F1 samenvatting: de winnaars en verliezers in Bahrein

Article
maandag, 06 maart 2023 om 12:00
max verstappen gp bahrein 2023f1678098618
De eerste Grand Prix van het jaar is een feit. Maar wie waren de grote winnaars en verliezers in Bahrein? Dat lees je nu in onze F1 samenvatting van het raceweekend in de woestijn.

Winnaar: Max Verstappen

De regerend wereldkampioen is het seizoen van 2023 begonnen, zoals hij 2022 heeft afgesloten. Namelijk met een ijzersterk optreden en pure dominantie. In de vrije trainingen en Q1 in de kwalificatie leek de Nederlander iets meer te worstelen met de RB19 in vergelijking met de pre-season test, maar daarna heeft hij de concurrentie ver achter zich gelaten.
Tijdens de kwalificatie wist hij eerst al pole position te pakken en eindige teamgenoot Sergio Perez als tweede. Dat leek een mooie buffer te zijn voor de race, om de Ferrari’s van Charles Leclerc en Carlos Sainz achter zich te houden. Achteraf was dat alleen nergens voor nodig.
Verstappen reed namelijk clean weg bij de start en heeft daarna eigenlijk geen enkele andere auto meer gezien, totdat hij achterliggers moest inhalen. De Nederlander was bijna een seconde sneller per ronde dan Ferrari en het ziet er dan ook heel goed uit voor Verstappen om zijn derde titel dit jaar te pakken. Want ook Perez komt niet in de buurt van zijn teamgenoot, maar was wel comfortabel tweede.

Verliezer: Ferrari

Waar Red Bull Racing een droomstart van het seizoen had, was bijna het tegenovergestelde het geval voor Ferrari. Tijdens de kwalificatie leek het gat met Red Bull initieel niet zo groot, al maakte het team zich wel zorgen over de brokstukken die van de auto van Leclerc vlogen. Maar in Q3 werd het gat al iets duidelijker, helemaal toen Perez tijdens de interviews tussen neus en lippen door vermeldde dat de auto meer was afgesteld voor de race.
Leclerc had wel een goede start, waarbij hij de tweede plek kon overnemen. Mogelijk hoopte de Monegask om de jacht op Verstappen in te zetten, maar de Nederlander verdween direct aan de horizon. Niet veel later bleek ook nog eens dat de rode auto’s veel meer last hadden van slijtage, wat met name het einde van de Grand Prix een probleem werd.
Die fase bereikte Leclerc alleen niet eens. Terwijl hij derde lag viel zijn motor plotseling uit, waardoor hij de SF-23 naast de baan moest parkeren. Daardoor maakte Sainz kans op het podium, maar Fernando Alonso beëindigde die droom ook nog eens. Sainz eindigde de race uiteindelijk als vierde, op de hielen gezeten door Lewis Hamilton.
fernando alonso gp bahrein 2023f1678098585

Winnaar: Aston Martin

In de pre-season test leek het team van Aston Martin plotseling één van de topteams te zijn geworden. Natuurlijk moeten de resultaten in de voorbereiding altijd met een enorm korreltje zout genomen worden, maar het was in ieder geval duidelijk dat Aston Martin een flinke stap voorwaarts heeft genomen. En na de GP van Bahrein kunnen we wel stellen dat het team kan vechten voor P2 in het kampioenschap dit jaar en misschien zelfs wel een paar overwinningen.
Op het Bahrain International Circuit was het Fernando Alonso die verreweg voor het meeste entertainment zorgde. Nadat hij eerst werd aangetikt door teamgenoot Lance Stroll bij de start, verloor hij initieel zijn plek aan George Russell. De tweevoudig wereldkampioen wist niet veel later de plek terug te winnen en begon toen echt aan zijn jacht.
Met name de inhaalactie op Lewis Hamilton was spectaculair. Alonso dook ineens naar binnen in bocht 10 bij zijn voormalig teamgenoot. Een plek waar normaal nooit iemand zou inhalen. En ondanks dat de Spanjaard voor het vuurwerk zorgde, mogen we ook Stroll niet vergeten. De Canadees heeft twee weken een heftige blessure aan zijn polsen opgelopen en heeft de complete pre-season test gemist, maar hij eindige indrukwekkend op de zesde plaats.

Verliezer: McLaren

De laatste jaren heeft McLaren steeds gestreden om de titel ‘best of the rest’. In 2019 eindige het zelfs nog op de derde plaats in het constructeursklassement. Dit jaar lijkt het Britse team alleen compleet de draad kwijt te zijn en op het Bahrain International Circuit werden de problemen nog eens erger.
Het begon allemaal met een niet al te beste kwalificatie, met Lando Norris op P11 en Oscar Piastri op P18. Tijdens de race had de Australische rookie alleen niet veel tijd om zijn positie te verbeteren. Al vrij vroeg werd hij in de pits geroepen omdat er een probleem was met zijn stuur. Die werd nog vervangen, maar het mocht niet baten. Piastri was de eerste uitvaller van de race.
Ondertussen ging het niet veel beter met Norris. Het veelbelovende talent leek constant problemen te hebben met de druk in de auto. De pitstops duurden daardoor heel lang, omdat er elke keer iemand met een luchtpomp bij moest komen. En dat is inderdaad pitstops in het meervoud, omdat Norris maar liefst zes keer de pitstraat is ingereden. Een race om heel snel te vergeten voor het team van McLaren.
logan sargeant f1 gp bahrein 2023f1678098905

Winnaar: Williams

Net zoals McLaren en Ferrari is Williams één van de teams met een indrukwekkend palmares. De laatste jaren is daar alleen weinig van terug te zien, want sinds 2018 is het team de rode lantaarndrager in de Formule 1 (op 2021 na, toen Haas een dramatisch jaar had). Dit jaar lijkt het team alleen een behoorlijk competente auto te hebben geproduceerd.
Het middenveld in de Formule 1 is dit jaar extreem competitief, maar Alexander Albon heeft met een tiende plek meteen een punt gescoord in de eerste race van het jaar. Rookie Logan Sargeant bevond zich buiten de punten, maar was allesbehalve kansloos en heeft zich kranig geweerd om als twaalfde over de streep te komen. Het biedt veel perspectief, dat zich dit jaar onder leiding staan van voormalig Mercedes-strateeg James Vowles.