Gears of War Story Recap - Een geschiedenis vol dood en verderf

  De Gears of War franchise gaat al aardig wat jaren mee. Het eerste deel stamt alweer uit 2006 en was de bakermat voor een serie die tot nu toe vijf games sterk is. Met Gears 5 aan de horizon blikken we terug op de verhalen uit de oude delen. Dit is de Gears of War story recap.

  Gears of War: Judgment

  Gears of War: Judgement is officieel het vierde deel in de serie, maar speelt zich voor de gebeurtenissen uit de andere games af. Het verhaal centreert zich rondom Damon Baird, Augustus Cole, Sofia Hendrik en Garron Paduk van Kilo Squad. Het team wordt in de begindagen van de Locust oorlog door kolonel Ezra Loomis beschuldigd van verraad.

  Tijdens de krijgsraad krijgt ieder lid van het team de kans om zich tegen deze beschuldiging te verdedigen. Dit is het begin van verschillende flashbacks waarin Baird, Cole, Hendrik en Paduk hun keuzes uiteenzetten. Dit is het punt waarop je de controle van Kilo Squad op je neemt.

  In het verleden reist Kilo af naar Old Town in Halvo Bay waar ze oog in oog komen te staan met honderden Locust onder leiding van General Karn en zijn rijtuig Shibboleth. Sofia Hendrik stelt daarom aan kolonel Loomis voor om gebruik te maken van de Lightmass Missile om Karn uit te schakelen. Loomis is hier tegen, maar Kilo besluit het toch te doen.

  Ze banen zich vervolgens een weg door de Onyx Guard Academy om het richtbaken van de raket te vinden. Daarna moeten ze op zoek naar de lanceercodes die in handen zijn van Professor Kurt Elliott. Ten slotte bereiken ze Onyx Point, waar de raket zelf staat. Tegen de wensen van Loomis schiet Baird de Lightmass Missile op Karn en zijn leger. Dit leidde uiteindelijk tot hun arrestatie.

  Terug in het heden staat de kolonel op het punt om Kilo te executeren als de Locust het gebouw binnenstormen. Paduk redt hierbij het leven van Loomis en samen met de rest proberen ze een King Raven te bereiken. Eenmaal daar komen ze erachter dat Karn helemaal niet dood is, wat een groot gevecht tot gevolg heeft. Uiteindelijk dood Loomis Karn en laat hij de aanklacht tegen Kilo Squad vallen. Wel degradeert hij Baird van luitenant naar soldaat.

  Gears of War (Ultimate Edition)

  Het is veertien jaar na Emergence Day. Voormalige COG-soldaat Marcus Fenix wordt bevrijd uit de Jacinto Maximum Security Prison door zijn oude vriend Dominic 'Dom' Santiago. Na samen te zijn ontsnapt, worden ze samen met Delta Squad leden Minh Young Kim en Anthony Carmine op pad gestuurd om Alpha Squad en de 'Resonator' te vinden.

  Na het verlies van Carmine door toedoen van een Locust sluipschutter, stuiten ze op een van de soldaten uit Alpha genaamd Augustus Cole. Hij vertelt dat de rest van zijn groep vastzit in de Tomb of the Unknowns. Eenmaal aangekomen redden ze een deel van de groep en wordt Kim gedood door General RAAM. Marcus is nu de leider van Delta Squad en heeft de leiding over Damon Baird, Dominic Santiago en Augustus Cole.

  Nadat het ze lukt om transportatie te regelen bij een Stranded genaamd Franklin, gaat het team op weg naar een fabriek die met de Locust tunnels verbonden is. Als ze op hun bestemming aankomen, activeert Baird de Resonator om het tunnelnetwerk in kaart te brengen. Helaas blijkt de machine niet toereikend genoeg te zijn. Baird vindt alleen wel een machine die al bijna alle informatie bevat. Het wijst naar het huis van Marcus' overleden vader Adam Fenix.

  In het huis komen ze erachter dat Adam het complete netwerk al in kaart heeft gebracht. Ze downloaden de data en weten ternauwernood te ontsnappen aan een Brumak. Delta Squad racet als een malle naar het treinstation om op de Tyro Pillar te stappen. Deze trein bevat een zogenaamde Lightmass Bomb die de Locust voor eens en altijd moet vernietigen.

  Delta Squad arriveert op het station en vecht zich richting de trein. De weerstand is alleen zo groot dat het alleen Dom en Marcus lukt om op de trein te springen. Verschillende Locust, waaronder General RAAM, doen er alles aan om de twee van de bom vandaan te houden. Dit mislukt, waardoor Marcus hem kan activeren en de Lightmass Bomb in de tunnel terechtkomt. De COG denkt dat ze gewonnen hebben, maar de Locust Queen benadrukt dat ze nog niet van de Locust af zijn.

  Gears of War 2

  In een ziekenhuis (Jacinto Med) van Jacinto, de laatste stad van de mensheid, ontmoeten Marcus, Dom en Anya Stroud de nieuwste rekruut van Delta Squad: Ben Carmine. Niet snel daarna vallen de Locust Jacinto Med aan, waarna Marcus en Dom erop afgaan. Hierbij krijgen ze hulp van Tai Kaliso, een spirituele krijger waar Marcus tijdens de Pendulum Wars mee heeft gediend. Samen slagen ze erin om de Locust terug te drijven.

  De winst is maar van korte duur als Chairman Richard Prescott ten tonele verschijnt. Hij vertelt dat de Locust de Lightmass Bomb hebben overleefd en sterker zijn dan ooit tevoren. Ze hebben zelfs iets dat hele steden kan laten zinken. Er zit nog maar een ding op: de COG moet de thuishaven van de Locust (genaamd de Hollow) aanvallen. Dit is geen eitje, want de soldaten van de Locust worden geleid door een nieuwe generaal: Skorge.

  Net op het moment dat Marcus en Dom richting de Hollow willen gaan, komt Skorge op ze af. Hij wordt tegengehouden door Tai en Dizzy Wallin die hem van Delta afhouden. Eenmaal beneden zien ze wat de steden kan laten zinken. Een Riftworm die alleen naar de bevelen van Skorge luistert. Niet veel later komen ze in contact met Cole en Baird die zich weer bij Delta aansluiten.

  Marcus, Dom, Cole, Baird en Carmine banen zich een weg door een plek waar mensen worden gemarteld. Hier vinden ze Tai die het flink te verduren heeft gehad. Als Marcus hem een shotgun geeft, schiet Tai zichzelf neer. Later wordt het team opgepikt door een King Raven die de controle verlies nadat de Riftworm verschijnt. Carmine valt eruit en in de mond van de worm. De rest van Delta volgt niet veel later.

  Na het vinden van het misvormde lichaam van Carmine, doden ze de worm van binnenuit. Ze gaan daarna naar een basis van de Locust met de naam Nexus. Daar overtuigt Dom Marcus om te zoeken naar zijn vrouw Maria. Zij zou zich ergens in de werkkampen bevinden. De twee vinden haar, maar er is niks dat ze voor de vrouw kunnen doen. Daarom besluit Dom om zijn vrouw uit haar lijden te verlossen.

  Later komen ze oog in oog te staan met de Locust Queen die Delta vertelt dat ze Adam Fenix kent. Voordat Marcus haar iets erover kan vragen, stuurt ze Skorge op ze af. Hij weet uiteindelijk te ontsnappen op zijn Hydra. Later weet Delta hem te doden als ze op Reavers richting Jacinto vliegen. Het plan is om de stad te laten zinken, zodat het water de Locust kan verdrijven.

  Marcus en Dom gebruiken hiervoor een Brumak. Schietend door honderden Locust banen ze zich een weg naar beneden om een nieuwe Lightmass Bomb te laten afgaan. Als de helikopters het apparaat willen brengen, muteert de Brumak door de Imulsion. Delta verslaat het beest en de explosie die dit met zich meebrengt, is genoeg om Jacinto te laten vergaan.

  Gears of War 3

  Twee jaar na de gebeurtenissen uit Gears of War 2 is er nog steeds geen einde gekomen aan de oorlog. Naast de Locust moet de COG het nu ook opnemen tegen een nieuwe vijand: de Lambent. De hoofd van de organisatie, Chairman Prescott, is nergens te vinden. Hierdoor is de COG genoodzaakt om veilige havens te zoeken. Marcus en Delta doen dit op het schip de CNV Sovereign.

  Als Prescott uit het niets op de Sovereign verschijnt, vertelt hij aan Marcus dat zijn vader helemaal niet dood is. Hij zit in een geheime basis genaamd Azura. Hij geeft ze een versleutelde disc waar de locatie van de basis opstaat. Om het te ontgrendelen, vertrekt Delta naar Anvil Gate. Een moeilijke reis, want de Locust Queen doet er alles aan om ze te stoppen.

  Marcus en zijn team stappen al snel over naar een ballon om sneller te reizen. Tussendoor redden ze Dizzy Wallin en helpen ze kolonel Hoffman met het verdedigen van Anvil Gate. Hij stelt voor om een onderzeeër te gebruiken om Azura te bereiken. Hiervoor hebben ze brandstof nodig. Dom stelt voor om dit in het geboortedorp (Mercy) van zijn vrouw te halen.

  Het dorp is overspoeld met mensen die zijn gemuteerd door de imulsion. Als ze worden omsingeld, offert Dom zichzelf op om de rest te redden. Als de helden na veel gedoe de brandstof en onderzeeër weten te bemachtigen, beginnen ze hun reis naar de geheime basis. Hier probeert de Locust Queen Delta tegen te houden, zodat ze zelf eerst bij Adam is.

  Ze slaagt hier niet in en Delta weet Marcus' vader eerst te bereiken. Hij legt uit dat hij een plan heeft om zowel de Locust als de Lambent te vernietigen. De Locust Queen doet nog een laatste poging om Delta te stoppen, maar dit mislukt. Als ze op miraculeuze wijze nog in leven is, begint ze Marcus de schuld te geven over alles. Hij moet er niks van hebben en steekt haar met het mes van Dom neer. Na al het vechten, is de oorlog eindelijk voorbij.

  Gears of War 4

  25 jaar na de vernietiging van de Locust en de Lambent is de bevolking van Sera hard aan het werk om alles opnieuw op te bouwen. Er is wel een nadelig neveneffect van het wapen waarmee de winst is behaald. Het weer op de planeet is zeer onregelmatig en extreem geworden. In deze wereld volgen we drie nieuwe helden: JD Fenix, Kait Diaz en Del Walker.

  JD, Del, Kait en Oscar Diaz zijn onderweg om een zogenaamde fabricator afhandig te maken uit een onbewoonde nederzetting van de COG. Hierbij worden ze tegengewerkt door DeeBees, een robotleger van de COG onder leiding van First Minister Jinn. Alles loopt gesmeerd totdat Oscar wordt aangehouden. Volgens Jinn zitten ze namelijk achter de ontvoering van haar mensen.

  Uiteindelijk weet het team te ontsnappen en keren ze terug naar hun dorp waar met name Dell en JD het moeten ontgelden. Reyna, dorpsleider en moeder van Kait, is namelijk niet blij dat Jinn piswoest op ze is. In de nacht werken de twee mannen aan het heropwekken van de stroom als Kait wezens ziet die iedereen uit het dorp meesleuren. Reyna barricadeert de deur waar ze achter zitten en wordt zelf ook meegenomen. Ze wist alleen wel de hand van een van de beesten af te snijden.

  JD ziet op het stuk ledemaat een stuk kristal dat hij eraf snijdt. Del stelt voor om het te laten zien aan een expert: Marcus Fenix. Marcus herkent het kristal en stelt voor om naar een verlaten mijn te gaan waar de COG duizenden lichamen van de Locust heeft gedumpt. In een stad niet ver daar vandaan wordt Marcus ontvoerd door de nieuwe vijand die de groep tot de Swarm heeft gedoopt.

  Als de drie helden na een reeks gevechten Marcus weten te bevrijden, vertelt hij dat de Locust niet dood zijn, maar in Scions zijn geëvolueerd. Daarnaast gebruiken ze mensen om een leger op te bouwen. In zijn gevangenschap was hij verbonden met de Swarm, waardoor hij ook weet te vertellen dat ze Reyna anders behandelen. Ze is ergens bij Tollen Dam.

  Wetende dat dit geen makkelijk taak gaat worden, stelt Marcus voor om de hulp van een 'vriend' in te roepen. Na verschillende gevechten door het stadje Speyer komen JD, Del en Kait oog in oog met twee gigantische robots die worden bestuurd door niemand minder dan Damon Baird en Augustus Cole. JD en Kait nemen de controle van de mechs over en banen zich een weg naar Reyna.

  In een grot vinden ze de moeder van Kait, maar het is al te laat. Reyna is voor een groot deel geassimileerd door de Swarm en weet dat doodgaat als ze haar loskoppelen. Ze pleit bij Kait om het te doen, maar niet voordat ze een medaillon aan haar dochter heeft gegeven. Aan het einde blijkt dat de achterkant het logo van de Locust draagt...

  Gears of War Story Recap - Helemaal klaar voor Gears 5

  Dit was de volledige Gears of War Story Recap. Je bent er nu helemaal klaar voor om aan het vijfde deel van de serie te beginnen. Laatst zijn de releasedatum en cover van de game mogelijk gelekt.

  Gears of War: Judgment

  Verkijgbaar vanaf 19 march 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.