Game analyse op YouTube: Deze vijf kanalen kennen hun vak

  Er is geen tekort aan gamers op YouTube. Of je nu op zoek bent naar een video met komisch commentaar, een uitgebreide Let’s Play, of een walkthrough, je kunt het waarschijnlijk vinden op YouTube. Maar wat als je een keer intelligent wil doen, of misschien zelfs intellectueel, bij welke kanalen kun je terecht voor game analyse op YouTube?

  De YouTubers op deze lijst bieden meer dan Let’s Plays of discussies van het nieuws. Als je meer wil weten over game design, of een bovengemiddeld gedetailleerde terugblik op een oudere game interessant vindt kun je bij deze kanalen terecht.

  The Geek Critique

  De naam van dit kanaal zegt eigenlijk al best veel over de inhoud. The Geek Critique is een éénmanskanaal waarop je veel uitgebreide reviews van (vooral oudere) games kunt vinden. Deze reviews zijn zo uitgebreid dat ze vaak meer dan een half uur kunnen duren.

  The Geek Critique heeft het vooral over gameplay. Het verhaal wordt daarbij niet genegeerd, maar komt vooral aan de orde als de gameplay er knap op aansluit. Ook interessant aan dit kanaal is dat er bij de recensies tevens aandacht is voor de ontvangst van de game ten tijde van zijn originele release. Zo ontstaat er een contrast tussen de reputatie van een game en in hoeverre de werkelijkheid daar volgens The Geek Critique op aansluit.

  8-bit Music Theory

  8-bit Music Theory

  Het is moeilijk om 8-bit Music Theory in een hokje te plaatsen. Zoals de naam al suggereert houdt dit kanaal zich bezig met analyses van videogame soundtracks. Soms is dat erg gericht op de muziek zelf, maar in sommige gevallen kan er ook een stukje analyse van de game zelf bij komen kijken.

  Er zijn ruwweg twee soorten video’s op dit kanaal. De ene soort is een uitleg van muziektheorie aan de hand van game soundtracks, de andere is een muziektheoretische verklaring van waarom een bepaald stuk muziek zo goed werkt met het game-moment waar het bij hoort. Misschien is dit kanaal niet voor iedereen interessant, maar als je liefde voor muziek net zo groot is als je liefde voor games is het qua game analyse op YouTube zeker een aanrader.

  Snoman Gaming

  Snoman Gaming

  Ben je op zoek naar een kanaal over game design? Dan ben je bij Snoman Gaming aan het juiste adres. Snoman Gaming maakt video’s over goed (en soms slecht) game design. Meestal gaat het daarbij om één specifieke game, soms om een klein aantal games in hetzelfde genre.

  Ook maakt Snoman Gaming video’s over waarom bepaalde, vaak minder bekende games de moeite waard zijn om te spelen (of niet). Dit zijn geen traditionele reviews, maar eerder beschouwingen van interessante designkeuzes en waarom ze goed of slecht uitpakken voor de game waar het over gaat. Een aanrader als je wil weten of die game waar je van gehoord hebt wat te bieden heeft.

  Noclip

  Noclip

  Als je al langer XGN leest weet je dat we fan zijn van Noclip. In tegenstelling tot de meeste kanalen op deze lijst zijn de makers van Noclip zelden aan het woord. Het is ook niet zo dat ze zelf games analyseren: Noclip duikt in de achtergronden van games en maakt er documentaires over. In zekere zin gaat het hier dus niet om game analyse, maar de gedachtegang van een ontwikkelaar is soms minstens zo interessant.

  Net als bij The Geek Critique zijn de video’s hier vaak lang. Deze lange video’s gaan vaak over de ontstaansgeschiedenis van een game. Er zijn ook kortere videos bij met een nauwere focus. Deze gaan vaak over actuele thema’s in game design, of hoe de ontwikkelaars van een game een bepaalde moeilijke opgave hebben aangepakt.

  Game Maker's Toolkit

  Game Maker’s Toolkit

  Game Maker’s Toolkit lijkt in zekere zin op Snoman Gaming. Ook dit kanaal houdt zich bezig met game design, maar in tegenstelling tot Snoman Gaming gaat het zelden over specifieke games. In plaats daarvan analyseert Game Maker’s Toolkit de verschillende manieren waarop games een bepaald design-aspect dat in de meeste games terugkomt aanpakken.

  Dat betekent niet dat Game Maker’s toolkit tijdens zijn game analyses nooit een specifieke game onder de loep neemt, maar dat gebeurt meestal om iets te weten te komen over een genre, of hoe game design binnen een serie werkt. Sommige video’s zijn erop gericht om door de kijkers toegepast te worden, maar ook als je geen plannen hebt om games te maken zijn de video’s zeker leuk om te kijken.

  Wat is jouw favoriete kanaal voor game analyse op YouTube?

  Wij hebben onze selectie gemaakt, maar we kunnen natuurlijk nooit iedereen op de lijst zetten. Van welke kanalen kun jij genieten als je game analyse op YouTube zoekt? Heb je aanraders die lijken op wat er in de lijst staat, of zijn er YouTubers waar je misschien niet direct aan denkt bij game analyse die wat jouw betreft best in het rijtje hadden gekund? Laat het weten in de reacties!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.