Epic gaat weer het gevecht aan met grote namen in de techindustrie. Het bedrijf is namelijk een zaak gestart tegen
Google en
Samsung. De techgiganten zouden samenzweren tegen Epic.
Een paar jaar geleden stond Epic nog in de rechtszaal, om te beargumenteren dat Apple en Google misbruik maken van hun monopolie op respectievelijk de App Store en Play Store. Dat gebeurde niet lang, nadat
Fortnite uit beide digitale winkels werd verwijderd, omdat Epic een alternatieve in-game manier had toegevoegd om voor V-Bucks te betalen - en daarmee het 30 procent aandeel voor Google en Apple te omzeilen.
De
rechtszaak omtrent de monopolie wist Epic uiteindelijk te winnen. Het was ook de reden voor het bedrijf om een eigen app store te beginnen, de
Epic Games Store. Die is
in augustus gelanceerd op
Android wereldwijd en op iOS in de EU. Apple is namelijk door de Digital Markets Act geforceerd om iOS open te stellen voor andere bedrijven in de Europese Unie.
Daarmee lijkt er eindelijk een mooi einde te zijn gekomen aan het verhaal voor Epic. Dat is alleen niet het geval. Het bedrijf heeft namelijk nu Google opnieuw voor de rechter gesleept, samen met Samsung.
Wat is er nu aan de hand?
De reden voor de hele rechtszaak ligt bij
Auto Blocker van Samsung. De feature zorgt ervoor dat ‘Galaxy-producten en data worden beveiligd, door de installatie van applicaties van ongeautoriseerde bronnen te voorkomen en kwaadwillend verkeer te blokkeren’. Volgens Epic stond die feature voorheen niet automatisch aan, maar nu wel.
En dat is een probleem voor Epic. Als een gebruiker namelijk de Epic Games Store wil installeren op zijn Samsung smartphone, dan krijgt diegene een melding dat er geen applicaties van ‘een onbekende bron’ geïnstalleerd kunnen worden, zonder een optie om wel met de installatie door te gaan.
Samsung zou het onnodig moeilijk maken voor gebruikers om andere app stores te installeren, zo claimt Epic in de aanklacht. Gebruikers moeten eerst zoeken in de instellingen naar ‘Auto Blocker’ en vervolgens meerdere menu’s doorlopen om de feature uit te zetten. Een stappenplan dat voor veel gebruikers teveel gedoe zou zijn om daadwerkelijk te doorlopen.
Het probleem wordt nog eens verergerd, doordat er volgens Epic geen optie is voor een concurrent om een verificatieproces te doorlopen, zodat de software geautoriseerd wordt. Volgens Epic CEO Tim Sweeney is Auto Blocker dan ook niet daadwerkelijk een malware-blocker.
Auto Blocker voert geen beoordeling uit van de veiligheid of beveiliging van een specifieke bron of app voordat een installatie wordt geblokkeerd. Het is niet ontworpen om te beschermen tegen malware, wat een volledig legitiem doel zou zijn. Het is ontworpen om concurrentie te voorkomen.
— Tim Sweeney.Waarom wordt Google ook aangeklaagd?
De aanklacht van Epic lijkt niet zo vreemd. Met name in de EU moeten besturingssystemen als Android open zijn, zodat de concurrentie een eerlijke kans heeft om de strijd aan te gaan met grote techgiganten. Een automatische feature die daar een stokje voor steekt lijkt dan ook niet helemaal de bedoeling te zijn.
Het opmerkelijke aan de aanklacht is alleen het feit dat Google er ook in wordt meegenomen. Volgens Epic zouden Google en Samsung namelijk samenwerken om andere concurrenten buiten te sluiten, zodat de Play Store dominant kan blijven op smartphones van Samsung.
Sweeney geeft alleen zelf in een interview aan dat er geen bewijs is voor een samenzwering. De CEO hoopt dat er tijdens de rechtszaak bewijsmateriaal boven water komt dat een samenzwering aantoont. Tijdens het juridische proces zal correspondentie tussen Samsung en Google aangeleverd moeten worden door de twee bedrijven.
Strijden voor de kleine ontwikkelaars
De rechtszaak had mogelijk afgewend kunnen worden. Sweeney heeft namelijk aangegeven dat er geen verzoek is ingediend bij Samsung om de Epic Games Store te markeren als een geautoriseerde app. Epic zou niet alleen voor zichzelf vechten, maar ook voor andere ontwikkelaars.
Wel heeft Epic gevraagd aan Samsung of de Auto Blocker feature automatisch uitgeschakeld kan worden of het maken van een ‘whitelisting proces’. Beide partijen konden daar alleen geen overeenkomst in vinden, waarna Epic heeft gedreigd met een juridisch proces en zelfs een proefversie naar de Zuid-Koreaanse fabrikant heeft gestuurd. Nu beide partijen nog steeds niet tot een overeenkomst zijn gekomen, heeft Epic dus besloten om daadwerkelijk over te gaan op een rechtszaak.
Mogelijk kan het alleen makkelijker gemaakt worden voor Epic. Waarschijnlijk volgt namelijk snel nog een uitspraak in de zaak tussen Epic en Google. Als die in het voordeel is van Epic, zal Google geforceerd worden om andere app stores aan te bieden in de Play Store. Dat zal het proces voor Android-gebruikers veel makkelijker maken en alle apps meteen autoriseren voor de Auto Blocker van Samsung.