Geannuleerde Star Wars games - Een kleine geschiedenis

Article
vrijdag, 28 februari 2020 om 10:15
knights of the old republic iif1582830845
Onlangs bracht Kotaku het nieuws naar buiten dat EA een Star Wars game had geannuleerd, wat ons helaas niet verbaasde. Ook voordat EA exclusieve rechten had om Star Wars games te maken was er al een lange geschiedenis van annuleringen. We hebben een piepkleine selectie uit de lijst gemaakt.

Knights of the Old Republic III

Knights of the Old Republic heeft een behoorlijke reputatie onder Star Wars fans. Ze hebben de game misschien niet allemaal gespeeld, maar ze hebben ervan gehoord. Ze kennen de naam Revan. De Old Republic is bovendien een tijdperk waar fans al jaren nieuwe verhalen in willen zien.
De eerste KotOR werd ontwikkeld door BioWare, dezelfde ontwikkelaar die onder andere verantwoordelijk is voor games als Mass Effect en Dragon Age. Voor het tweede deel werd Obsidian Entertainment ingeschakeld. Ondanks enorme tijdsdruk kwam daar ook een goede game uit voort. Het derde deel was in ontwikkeling voor PC en XBox 360 toen dat om grotendeels onbekende redenen werd geannuleerd. Moeilijkheden binnen LucasArts, de bedoelde uitgever, zouden hebben geleid tot het stopzetten van het project.
republic commandof1582830934

Imperial Commando

Wellicht kun je je de game Republic Commando nog herinneren. In deze tactische shooter commandeer je een speciale eenheid Clone Troopers tijdens de Clone Wars. Nog voordat Republic Commando uitkwam waren er al plannen voor een vergelijkbare game, maar dan met Stormtroopers, of een variant daarvan.
De ontwikkeling van die game is nooit ver gekomen. Voor zover bekend is het bij concept art gebleven. Waarom Imperial Commando nooit van de grond is gekomen is onduidelijk. Helaas betekent het dat we nog altijd maar weinig games hebben met een verhaal dat draait om keizerlijke troepen. Wat ons betreft mag het idee in de toekomst weer worden opgepikt.
phantom menace maulf1582831214

Battle of the Sith Lords

Ondanks zijn beperkte screen time en vroegtijdige dood in The Phantom Menace is Darth Maul altijd een populair personage gebleven. Het is dan ook geen wonder dat er op zeker moment een game in ontwikkeling was met deze Sith in de hoofdrol. Al was het voor Battle of the Sith Lords lange tijd onduidelijk hoe die hoofdrol eruit zou zien.
Oorspronkelijk had studio Red Fly het idee opgevat voor een prequel van Episode I, met de dood van Maul als het einde van het verhaal. George Lucas liet hen vervolgens weten dat Maul terug zou keren in The Clone Wars, maar gaf verder geen enkel ander detail. Daardoor werkte het team lange tijd aan gameplay zonder concreet verhaal.
Uiteindelijk was er een plan om de game te laten gaan over Maul (of een afstammeling of kloon van Maul), die in aanraking zou komen met Darth Talon en Darth Krayt. Helaas werd de hele game kort daarna geannuleerd omdat George Lucas plannen maakte om Lucasfilm aan Disney te verkopen. Daarmee is Battle of the Sith Lords één van de eerste Star Wars games waarvan de annulering in verband gebracht kan worden met de verkoop van de franchise.
force unleashedf1582831280

The Force Unleashed III

Net als Knights of the Old Republic waren de Force Unleashed games een begrip in het Star Wars fandom. Hoewel het een multimediaproject was, zijn het de games die de grootste bekendheid hebben. Een derde game in de reeks was ooit in ontwikkeling voor de toen nog relatief nieuwe Xbox One, PS4 en Wii U (en vermoedelijk ook PC).
In dat derde deel zou het verhaal van Starkiller worden afgerond. Het concept van de game was al ver gevorderd, inclusief concrete ideeën voor zowel gameplay als verhaal. De game is gesneuveld in 2013, toen Disney besloot om LucasArts om te vormen zodat het zelf geen game studio meer zou zijn. LucasArts zou al enige tijd vóór de overname een matig tot slecht functionerende studio geweest zijn. Helaas zijn ook de veelbelovende projecten die nog liepen daar het slachtoffer van geworden.
star wars1313f1582831877

Star Wars 1313

Ondanks dat 1313 geannuleerd is, is het een titel die vast al wel eens hebt gehoord. Van alle Star Wars games die nooit zijn afgemaakt is dit misschien wel de beroemdste. Dat komt deels doordat deze game, in tegenstelling tot de meeste andere annuleringen, groots onthuld werd op E3. In 2012, om precies te zijn. Daarnaast was het een veelbelovend project, dat voor een voor Star Wars ongebruikelijk hoge leeftijdsclassificatie wilde gaan.
De bedoeling was om als Boba Fett een samenzwering te ontmantelen op level 1313 van Coruscant. De val in de Sarlacc Pit van deze game was hetzelfde als die van The Force Unleashed III: de reorganisatie van LucasArts. In 2015 liet Kathleen Kennedy nog weten dat er een kans was dat 1313 weer opgepikt zou worden. Intussen is ook dat alweer enige tijd geleden. Als de game ooit terugkomt zal hij er ongetwijfeld anders uitzien dan het oorspronkelijke idee.
battlefront 2f1582832194

Projecten ‘Ragtag’, ‘Orca’, en ‘Viking’

Inmiddels zijn we aangeland in het EA tijdperk van Star Wars games. De oplettende lezer heeft al gezien dat EA op dit moment net zoveel games heeft geannuleerd als uitgegeven. Daarnaast is interessant dat de drie geannuleerde projecten allemaal direct aan elkaar verwant zijn. ‘Viking’, het meest recente project, was de vervanger van ‘Orca’, wat op zijn beurt de vervanger van ‘Ragtag’ was.
Naar verluid was ‘Ragtag’ een single-player avontuur dat zou draaien om een grote roof. EA zou dit project hebben stopgezet na het succes van Battlefront (2015), wat in de ogen van het bedrijf bewees dat er geen toekomst zat in single-player. Enkele assets die al gemaakt waren voor ‘Ragtag’ zouden zijn overhandigd aan een nieuw team om een open world game te maken met de codenaam ‘Orca’.
De ontwikkeling van ‘Orca’ zou lang gaan duren, iets waar EA niet op zat te wachten, dus werd het vervangen door ‘Viking’. Die game was dan weer een spin-off van Battlefront met open world elementen. De bedoeling was dat deze nieuwe Star Wars game ongeveer gelijktijdig met de PS5 en Xbox Series X uit zou komen. Door slechte communicatie tussen de partijen die betrokken waren bij de ontwikkeling van de game werd die release onhaalbaar, dus is de hele game vorig jaar geschrapt.
fallen order 1f1573761123

Zijn er ook Star Wars games nog wel in ontwikkeling?

Voor zover te achterhalen is, zijn er op dit moment drie Star Wars games in ontwikkeling. Ten eerste wordt gedacht dat er gewerkt wordt aan een vervolg op Jedi: Fallen Order. Daarnaast zou EA Montréal een kleiner project in ontwikkeling hebben. Buiten EA om moet LEGO Star Wars: The Skywalker Saga dit jaar uitkomen.
Het annuleren van een Star Wars game is dus duidelijk niks nieuws. Wel is het opvallend - en niet onproblematisch - hoe makkelijk EA projecten die iets langer duren dan verwacht schrapt. Zijn er Star Wars games die jij graag had willen spelen? Moet er verandering komen in hoe er met Star Wars games wordt omgegaan? Laat het weten in de reacties!

Populair Nieuws

Laatste Reacties