Game Name Explained: Princess Peach: Showtime!

Article
zondag, 17 maart 2024 om 15:00
princess peach showtimef1708324535
Vrijwel iedere gamer weet wie Princess Peach is. Maar hoe komt ze eigenlijk aan die naam en waarom heette ze eerst anders? Met Princess Peach: Showtime! aan de horizon zoeken we het uit in een nieuwe Game Name Explained.
Princess Peach: Showtime! is, voor zover wij weten, geen bijzonder ingewikkelde game. De titel is dat ook niet: Princess Peach bezoekt een theater en moet uiteindelijk zelf de planken op. Het is dus showtime voor Princess Peach. Daar heb je je titel.
Maar zoals wel vaker met klassieke personages, kun je je nog steeds afvragen waar de naam Princess Peach vandaan komt. Die vraag heeft eigenlijk een simpel antwoord, maar door regionale verschillen is hij wat ingewikkelder gemaakt. Laten we bij het begin beginnen.
switch pps media previews broll cowgirl t02f1708324711

Mario’s meisje

Hoewel Peach niet de eerste dame was die gered moest worden door Mario, is ze wel de bekendste. Dat was in het begin ook min of meer haar hele karakter. NES-titels als Super Mario Bros. hadden meestal niet echt de mogelijkheid om een personage heel veel diepgang te geven.
De naam Peach slaat dan ook op het feit dat ze een vrouw is, in zekere zin. Bedenker Shigeru Miyamoto lijkt zich de oorsprong van de naam niet heel goed te herinneren. Maar voor zover hij weet, is hij op de naam gekomen omdat wanneer je aan een prinses denkt, je aan een meisje denkt en wanneer je aan een meisje denkt, je aan roze denkt. Daarom heet de prinses uit Mario Peach. Die verklaring slaat de stap over dat perziken een roze kleur kunnen hebben aan de buitenkant, maar is verder logisch genoeg.
Is het een klein beetje stereotyperend? Misschien, maar het heeft weinig zin om Miyamoto af te rekenen op een gedachte die hij bijna 40 jaar geleden heeft gehad. Het komt erop neer dat de naam Peach geen heel diepgaande betekenis heeft.
princess peach showtime 2f1708324588

Princess Toadstool of Princess Peach?

Tegenwoordig kennen we Princess Peach niet meer onder een andere naam en in Japan heeft ze ook nooit een andere naam gehad. Maar wie in het Westen is opgegroeid in de jaren 80 en 90 weet misschien nog dat Peach hier vroeger Toadstool heette. Het lijkt waarschijnlijk dat die keuze is gemaakt omdat de vertalers vonden dat Toadstool beter paste bij het Mushroom Kingdom.
Een vroege poging om de Japanse naam ook hier te introduceren kwam in 1993 met de game Yoshi’s Safari. Die sloeg niet heel erg aan en de naam Peach dus ook niet. Maar in 1996 lukte het wel om de namen gelijk te trekken. In Super Mario 64 ondertekende Peach de brief waarmee ze Mario uitnodigt om naar haar kasteel te komen namelijk als “Princess Toadstool, Peach”.
princess peach showtime 3f1708324654

Achternaam of titel?

Wat binnen de wereld van de game de betekenis is van de naam Toadstool is niet helemaal duidelijk. Zaken als Player’s Guides suggereerden af en toe dat Peach voluit “Princess Peach Toadstool” heette. Maar Player’s Guides zijn niet altijd onherroepelijk canon. Bovendien kun je de brief uit Mario 64 ook nog zo interpreteren dat Peach de naam is van de princess, terwijl Princess Toadstool een titel is.
Uiteindelijk maakt het niet veel uit. Na Mario 64 is de naam Toadstool bijna nooit meer gebruikt. Tegenwoordig zie je hem eigenlijk alleen nog in remasters of remakes die de originele tekst van de game onveranderd laten. Voor alle praktische doeleinden is het alsof de hele naam Toadstool nooit heeft bestaan.