Fortnite PS4 crossplay - Waarom de hooivorken de lucht in hangen!

  Fortnite PS4 crossplay leek een stukje groter te worden dankzij een aankondiging vorige week. Fortnite zou naar de Nintendo Switch komen en wel direct. Maar toen gamers wilden inloggen kwamen sommigen voor een koude kermis thuis.

  PlayStation 4 gebruikers die op de Switch ook graag Fortnite wilden spelen, kwamen erachter dat ze niet konden inloggen. Het was niet omdat het account niet bestond, maar omdat deze verbonden was aan de PlayStation 4. Het benadrukt nogmaals dat Sony geen crossplay en dus ook geen Fortnite PS4 crossplay toestaat.

  Wat is er gaande?

  Sinds de lancering van Fortnite op Switch hebben gamers met een PlayStation 4 en Nintendo Switch een zwarte ontdekking gemaakt. Het is niet mogelijk om op je Fortnite account in te loggen als deze gekoppeld is aan een PlayStation 4. Sony laat crossplay met andere consoles simpelweg niet toe en daar zijn veel fans boos over.

  Dit heeft namelijk te maken met dat spelers geld in hun Fortnite account steken voor een ander uiterlijk en voor de Fortnite Battle Pass. De progressie en aankopen worden op je account bewaard, maar als je deze niet kunt meenemen naar een andere console is het niet moeilijk om te zien dat daar het probleem ligt. Op een ander account wordt je nu geforceerd om de aankopen opnieuw te doen en dat is in de ogen van spelers onzin.

  XGN

  Fortnite PS4 crossplay probleem al langer

  Dit is niet de eerste keer dat het probleem met de PlayStation 4-versie van Fortnite zich voordoet, want als je op een Xbox One probeert in te loggen met een Fortnite account dat gelinkt is aan een PlayStation 4 krijg je dezelfde foutmelding. Velen zien dit probleem alleen niet, want de PlayStation 4 en Xbox One zijn zo vergelijkbaar dat het gekker is dat je op beide systemen Fortnite zou spelen. Aangezien het een online game is speel je namelijk waarschijnlijk vaker met vrienden op hetzelfde platform.

  De Nintendo Switch brengt hier alleen verandering, wegens de on-the-go mogelijkheden die de Switch biedt. Gamers schaffen als tweede console liever de hybride aan, omdat ze dan onderweg lekker verder kunnen spelen. Met de release van Fortnite op Switch is mogelijke Fortnite PS4 crossplay opnieuw in de spotlight gekomen en wordt het probleem opnieuw belicht.

  Hoe reageert Sony?

  Sony is zich zeker bewust van het probleem, want de makers van PlayStation blokkeren al langer de crossplay mogelijkheden. Niet alleen Fortnite wordt geblokkeerd; games als Rocket League en Minecraft bieden ook crossplay aan, behalve voor PlayStation 4 gebruikers. Beide ontwikkelaars hebben in het verleden al duidelijk gemaakt dat met een druk op de knop crossplay mogelijk zou zijn als Sony niet in de weg zat.

  Ook over het Fortnite PS4 crossplay drama heeft Sony een verklaring afgelegd tegenover BBC. Het Japanse bedrijf liet het volgende weten:

  "We staan altijd open naar wat de PlayStation gebruikers willen om de ervaringen beter te maken. Met meer dan 80 miljoen maandelijkse gebruikers op PlayStation Network hebben we een grote gebruikersgroep die samen Fortnite online kunnen spelen. We bieden ook de mogelijkheid van Fortnite crossplay support met PC, Mac, iOS en Android waarmee we Fortnite fans op PS4 met andere gamers op andere platformen de mogelijkheid geven om te spelen. Meer over dit onderwerp hebben we op het moment niet te vertellen."

  De verklaring zegt eigenlijk helemaal niets over de mogelijkheid van crossplay op de Nintendo Switch. De verklaring schept op over hoe veel gebruikers PlayStation heeft en hoe het mogelijk is om op andere platformen wel samen te spelen. Het valt alleen wel op dat dit alleen platformen zijn die niet als console gezien worden en dus geen concurrentie zijn voor Sony. Nieuwswebsite Polygon noemde de verklaring zelfs beschamend, nadat het al twee dagen moest duren voordat Sony überhaupt een verklaring aflegde.

  Hoe nu verder?

  Na de reactie die Sony liet weten over Fortnite PS4 crossplay, heeft ook Reggie Fils-Aime, directeur van Nintendo Amerika laten weten hoe hij over het probleem denkt. Hij liet Polygon het volgende weten:

  "Om eerlijk te zijn, zijn er drie verschillende dingen gaande. Je hebt bedrijven zoals Nintendo die crossplay aanmoedigen en het toestaan. Je hebt ontwikkelaars en content bezitters die crossplay willen en het aanmoedigen en je hebt andere platformen die hun eigen ding doen."

  Hij vervolgde door te zeggen dat elk platform zelf moet bepalen of ze crossplay ondersteunen. Of Sony naar de woorden van Fils-Aime en de miljoenen fans gaat luisteren is nog maar de vraag. Mochten fans doorhameren op de crossplay problemen van PlayStation 4, kan er volgens Polygon nog wel wat veranderen. Voor nu is er alleen nog geen sprake van.

  Minecraft

  Verkijgbaar vanaf 18 november 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.