Vijf toepassingen voor Facebook VR - wat kunnen we verwachten?

Article
donderdag, 02 juli 2015 om 17:56
xgn google image
Natuurlijk is de Oculus Rift allereerst bedoeld om mee te gamen, maar nu Facebook de Rift heeft gekocht en onlangs nog zijn grootse plannen voor Facebook VR besprak, is het tijd om te bedenken wat we kunnen verwachten van de virtual reality voor social media. Wij hebben vijf mogelijke Facebook VR toepassingen op een rijtje gezet.

5. Bij elkaar zijn – de ervaring van een 'echte' aanwezigheid

Deze spreekt natuurlijk voor zich – Facebook is een sociaal platform dat vooral mensen met elkaar wil verbinden door middel van techniek. Het is dan ook logisch dat een van de Facebook VR toepassingen ervoor zal zorgen dat we 'bij elkaar kunnen zijn' en zo onze avonturen en ervaringen kunnen delen. Het is natuurlijk een veel intensievere ervaring als we bij elkaar in de kamer kunnen rondkijken (in stereoscopie) dan door een kleine webcam via Skype.
Facebook heeft ook al aangekondigd dat we in de nabije toekomst video’s met elkaar kunnen delen waarin we 360 graden kunnen rondkijken in de Rift. Zuckerberg verwacht dat we in de toekomst dus ook live met elkaar kunnen meekijken, om zo nog intensiever onze ervaringen te kunnen delen dan met alleen een foto of een video.

4. Het virtueel bijwonen van evenementen

Altijd al op de eerste rij willen staan tijdens een concert zonder voor te moeten dringen of een peperduur kaartje te moeten kopen? Een van de geplande onderdelen van Facebook VR wordt het beschikbaar maken om met miljoenen mensen op de eerste rij te staan bij sportevenementen of concerten.
Natuurlijk zal het nog altijd een mooiere beleving zijn om er zelf echt te staan, maar met dit soort Facebook VR toepassingen wordt de ervaring voor de thuisblijvers wel steeds immersiever.

3. Een virtueel uitje als Facebook VR toepassing

Samen prachtige natuur bekijken of een avondje naar de bioscoop kan straks ook als we duizenden kilometers van elkaar vandaan wonen met Facebook VR. Het hoeven geen echte ‘games’ te zijn, maar een mooie virtuele omgeving om doorheen te lopen of een virtuele bioscoopzaal kan dan uitkomst bieden.
Veel filmliefhebbers kijken graag films in de bioscoop omdat het een veel immersievere en socialere ervaring is dan thuis op de bank. Een Facebook VR toepassing kan hierbij zeker uitkomst bieden door een virtuele bioscoopervaring aan te bieden in je huiskamer...

2. Een virtueel doktersbezoek

Zuckerberg gaf aan dat dit een hele goede Facebook VR toepassing kunnen zijn: virtueel op bezoek bij de dokter. Zeker in landen waar een dokter ver te zoeken is kan je in dat geval toch even langs bij een huisarts of een andere specialist in de zorg. Via de Oculus Rift zou een arts zijn of haar patient tot op redelijke hoogte 'live' kunnen onderzoeken.
Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als een echt bezoek, maar het zou een mooie oplossing kunnen bieden in tijden van nood, of als er te weinig dokters beschikbaar zijn in de buurt - een virtuele afspraak kan dan veel tijd schelen en mogelijk levens redden.

1. Lichte, sociale games

Natuurlijk zal Facebook VR ook gebruikt kunnen worden om lichte games mee te spelen, die vooral een heel sociaal effect kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan dammen, scrabbelen of schaken.
Dit kan natuurlijk nu al redelijk makkelijk, maar het zou nog leuker zijn als je virtueel tegenover elkaar kan zitten, misschien wel ergens op de top van de Mount Everest, en daar een goed gesprek bij kunt voeren.
WIj wachten in ieder geval rustig af waar Facebook straks allemaal mee komt als de consumentenversie van de Oculus Rift eenmaal beschikbaar is. Er zijn zelfs al boeken te krijgen over de mogelijke toepassingen van de Oculus Rift. Weet jij nog goede Facebook VR toepassing? Laat het ons weten in de comments!