Google IO 2019 - De grootste aankondigingen van dit jaar

Article
donderdag, 09 mei 2019 om 16:22
xgn google image
Elk jaar presenteert Google zijn nieuwste snufjes en services tijdens Google IO. Deze persconferentie staat in het teken van de verschillende Google-services en ook verschillende producten. Lees hier de tien grootste aankondigingen van Google IO 2019. Dit jaar is er veel nadruk op privacy en data.

10. Google Assistant wordt slimmer

Tijdens de Google IO van 2019 werd er een grote nadruk gelegd op de slimme Assistant van het bedrijf, namelijk Google Assistant. Deze dienst zal in de komende periode steeds slimmer gaan worden. Zo zal het over een tijdje niet eens meer nodig zijn om steeds ‘Hey Google’ te zeggen.
Ook zal er een groot stukje toegankelijkheid worden aangesneden. Google Assistant zal namelijk veel makkelijker worden voor mensen met spraakproblemen. Dit lopende project van Google wordt ‘Project Euphonia’ genoemd. Google zal mensen met spraakproblemen beter gaan verstaan.
150614

9. Google Duplex maakt overstap naar het web

Tijdens de Google IO van 2018 werd er een demo laten zien over kunstmatige intelligentie. Tijdens deze demo werd er automatisch een tafeltje geboekt bij een restaurant. Alhoewel dit best wel indrukwekkend was, waren er ook veel mensen die zo hun twijfels hadden hierbij. Zij waren namelijk bang dat je over een tijd het verschil tussen mens en machine niet meer zal horen.
Tijdens Google IO 2019 werd hier nog eens aandacht aan besteed, alleen in een mildere vorm. Met de nieuwe versie van Google Duplex zou je automatisch een auto kunnen huren, waar de dienst al jouw gegevens voor je invult.

150616

8. Meer toepassingen voor Google Lens

Op de Google IO van 2019 kwam de Google Lens ook nog even langs. Het apparaat gaat namelijk veel meer functionaliteiten krijgen over de komende periode. Zo zou je in de toekomst heel snel vertalingen kunnen zien van woorden en zinnen en zullen afbeeldingen uit tijdschriften tot leven komen. Dit laatste zal alleen werken met instanties die een samenwerking met Google hebben.
Naast deze functionaliteiten kan je straks ook makkelijk een fooi geven in een restaurant. Je hoeft dan alleen maar naar de rekening te kijken en de Google Lens berekent dan hoeveel fooi je moet geven.
150618

7. Donkere modus voor Android

Op nummer zeven van de grootste Google IO 2019 aankondigingen staat de donkere modus voor Android. Al veel desktop-apps hebben al de overstap gemaakt naar een donkere optie, maar de nieuwste versie van Android, namelijk Android Q zal een systeembrede donkere modus kennen, wat ook hoogstwaarschijnlijk in IOS 13 zal zitten.
Deze donkere modus zorgt voor rust op je ogen, voor wanneer je bijvoorbeeld in het donker op je mobiel zit. Vaak heeft de donkere modus ook een aantrekkelijker design dan de originele modus.

150620

6. Google is opener over jouw data

Privacy is tegenwoordig heel belangrijk online. Tijdens de Google IO van 2019 wordt hier dan ook ruimschoots aan gedacht. Het is vanaf dit moment mogelijk om in te zien welke data Google van je verzamelt. Dit kun je zien in verschillende applicaties als YouTube, Chrome en Google Maps.
Ook kun je aan gaan geven hoelang Google al deze data mag houden. Voor de locatievoorzieningen van bijvoorbeeld Google Maps zal deze toepassing later beschikbaar gaan worden. De andere apps zijn nu al gekoppeld aan deze feature.
150621

5. Google Assistant komt naar Waze

De app Waze zal in de komende tijd worden geïntegreerd met Google Assistant. Het is daarna mogelijk om alle toepassingen van de app handsfree te gebruiken. Je kunt dan ook een ongeluk of bijvoorbeeld een stilstaand voertuig melden.
Google Assistant krijgt steeds meer toepassingen en met de integratie van Waze wordt de service ook verplaatst naar je auto. Doordat de Google Assistant slimmer gaat worden hoef je ook in de auto niet meer te beginnen met de woorden ‘Hey Google’.
150625

4. Google Assistant krijgt Driving Modus

Naast de integratie met Waze zal Google Assistant ook een speciale Driving modus gaan krijgen. Deze feature kun je activeren door te zeggen: ‘Hey Google, Let’s Drive’. Jouw Google Assistant zal dan op je telefoon een versimpeld dashboard tonen, wat je kunt vergelijken met Apple’s CarPlay.
Tot dusver is de modus alleen bekendgemaakt voor Android-toestellen, maar waarschijnlijk zal de feature in de toekomst ook op IOS beschikbaar worden. Met deze modus hoopt Google dat je jouw smartphone minder vaak hoeft aan te raken tijdens het rijden.
150626

3. Google Nest Hub aangekondigd voor Nederland

De slimme speaker met ingebouwd scherm van Google zal deze maand beschikbaar worden in Nederland. Eerder had het apparaat de naam Google Home Hub, maar voortaan zullen alle SmartHome-producten van Google vallen onder de naam Nest. De slimme Assistant zal ook eindelijk Nederlands ondersteunen.
De Google Nest Hub is al te pre-orderen en zal 129 euro gaan kosten, wat iets goedkoper is dan voorheen. Eerder betaalde je voor de Google Home Hub 149 euro.
150628

2. Incognitomodus in Google Maps

Op Google IO 2019 werd er bekendgemaakt dat Incognitomodus beschikbaar zal gaan zijn voor Google Maps. Je gaat hiervoor naar de Maps-app en je tikt vervolgens op jouw profielfoto. Vanuit hier kun je aangeven of je incognitomodus wilt gebruiken. Eerder werd er al een incognitomodus toegevoegd aan YouTube.
Met deze toevoeging worden jouw zoekopdrachten niet getoond in Google Maps en ook niet in de geschiedenis. Tijdens de Google IO van 2019 werd er een grote nadruk gelegd op het afschermen van data voor verschillende partijen. Er werd alleen minder aandacht besteed aan hoe Google met jouw data omgaat.
150630

1. Nieuwe Google Pixel-modellen

Op de Google IO van 2019 werden er twee nieuwe modellen van de Pixel-telefoon bekendgemaakt. Deze twee toestellen zullen goedkopere versies worden van de al uitgekomen Google Pixel. De Google Pixel 3a en 3a Xl beschikken over minder krachtige processors en worden van goedkoper materiaal gemaakt.
Zo werden de eerste twee Pixel-modellen gemaakt met een behuizing van glas en de nieuwe, goedkopere versies met een behuizing van plastic. Alhoewel de Pixel-telefoons nog niet beschikbaar zijn in Nederland kunnen we dit wel snel gaan verwachten. De standaard Pixel-smartphone is aan te schaffen voor 399 euro en de XL-versie voor 479 euro. Het dichtstbijzijnde land waar ze te bestellen zijn is Duitsland.

De beste Google IO 2019 aankondigingen op een rij

Deze aankondigingen van Google IO kan je niet missen. Dit jaar werd er veel nadruk gelegd op het privé houden van gegevens en data. Ook zijn er nieuwe telefoons in de maak en zal Google Assistent met je mee de auto in gaan.

Populair Nieuws