De 5 gemiste kansen gamescom 2016 - Schitteren in afwezigheid

Article
zondag, 21 augustus 2016 om 15:00
xgn google image
Gamescom is zo goed als voorbij en er zijn een hele hoop gamers voldaan naar huis gegaan. We konden kennismaken met en de eerste hand leggen op een hele hoop titels die de komende tijd uit zullen komen. Schitterend natuurlijk, maar we misten ook wel het één en ander. De top 5 gemiste kansen gamescom 2016, vind je hier.
Vier dagen lang hadden alle gamers vanuit verschillende windstreken de kans om de eerste beelden te zien of voor het eerst aan de slag te gaan met de nieuwste games die te komende tijd uit zullen komen. Beginnend met de pers op woensdag, konden alle liefhebbers daarna vanaf donderdag vier dagen lang aan de slag met deze games.
FIFA 17, For Honor, Battlefield 1, Call of Duty Infinite Warfare en Mafia 3, allemaal kwamen ze voorbij. Een geweldig rijtje, maar er schorte hier en daar ook wel wat aan de gamescom dit jaar en dat hebben we in de top 5 gemiste kansen gamescom 2016 gestopt.

5. Mass Effect Andromeda

Mass Effect Andromeda is toch wel een titel waar iedereen van te voren rekening mee had gehouden dat deze bij EA aanwezig zou zijn. Niets was minder waar. De titel die onlangs is uitgesteld naar begin 2017 schitterde in afwezigheid.
Na de vertoning van de eerste trailer tijdens de E3 afgelopen juni, werden er de afgelopen tijd nog enkele nieuwe details omtrent de game naar buiten gebracht. Zo wordt de game op de Frostbite Engine gebouwd, wat ansich een goed gegeven is. Maar verder lijkt de release nog op zich wachten. Het was daarom mooi geweest als er tijdens gamescom 2016 weer nieuws uit de doeken zou worden gedaan. Helaas, even geduld nog.
96255

4. Geen persconferenties

Hoewel we al wisten dat er dit jaar geen persconferenties gehouden zouden worden, is het wel degelijk een gemis aan gamescom 2016. EA dat een soort van live uitzending deed van enkele van haar games was nog het enige, soort van, persconferentie.
Waar je tijdens de E3 overspoeld wordt met persconferenties en de vele nieuwsberichten die er langs je hoofd worden geslingerd, schitteren deze, net als Mass Effect, in afwezigheid. Juist de snelle zakelijke manier van games presenteren in combinatie met wat uitleg van de nieuwste features, maakt een evenement als deze erg interessant. Dat de persconferentie op gamescom uitgestorven lijkt, is daarmee dan ook doodzonde.
96489 1

3. Keuzes van Nintendo

De hele line-up van Nintendo op de gamescom viel enigszins tegen. Maar het belangrijkste van alles was dat The Legend of Zelda Breath of the Wild niet voor het algemene publiek speelbaar was. Vele Nintendo liefhebbers die hier stiekem toch een beetje op gehoopt hadden, bleven teleurgesteld achter. Ook al was dit wel al aangekondigd.
Maar, er was wel exclusief plaats voor vijftig gelukkige winnaars van de mini-toernooitjes van Nintendo, met onder andere Pokken en Mario Kart, om de nieuwste Zelda te spelen. Het enige punt was dat je hiervoor Duitstalig moest zijn, dus spelers vanuit Nederland, die naar ons buurland waren afgereisd, maakten per definitie geen kans. Een beetje jammer als je het ons vraagt.
96490

2. PlayStation NEO

Ok, we wisten al dat de PlayStation NEO niet aangekondigd zou worden tijdens gamescom, maar het had wel de kers op de taart kunnen zijn. Het was sowieso de vraag of Sony aanwezig zou zijn gezien het feit dat ze vorig jaar de gamescom lieten schieten om bij de Paris Games Week aanwezig te zijn. Maar nu het bedrijf er was, had het net zo goed all-the-way kunnen gaan wat ons betreft.
In plaats van dat heeft Sony besloten om de nieuwe verbeterde console aan het grote publiek te tonen tijdens een, niet nader genoemd, evenement in New York. En niet tijdens de Tokyo Gaming Show, waarvan eerder berichten verschenen. De PlayStation NEO zal, als de berichten kloppen, op 7 september onthuld worden. Erg jammer, want tijdens gamescom was een mooi moment geweest.
96491

1. Weinig nieuwe game aankondigingen

Een beetje in het verlengde van de nummer vier, komt deze nummer één van de gemiste kansen gamescom 2016. Geen persconferenties, dus ook vrijwel geen nieuwe aankondigingen. Waar vorig jaar nog Halo Wars 2 werd aangekondigd en we voor het eerste kennismaakten met Mafia 3, bleef het dit jaar bij de aankondiging van enkele titels.
Ze waren nog op één hand te tellen ook. Get Even, Little Nightmares en Metal Gear Survive waren de enige titels die tijdens gamescom 2016 voor het eerst het daglicht zagen.
Je kan dus gerust stellen dat, met voornoemde meegerekend, gamescom dit jaar wel enigszins teleurstelt. Veel trailers op dag 1, maar daar bleef het dan ook wel bij. Hopelijk stelde het evenement zelf niet teleur en heeft eenieder die erbij aanwezig was, kunnen genieten van de vele speelbare games.
Mocht je niet alles gevolgd hebben van gamescom 2016, of wil je graag nog één van de vele hands-on artikelen lezen van één van onze redacteurs die op locatie waren, kijk dan op onze gamescom overzichtspagina.