Genesis Alpha One gameplay details [Gezien op E3 2017]

Article
maandag, 26 juni 2017 om 19:00
xgn google image
Genesis Alpha One schotelt haar spelers een verfrissende mix tussen first-person shooter, roguelike, survival en base building voor. Wij hebben op de E3 de game alvast bekeken en in dit artikel vertellen we je wat je moet weten over de Genesis Alpha One gameplay!

Op verkenningstocht in de ruimte

Het heelal doorkruisen in een ruimteschip? Check. Een toffe futuristische setting? Check. Het verkennen van nieuwe planeten? Check.
Nee, we hebben het hier niet over de nieuwe Mass Effect of zelfs de recent onthulde Anthem, maar over Genesis Alpha One; een game die een hoop diverse genres en stijlen bij elkaar pakt en alles combineert tot één geheel, gepaard met een dikke dosis sci-fi.
Genesis Alpha One speelt zich af in een nabije toekomst waarin de aarde geteisterd wordt door corrupte overheden en een uit de hand gelopen kapitalistische samenleving. Dit heeft ervoor gezorgd dat de natuurlijke rijkdommen uitgeput zijn en dat milieuvervuiling de planeet kapot heeft gemaakt. Het handjevol overheden dat zich nog staande weet te houden in deze verwoeste wereld, heeft hierom besloten het Genesis programma op te zetten. Dit programma stuurt ruimteschepen het heelal in met een zeer belangrijke missie: het vinden van een nieuwe thuisbasis voor de mensheid om deze te redden van zijn ondergang.
113983

'Een revolutionaire mix'

Afgelopen februari kwam uitgever Team17 met de onthulling van Genesis Alpha One. De game wordt ontwikkeld door Radiation Blue, een studio die gebaseerd is in Duitsland. Genesis Alpha One moet spelers volgens de ontwikkelaar een 'revolutionaire' mix bieden tussen roguelike first-person shooter, base building en survival. Jij kruipt in de huid van een intergalactische pionier die aan het hoofd van zijn eigen ruimteschip staat: zo zul je strategisch aan de slag moeten gaan om je ruimteschip zo leefbaar mogelijk te maken, waar je het base building en survival aspect in terugziet, maar je zult ook zeker vijandige aliens tegenkomen die je een kopje kleiner moet maken, waarbij het first-person shooter aspect aan bod komt.
Deze game is de eerste release van Radiation Blue, maar de ontwikkelaars in het team hebben al eerder meegewerkt aan games als Hitman Blood Money, Spec Ops The Line, SpellForce 3 en The Settlers; niet de minste titels voor op een CV, dus.
113984

Jouw eigen schip

Jij staat dus als kapitein aan het hoofd van een Genesis ruimteschip, waarmee je het onbekende heelal doorkruist. Hier komt ten eerste het base-building aspect om de hoek kijken, want jij kan zelf bepalen hoe je dit ruimteschip indeelt. Zo kom je voor meerdere keuzes op het gebied van balans en resources te staan, waarbij je goed zult moeten nadenken over de dingen die je belangrijk vindt. Focus je liever op verdediging van het schip, of vind je het belangrijk om veel opslagruimte te hebben? Of kies je voor iets totaal anders, bijvoorbeeld het besparen van energie?
Daarnaast moet je je schip onderhouden (maar dit gaat niet zo ver als het voeren van je crew; zij kunnen nog wel voor zichzelf zorgen) en is het belangrijk om resources te verzamelen, die je kan vinden op de vele planeten die je tegenkomt. Je begint met een klein schip, maar dat is steeds verder uit te breiden door verschillende modules aan het schip toe te voegen, zoals vertrekken voor de crew, workshops, hangars, clone labs en broeikassen. Dit uitbreiden van het schip doe je in de build modus, waarna je meteen over kan schakelen naar de first-person modus om je creaties te verkennen.
113985

Aliens aan boord!

In Genesis Alpha One ben je natuurlijk niet alleen bezig met het bouwen en uitbreiden van je ruimteschip; je doel is om een nieuwe thuisbasis voor de mensheid te vinden. Aangezien het heelal willekeurig gegenereerd wordt aan het begin van een campaign, kan het enorm variëren hoe snel je dit doel bereikt. De spelwereld zit in ieder geval vol met planeten om te ontdekken, maar bevat volgens de ontwikkelaar ook asteroïden, zonnestormen, rogue commanders en wrakken van oude ruimteschepen.
Je zal vooral veel met de planeten te maken krijgen, aangezien je jouw crew hier op expedities naar toe kan sturen om resources te verzamelen. Sommige van deze planeten worden bewoond door aliens die een dergelijke invasie niet op prijs stellen. In onze blik op de game tijdens de E3 kregen we te maken met aliens die na een expeditie met de crew mee terug aan boord kwamen.
Het is een vereiste om deze aliens zo snel mogelijk uit te roeien (waarbij het first-person shooter aspect komt kijken), omdat ze al snel in de tunnels van het schip kruipen om hier nesten te bouwen. Te veel aliens zorgt ervoor dat je schip schade oploopt; wij moesten helaas een hele module verliezen omdat de aliens deze hadden overgenomen.
Gelukkig beschik je wel over een hoop wapens om je te helpen de aliens een kopje kleiner te maken; zo beschik je over onder andere Assault Rifles, Shotguns, Grenade Launchers en Flame Throwers, maar kan je er ook voor kiezen om je schip uit te rusten met bijvoorbeeld Turrets of Force Fields. Het is alleen wel jammer dat je (vooralsnog) niet zelf mee kan op deze expedities en dus alleen op je schip blijft gedurende de game; hoe tof zou het zijn geweest als je zelf deze planeten had mogen verkennen?
113986

Kan nog aangescherpt worden

Om de game revolutionair te noemen gaat wellicht wat ver, maar Genesis Alpha One heeft onze interesse wel aangewakkerd. De titel heeft een toffe setting en biedt een interessante mix tussen een hoop verschillende genres. Op sommige vlakken mag alleen nog wel het een en ander aangescherpt worden; zo zijn de personages slechts witte figuren, vaak zelfs zonder gezichtskenmerken of haar, en is het jammer dat je niet zelf naar al die onbekende planeten op expeditie kan gaan. De game heeft op dit moment nog geen exacte releasedatum, dus hopelijk wordt er voor die tijd nog genoeg opgepoetst.