Fallout features - deze 5 elementen maken de games zo bijzonder

  Fallout 4 is er recentelijk met de Game of the Year prijs vandoor gegaan tijdens de DICE Awards uitreikingen. De titel van Bethesda versloeg hiermee concurrenten als The Witcher 3 en meer. Wat maakt de Fallout franchise eigenlijk zo herkenbaar? Deze vijf Fallout features maken Fallout games nou echt Fallout!

  Iedere gamefranchise staat wel bekend om bepaalde elementen. Zo is Assassin’s Creed bijvoorbeeld bekend geworden door de hidden knife en de historische settings. Waar staat de Fallout franchise van Bethesda nou eigenlijk bekend om? Lees hier meer over vijf elementen die deze franchise zo herkenbaar maken!

  5. VATS

  VATS, beter bekend als het Vault-Tec Assisted Targeting System, is een veelgebruikt systeem in Fallout. Zoals de naam al aangeeft, helpt VATS je met richten. In VATS wordt de tijd vertraagd of stilgezet, waarna je precies kan aangeven op welk deel van het lichaam je wil schieten. Ook laat VATS je zien hoeveel procent kans je hebt om dat specifieke lichaamsdeel te raken.

  Dit systeem werd voor het eerst geïntroduceerd in Fallout 3, maar is afgeleid van de turn based combat die Fallout en Fallout 2 kenmerkte. In deze games kon je ook al op specifieke lichaamsdelen schieten. Behalve het schieten op specifieke lichaamsdelen, is VATS ook handig in andere opzichten. Vijanden die je normaal niet zomaar zou zien, kun je opmerken met VATS door het te activeren, waarna het systeem automatisch gaat richten op de vijand.

  Door specifieke perks te upgraden kun je je VATS gebruik verbeteren. Zo kan je met wat upgrades makkelijker raak schieten, omdat de kans dat je raak schiet omhoog gaat. Ook kun je meer kans krijgen op een critical hit en kan VATS sneller rechargen, zodat je het sneller kan gebruiken. VATS is sinds Fallout 3 al niet meer weg te denken uit de games.

  4. Vijanden

  Net als VATS kent iedere Fallout de games van de iconische vijanden. De Super Mutants, Ghouls en Mirelurkers zijn vijanden die je zo vaak tegen het lijf loopt, die kun je haast niet missen. De Deathclaws kun je daarnaast ook niet vergeten. Veel van deze knotsgekke vijanden kom je in de meeste Fallout games tegen en ze zijn dan ook onlosmakelijk met de franchise verbonden.

  De vreemde wezens zorgen ervoor dat de postapocalyptische landschappen tot leven komen. Zonder deze doldwaze vijanden zou de wereld immers erg saai zijn. De mens maakt na een allesvernietigende oorlog plaats voor een horde mutanten en andere rare beesten, dat wordt wel duidelijk in Fallout. Je kan je inmiddels geen zoektocht door een bar landschap voorstellen zonder een voorbij wandelende Deathclaw of horde Ghouls en juist daarom vormen vijanden een van de aspecten die ervoor zorgen dat de games zo’n onuitwisbare indruk achter laten.

  3. Stijl en sfeertje

  Wat de games nou ook zo eigen maakt, is het sfeertje dat in de games hangt. Van de jaren ’50 muziek tot en met het retro meubilair en de zwart-wit reclames: alles klopt. Je hebt echt het idee in een verwoeste wereld rond te lopen waarin de tijd een beetje stil is blijven staan. Wat er nog over is van de ‘oude wereld’ oogt allemaal ouderwets en doet je echt een beetje denken aan de Koude Oorlog.

  Desondanks voelt het toch een beetje aan als retro-futuristisch. Neem nou de vooroorlogse wereld van Fallout 4 in gedachten. De auto’s ogen futuristisch, maar tegelijkertijd ook wat retro. Juist daarom ontstaat een soort unieke mix tussen oud en futuristisch die zo kenmerkend is voor Fallout.

  Wat verder zo goed bijdraagt aan het sfeertje zijn de punten van herkenning. Of het nou Washington DC is of Boston, je kunt altijd bekende plekken terugvinden in de game. Om deze reden spreekt Fallout ook zo goed tot de verbeelding. Check ook eens ons artikel met een vergelijking van Boston in-game versus in real life.

  2. Vault-Tec en Vault Boy

  De blonde Vault Boy kent iedereen. In zijn blauwe jumpsuit en zijn, meestal, vrolijke voorkomen is niet weg te denken het uit Fallout universum. Vault Boy is de mascotte van Vault-Tec. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het maken van onder andere de vaults en de experimenten die plaatsvinden in de vaults.

  Niet alleen beschermen de vaults de mensheid tegen de nucleaire stralingen en gevaren, maar vaak werden de inwoners van een vault blootgesteld aan een experiment. Wanneer je de verwoeste wereld verkent en andere vaults gaat doorzoeken, merk je pas wat voor krankzinnige experimenten er in de vaults hebben plaatsgevonden. Dankzij deze experimenten ontstonden bijvoorbeeld de Super Mutants. De organisatie was zo groot voor de nucleaire oorlog, dat je in Fallout allemaal affiches en afbeeldingen van Vault-Tec tegenkomt.

  Neem nou de bekende bobbleheads. Gemaakt door Vault-Tec en onmisbaar door de upgrades die je ervan krijgt. Bovendien zie je Vault Boy overal voorbij komen: op posters, in tv-spotjes of in je skill tree. Iedere franchise heeft zijn of haar mascotte nodig, en Fallout heeft hiervoor Vault-Tec en Vault Boy.

  1. Mods

  Fallout games geven spelers altijd de motivatie alles uit hun game te halen of deze juist nog bijzonderder te maken. Dit doe je onder andere met mods. Fallout en mods zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn zoveel mods voor Fallout games, dat je haast een game op zichzelf zou kunnen maken.

  Al vlak na release van bijvoorbeeld Fallout 4 sloeg een deel van de community aan het modden. In eerste instantie waren het vooral mods die invloed hadden op de graphics van de game, maar gaandeweg zijn de mods veel groter en uitgebreider geworden.

  Bethesda heeft bovendien beloofd dat er binnenkort ook ondersteuning voor mods komt voor de consoleversies van Fallout 4, dus dat is goed nieuws voor de consolegamers. Veruit de meeste mods worden echter gemaakt voor de PC, en om volledig te kunnen profiteren van alle mods is het dan ook een aanrader om de games op de PC te spelen omdat het op dit platform makkelijker is mods te gebruiken en te installeren.

  Een vervolg op Fallout 4 laat nog wel even op zich wachten, maar tot die tijd kun je je prima vermaken met de tot nu toe verschenen delen. Als echte gamer moet je wel een Fallout game gespeeld hebben, want deze franchise is te gek. Heb je dus nog nooit een Fallout game gespeeld, schaf dan zeker een van de games aan. Ze zijn stuk voor stuk hoogtepunten binnen de gamegeschiedenis die je niet mag missen!

  Fallout Anthology

  Verkijgbaar vanaf 2 october 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.