest, omdat de zomerse periode best wel dood is. Mensen hebben vakantie, de zon schijnt, waarom zou je je dan opsluiten en een game spelen? Ja ik weet het, altijd de gekken die het doen ... inclusief ikzelf eigenlijk. Terug naar het verhaal: wat wél voor de hand lag was de game uitbrengen in het voorjaar.

Dan is iedereen bekomen van de feestdagen, heeft iedereen alle grote toffe titels gespeeld en willen we het jaar goed beginnen met een lekkere game. Hoewel de kans er dan natuurlijk insluipt dat iedereen juist al verzadigd is van alle grote games en toegegeven: veel mensen hebben niet veel geld meer op zak als december als feestmaand de revue heeft gepasseerd.

..maar niet gedaan heeft
Maar zijn dat de redenen Dishonored nu uitgebracht is, puur vanwege een dode zomerse periode of omdat Bethesda bang is dat het geld van mensen na december op is? Natuurlijk niet. Dishonored dingt mee voor de Oscars. Huh, Oscars, film-Oscars? Zoiets ja.

Kijk, bij films is het zo dat aan het einde van het jaar de meest prestigieuze projecten in de bios verschijnen, dan brengen filmmakers hun toetje naar het grote doek. Want in februari is de Oscaruitreiking, dan liggen goede films nog vers in het geheugen en dan zou het zomaar kunnen zijn dat mensen met dat prachtig glimmend beeldje naar huis gaan. Goede films worden niet uitgebracht in een dodelijke zomer of begin van een nieuw jaar.
Meedoen met de grote jongens
Dishonored zal natuurlijk geen Oscar winnen, het is geen film. Maar het wil wel meedoen met alle grote jongens, laten zien van: 'joehoe, hier ben ik. Ik ben ook goed.' En na een 9,2 in onze recensie, alsook lovende kritieken op andere sites, kunnen we wel concluderen dat dat gelukt is. Bethesda heeft lef getoond met Dishonored. Als je me nu zou vragen waar je geld aan zou moeten uitgeven in dit najaar, blijf ik je het antwoord verschuldigd. Zelf heb ik Assassin's Creed III en Black Ops II gepre-orderd. Heel zwak. Eigenlijk zag ik de pracht en praal van Dishonored niet in, althans niet op tijd. Daar heb ik best een beetje spijt van. Het lef ontbrak mij.