5 functies die Facebook kopieert van concurrenten

  Facebook is één van de grootste social media ter wereld. Toch lijkt het Amerikaanse bedrijf angstig te zijn voor wat de concurrentie doet, want de ene na de andere functie wordt gekopieerd en door Facebook gebruikt. Een overzicht van functies die Facebook kopieert van concurrenten.

  Vooral Snapchat moet het geregeld ontgelden. De app is onwijs populair bij jonge mensen, terwijl Facebook tegelijk wat inboet op het aantal jonge gebruikers. Reden voor Mark Zuckerberg, oprichter en baas van Facebook, om vooral functies van Snapchat over te nemen, maar ook andere bedrijven blijken een grote inspiratiebron te zijn. Dat blijkt wel in deze special.

  CV-functie van LinkedIn

  LinkedIn is een social media-website zoals je ze niet vaak ziet: zakelijk en gericht op werk. Handig voor je toekomstige baas wanneer hij wil weten wat voor personeel hij binnenhaalt. Zo kan je bijvoorbeeld je hele CV op LinkedIn zetten.

  En raad eens? Facebook wil dat ook en test er zelfs al mee. Als het aan hen ligt, krijg je binnenkort twee soorten profielen: je persoonlijke profiel en je werkgerelateerde profiel, met CV en al.

  Nu is dit overigens niet officieel bevestigd, maar stiekem verbaast het ons niks mocht het echt gebeuren.

  Poke

  Nee, we hebben het niet over de rapper. We hebben het over de Facebookversie van Snapchat die letterlijk in twaalf dagen tijd gemaakt is. En letterlijk alles is hetzelfde. Of het nou het maken van foto’s is, de lengte van het delen daarvan, de opbouw van de interface.

  Niet gek dat de dienst heel opeens verdween. Veel hebben we dus niet gemist. Next.

  Slingshot

  Letterlijk 'next' dus, want in 2014 kwam Facebook weer met een Snapchatkloon. Deze heette Slingshot, niet te verwarren met de DLC voor XCOM: Enemy Unknown. Slingshot was ook erg vergelijkbaar met het huidige Snapchat, maar dan met wat meer originele functies.

  Maar helaas, ook Slingshot werd geen lang leven gegund. In 2015 stierf de app een stille dood.

  Tijdelijke berichten in Messenger

  In 2015 testte Facebook op haar berichtendienst Messenger voor een korte periode zogenaamde tijdelijke berichten. Precies zoals we het van Snapchat kennen dus.

  Snapchat staat bekend om het sturen van foto’s naar elkaar die na 24 uur weer verdwijnen. Dit geldt ook voor chatberichten die onderling naar elkaar verstuurd worden. Precies die functie probeerde Facebook te laten integreren in haar app Messenger. Deze is overigens niet verder doorgezet, onze chatgeschiedenis blijft (helaas?) behouden.

  Stories

  Hé, wat hebben we daar? De verhalen uit Snapchat staan opeens ook op Facebook en Instagram. Althans, alleen de functie, niet dezelfde verhalen. Vorig jaar naar Instagram, wat onderdeel van Facebook is, en begin dit jaar naar Facebook.

  Voor de mensen die het niet weten: in Snapchat kon je een foto maken en die 24 uur lang opslaan op Snapchat. Zo kon iedereen gedurende die tijd die foto zien. Exact dezelfde functie kwam dus ook naar Instagram en Facebook. Goed gejat?

  Functies die Facebook kopieert - wat vind jij?

  Zoals je kunt zien heeft Facebook wel een aardig verleden met het kopiëren van functies van concurrenten. Wat vind jij ervan? Liever goed gejat dan slecht bedacht? Laat het ons weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.