Game PC bouwen? - Tips voor het zelf samenstellen

Article
vrijdag, 16 december 2016 om 16:45
xgn google image
PC-gaming wordt een steeds goedkopere en gemakkelijkere optie naast console gaming. Naast de betere grafische opties en hogere framerates, kan PC-gaming ook nog heel goedkoop zijn. Wil je een zelf een game PC bouwen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg!
Zelf een PC in elkaar zetten klinkt intimiderend, maar het zal je verbazen hoe gemakkelijk het eigenlijk is. Met de juiste onderdelen en een goede voorbereiding heb je binnen de kortste keren je eigen PC. In deze special laten we jou met een aantal MSI computer onderdelen zien hoe je zelf een PC in elkaar zet. Bekijk ook de video boven- of onderaan de pagina waarin wij zelf de game PC bouwen!

De onderdelen

Voor deze build maken wij gebruik van de meerdere MSI-onderdelen, waaronder twee MSI GTX 1070 grafische kaarten die ons alle games op de hoogste settings laten spelen en ons de mogelijkheid geven om virtual reality games te spelen. Hier alle onderdelen op een rijtje.
Onderdeel Merk Soort
Moederbord MSI Z170A Gaming M5
Processor Intel Core i7 6700
RAM geheugen Corsair Vengeance LPX DDR4 8GB x 4
Power Supply Cooler Master V1000
Grafische kaart MSI GTX 1070 x 2
SLI Bridge MSI 2Way SLI HB Bridge M
Heatsink MSI Core Frozr L
Test Bench Cooler Master Lab V1.0
Harde schijf Seagate BarraCuda 3TB
Met deze onderdelen kunnen we een game PC bouwen die de allernieuwste games aan kan op ultra settings, en dat met een hoge framerate. Door de speciale 2Way SLI Bridge van MSI kunnen we de twee grafische kaarten laten samenwerken voor de ultieme game ervaring.
Het MSI Z170A Gaming M5 moederbord geeft ons de mogelijkheid om twee NVIDIA kaarten aan te sluiten en meerdere RAM Sticks. De MSI Z170A Gaming M5 is dan ook echt een moederbord dat bedoeld is voor gaming. Perfect voor deze nieuwe PC dus.
De MSI Core Frozr L heatsink geeft ons de mogelijkheid om, wanneer we klaar zijn met een game PC bouwen, deze te overclocken. Door de heatsink van MSI zal onze processor koel blijven, zelfs wanneer deze overpresteert.
Wil je zelf een game PC bouwen? Doe dan goed research naar de onderdelen die jij nodig hebt in een PC. Dit scheelt je weer heel veel moeite tijdens het bouwen, en zo weet je precies wat jouw PC allemaal aan kan.
Wij testen alle onderdelen op een Cooler Master test bench. Normaal zou je hier een standaard computerbehuizing voor gebruiken. Met de test bench kunnen we jullie zo goed mogelijk laten zien waar alle onderdelen precies gaan en hoe wij een game PC bouwen.
102016

De voorbereiding van het moederbord

Je kan met verschillende onderdelen beginnen wanneer je zelf een game PC gaat bouwen. Wij beginnen met het MSI Z170A Gaming M5 moederbord. Haal deze uit de anti-statische verpakking en plaats hem op de doos.
Let op: raak, voordat je het moederbord aanraakt, iets metaals aan. Zo zorg je ervoor dat je statisch ontladen bent en kan je het moederbord en andere onderdelen niet per ongeluk beschadigen met statische elektriciteit.
Nadat je het moederbord op de doos hebt staan, kan je al een aantal onderdelen hierop installeren. De processor gaat bovenaan het moederbord in de CPU socket. Haal het hendeltje op het moederbord omhoog en plaats de processor in het contact. Doe de hendel weer omlaag zodat de processor vastzit en je hebt het eerste onderdeel al geïnstalleerd.
Behandel de processor met zorg. De pinnetjes die op de onderkant van de processor zitten, zijn erg gevoelig. Wanneer je één van deze per ongeluk verbuigt, zit je in de problemen, dus pas op!
Bovenop de processor installeer je de CPU Fan of Heatsink. Meestal krijg je deze samen met de processor, maar wij hebben er voor gekozen om gebruik te maken van de MSI Core Frozr L. Een speciale CPU fan die onze processor extra koel houdt en ons deze laat overclocken.
Deze speciale koeling vereist wel wat extra preparatie. Zo moet je op de achterkant van het moederbord een plaatje vastmaken dat de heatsink vasthoudt. Vergeet ook niet de ventilator aan te sluiten op een CPU fan slot via het kabeletje, zodat deze stroom krijgt. Dat geldt later ook voor de ventilatoren in je computerkast.
Daarna kan je het RAM geheugen installeren. De RAM sticks gaan meestal naast de processor en zijn eenvoudig te installeren. Plaats ze in de sleuf en druk op de rechter en linker kant van de stick tot hij twee keer klik zegt.
Wij gebruiken voor deze game PC vier verschillende RAM sticks van 8GB. Het kan verschillen hoeveel je er precies gebruikt, dus let op welke plekken je de RAM installeert. Als je gebruik maakt van maar één RAM stick kan je deze meestal het beste in de eerste slot installeren.
Heb je twee sticks? Kijk dan naar de instructies van je moederbord. Het is namelijk meestal zo dat je deze in de dual channel slots moet installeren, om zo je RAM samen te laten werken. De dual channel slots zijn meestal ook aangegeven met een andere kleur.
Ga je zelf een game PC bouwen? Maak dan altijd gebruik van de handleidingen als je het even niet meer weet. Hierin staat meestal uitgebreid beschreven waar elk onderdeel of kabeltje precies moet.
102017

In de behuizing zelf

Sinds wij gebruik maken van een test bench zal dit gedeelte een beetje verschillen met een 'echte' game PC bouwen. Wanneer je processor, de CPU fan en de RAM hebt geïnstalleerd, kan je het moederbord vast maken in de behuizing. Het moederbord schroef je vast op stand offs die er voor zorgen dat je moederbord geen contact maakt met het metalen gedeelte van je behuizing.
De voeding van de computer kan je gemakkelijk vastschroeven onder- of bovenin de behuizing. Zorg er voor dat je alle kabels vrij houdt zodat je deze later gemakkelijk overal op kan aansluiten. De harde schijf is net als de voeding vast te schroeven in de behuizing.
Nadat het moederbord, de voeding en de harde schijf vastzitten, kan je alvast de eerste kabels van de voeding en de harde schijf vastmaken. De meeste kabels spreken voor zich. Weet je even niet waar een bepaalde kabel moet? Bekijk dan de handleiding van je moederbord en het desbetreffende onderdeel.
Dan is het de beurt aan het belangrijkste onderdeel van een game PC bouwen: de grafische kaart. Wij maken gebruik van twee MSI GTX 1070 kaarten. Meestal maak je bij een game PC bouwen gebruik van maar één grafische kaart, maar via de MSI 2Way SLI HB Bridge M kunnen we de twee kaarten laten samenwerken om zo de rekensnelheid van de grafische kaarten te verhogen.
De grafische kaart (GPU) kan je onder de CPU socket installeren. Evenals de RAM sticks is dit een kwestie van druk geven tot hij klik zegt. Daarna kan je de grafische kaart vastschroeven aan de behuizing zodat deze goed vastzit en niet opeens kan losbreken.
Als alle onderdelen, schroeven en kabels eenmaal vastzitten, is het moment van de waarheid aangebroken. Je kan nu op de aan-knop drukken en kijken wat er gebeurt. Meestal beginnen als eerste de ventilators van de behuizing te draaien, waarna je beeld krijgt op de monitor van je PC.
Gebeurt dit niet? Loop dan nog eens alle kabels na om te kijken of deze goed vastzitten. De kans is groot dat je ergens een kabeltje verkeerd hebt vastgemaakt.
102018

Een game PC bouwen - Hij doet het, en nu?

Nadat je PC succesvol is opgestart, kan je beginnen met het opruimen van de bekabeling binnen in de behuizing. Als je alle kabels een beetje netjes hebt weggewerkt, kan je de zijpanelen vastschroeven zodat alle onderdelen mooi verpakt zijn in de kast.
Nu kan je aan de slag met het installeren van alle software die je computer nodig heeft om te draaien. Zo moet je nog een besturingssysteem installeren zoals bijvoorbeeld Windows of Linux (of een gratis testversie van Windows als je even snel van start wil gaan) en de drivers van de onderdelen die je in je PC hebt zitten. De drivers van de verschillende onderdelen kan je vinden op CD die bij het product komt, of op de website van de fabrikant.
Wanneer je de PC voor het eerst opstart zal je terechtkomen in de BIOS. Dit is het programma dat ingebed zit op een chip op het moederbord. Dit is enige software beschikbaar op een nieuwe PC, dus zal de computer hier meteen in opstarten. In de BIOS kan je een aantal instelling van de het moederbord en de verschillende onderdelen veranderen, maar waar hij het belangrijkst voor is bij een game PC bouwen, is de installatie van je besturingssysteem.
In de BIOS kan je kiezen vanuit welke harde schijf je PC opstart en hier kiezen waar het besturingssysteem staat. Tegenwoordig komen de meeste moederborden met een hele overzichtelijke BIOS. De MSI Z170A Gaming M5 die wij hier gebruiken, komt zelfs met een 'EZ Mode' in de BIOS waardoor deze makkelijk te gebruiken is door mensen die voor het eerst een game PC bouwen.
Wanneer alles geïnstalleerd is en je computer eenmaal loopt is het game PC bouwen gelukt en kun je aan de slag gaan met je favoriete PC games. Zoals je ziet draait een game PC bouwen vooral om onderdelen vastschroeven en kabeltjes aansluiten. Wil je meer uitleg over de verschillende onderdelen die je nodig hebt bij het game PC samenstellen? Lees dan onze special waar we de zes belangrijkste onderdelen voor een game PC bouwen op een rijtje zetten!
Hier kun je een overzicht van de beste PC games van dit jaar vinden om mee van start te gaan zodra je game PC in elkaar zit!