Final Fantasy XII The Zodiac Age tips - Wij helpen je op weg!

Article
woensdag, 01 mei 2019 om 15:35
xgn google image
Ben je een nieuwe speler van Final Fantasy XII en zie je door de License Boards de Gambits niet meer? Of ben je een terugkerende speler, maar kan je nog wel een opfriscursus gebruiken? Geen nood, wij zetten hier vijf essentiële Final Fantasy XII The Zodiac Age tips voor je op een rijtje!

5. Bouw voldoende resources op

In Final Fantasy XII The Zodiac Age, de geremasterde versie van het in 2007 verschenen Final Fantasy XII, krijg je bijna niets zonder er eerst iets voor te doen. Het is dan ook belangrijk dat je meteen begint met het opbouwen van resources, waarbij vooral Gil en License Points (LP) belangrijk zijn. LP zijn te beschrijven als skill points waarmee je personages van upgrades kan voorzien.
Deze punten verdien je door het verslaan van vijanden; per gevallen vijand verdien je meestal één LP (soms iets meer). De LP worden automatisch aan je personages toegevoegd wanneer ze meehelpen in gevechten. Deze punten kan je vervolgens uitgeven om allerlei nieuwe licenses vrij te spelen voor je personages, maar daar gaan we later in deze special dieper op in.
Gil, de valuta in The Zodiac Age, verdien je wat minder voor de hand liggend dan LP. Waar je in de meeste Final Fantasy titels Gil simpelweg verdient door vijanden te verslaan, is dat nu niet zo. Wanneer je een vijand verslaat, heeft deze een (grote) kans om loot achter te laten. De loot kan je vervolgens inwisselen voor Gil, wat zeer belangrijk is om te doen.
Gil gebruik je namelijk om allerlei dingen vrij te kopen. Denk hierbij niet alleen aan equipment, wapens en accessoires voor je personages, maar ook aan magische skills, technieken, items en Gambits (waarover later meer). Eigenlijk gebruik je Gil dus voor bijna alle elementen in de game, waardoor het zeer belangrijk is om al vroeg in de game een aardig voorraadje geld op te bouwen. Dit doe je natuurlijk maar op één manier: grinden tot je erbij neervalt.
115282

4. Rust je personages goed uit

Wanneer je dan, na een hoop grinden, een aardig voorraadje Gil hebt opgebouwd, is het tijd om dit te besteden. Je zult merken dat je vrij snel door je voorraad heen brandt, omdat je uitrustingen, wapens en accessoires voor zes verschillende personages moet kopen. Om maar niet te spreken over alle andere zaken, zoals magische spreuken, die je ook van aardig wat Gil zullen beroven.
Toch is het zeer belangrijk om dit te blijven doen: wees dus zeker niet bang om Gil uit te geven! Gaandeweg je vordert in de game komen er steeds krachtigere items beschikbaar en je personages profiteren enorm van een sterke uitrusting. Je hoeft niet altijd over de meest krachtige items te beschikken, maar let wel op het aanbod in de winkels en de uitrusting van je personages. Zit hier een groot verschil tussen, bijvoorbeeld op het gebied van defense wanneer het gaat om armor of damage wanneer het gaat om wapens, dan is het tijd om te upgraden.
Heb je niet genoeg Gil om te upgraden? Dan zit er maar één ding op, je raadt het al: grinden!
115283 1

3. Verdiep je in de License Boards

Zelfs voor de doorgewinterde hardcore Final Fantasy XII speler vormen de License Boards in The Zodiac Age een nieuwe toevoeging. Of beter gezegd, twaalf nieuwe toevoegingen. Waar je in de originele game slechts één License Board tot je beschikking had, heb je nu de keuze uit twaalf verschillende borden. Via deze License Boards kan je de personages in de game upgraden en voorzien van nieuwe skills.
Elk verschillend bord neemt de vorm aan van een sterrenbeeld (vandaar de naam Zodiac Job System) en biedt een compleet andere rol. Je personages beginnen als een leeg blad; jij mag zelf invulling geven aan de rollen die zij spelen in gevechten. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit rollen als een White Mage die zich focust op het genezen van personages, een Black Mage die krachtige destructieve magie op vijanden loslaat, een Knight die als tank zijnde genoeg schade kan opvangen én kan uitdelen, een Archer die vijanden vanaf afstand belaagt en een Time Battlemage die via krachtige magie de tijd kan manipuleren. Voor ieder personage kan je een verschillende rol kiezen en wanneer je vordert in de game krijgt elk personage de mogelijkheid een tweede License Board te ontgrendelen.
Al deze verschillende borden kunnen in het begin wat overweldigend overkomen. Toch is het belangrijk om er even goed voor te gaan zitten. Neem er de tijd voor en neem alle borden eens goed door; wat voor toffe skills kan je personage eigenlijk precies ontgrendelen en hoeveel LP is daarvoor nodig? Wat zijn de beste combinaties tussen twee verschillende License Boards en hoe stel jij je ultieme party samen?
Hierbij is het vooral belangrijk om na te denken over jouw speelstijl. Kies voor de rollen waarbij je jezelf het meest op je gemak voelt, of probeer juist eens wat nieuws. De mogelijkheden om te combineren zijn in ieder geval eindeloos in The Zodiac Age!
115284

2. Meester de combat

Als je het al lastig vond worden bij de License Boards, bereid je dan voor op het diepgaande gevechtssysteem van Final Fantasy XII. Voor terugkerende spelers is dit veelal bekende kost, maar wederom geldt dat nieuwkomers vrij snel overweldigd kunnen worden door alle diepgang die te vinden is in de combat van The Zodiac Age. De gevechten in dit deel verschillen behoorlijk van andere gevechtssystemen die we gewend zijn uit eerdere (en latere) Final Fantasy titels.
The Zodiac Age beschikt over een actief gevechtssysteem dat leunt op het Gambits systeem. Gambits kun je zien als vooraf ingestelde commando's die je jouw personages opdraagt. Je bent dus tijdens de gevechten niet zozeer bezig met het uitvoeren van aanvallen en dergelijke (deze mogelijkheid heb je overigens wel), maar dit gaat vooral automatisch.
Gambits variëren enorm en ook hierbij geldt dat de mogelijkheden om te combineren eigenlijk eindeloos zijn. Zo kan je instellen dat een personage vijanden die zwak zijn voor vuur aanvalt met Fire en hetzelfde geldt natuurlijk voor de andere elementen. Ook kan je Gambits gebruiken om een personage te genezen wanneer deze minder dan een bepaald percentage HP heeft. Gambits kunnen zowel offensief, defensief of als support gebruikt worden.
Onze vierde van deze Final Fantasy XII The Zodiac Age tips komt dan ook op het volgende neer: zorg ervoor dat je jezelf verdiept in de combat en het Gambits systeem. Laat je niet afschrikken door de laag strategie en tactiek waaronder het gevechtssysteem schuil gaat, want wanneer je de combat eenmaal meester bent zul je je afvragen hoe je ooit zonder Gambits hebt kunnen leven. En dan gaat het eerder genoemde grinden natuurlijk ook een heel stuk makkelijker.
115285

1. Neem de tijd!

Deze laatste tip lijkt misschien wat voor de hand liggend, maar het moet zeker nog even benadrukt worden. Wanneer je een nieuwkomer bent in Final Fantasy XII, dan zul je The Zodiac Age niet zomaar onder de knie krijgen. Het kan mogelijk zelfs nog aardig lang duren voordat je de game echt begint te begrijpen. Maar het is zeker belangrijk om door te zetten, ook al leg je aan het begin van de game soms net zo vaak het loodje als in Dark Souls. Oké, een tikkeltje overdreven wellicht, maar geef in ieder geval niet op.
Wanneer je de tijd neemt om alle bovenstaande tips toe te passen en The Zodiac Age te meesteren, zul je er een enorm tof avontuur voor terug krijgen. Hoe meer tijd je bezig bent met je verdiepen in de combat en je personages, hoe beter uitgerust je ten strijde kan trekken. En wees ook gerust niet bang om af en toe nog een externe hulplijn in te schakelen in de vorm van een guide of walkthrough, bijvoorbeeld op het gebied van de License Boards of de Gambits, of simpelweg om er achter te komen waar je nu precies heen moet in een dungeon.
Final Fantasy XII The Zodiac Age is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4. Wij beoordeelden deze JRPG met een mooie 8.0 in onze review.