Wouter Hoes maakt eSports documentaire - Zet Alles Op Het Spel!

Article
vrijdag, 09 maart 2018 om 12:34
wouter hoes toen werd mijn documentaire plots 127571
"Toen stond ik plots in Miami. Het was prachtig. Ik stond tussen filmsterren, terwijl mijn eigen film ook straks op het witte doek zou worden getoond. Even voelde het alsof ik droomde. Ik denk soms nog dat ik nog niet helemaal wakker ben", vertelt Wouter Hoes, een jonge documentairemaker die een toffe eSports documentaire maakte.
Bloed, zweet, tranen. Er zit een hoop moeite in zijn eSports documentaire. Het resultaat mag er zijn. Hoes begon zijn documentaire als onderdeel van zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, maar al snel begon voor hem het balletje te rollen. Zo werd zijn film getoond in Miami tijdens het Paradise City Comic Con.
Maar hier blijft het niet bij, want ook tijdens het Nederlandse filmfestival DocFeed en een uitzending op NPO Cultura was zijn documentaire te bewonderen.
In de eSports documentaire Zet Alles Op Het Spel vertelt Wouter Hoes vanuit zijn eigen passie voor games hoe het is om als beginner jezelf naar de top van de eSports te tillen. Voor de documentaire onderging hij zelf een traject waarbij hij zijn gameskills zodanig veel ging trainen dat hij zelfs een behoorlijk hoge positie in Hearthstone wist te bereiken.
Uiteindelijk wist hij zich zelfs te kwalificeren voor het grootste Hearthstone toernooi van de Benelux. Zo toont hij in zijn eSports documentaire wat je als casual gamer allemaal al niet allemaal binnen enkel twee maanden kunt bereiken in de wereld van eSports.
Op de komende pagina's leggen we Hoes een paar vragen voor die hij uitgebreid beantwoordt.

Waar komt je passie voor games vandaan?

"Een passie is er of een passie is er niet, het is lastig om uit te leggen waar deze vandaan komt. Als kind ben ik al vroeg begonnen met gamen, en ben er nooit mee gestopt. In mijn documentaire laat ik al zien dat ik voornamelijk game om er veel plezier uit te halen. Ik speel bijvoorbeeld al jarenlang heel veel World of Warcraft en Call of Duty.
Ik vind het sociale aspect van zulke games erg interessant. Neem bijvoorbeeld World of Warcraft waarin je met miljoenen mensen op één groot avontuur kunt gaan. Ik was 12 toen ik begon met dit spel, en het was enorm gaaf om heel die spelwereld te zien.
Tof was voornamelijk om dan te zien hoe die wereld leefde omdat er zoveel andere spelerswaren. Al die personages die je zag, dat waren ook mensen die gezamenlijk op avontuur gingen. De interactie die je met echte mensen hebt via games heeft mij altijd al heel erg geboeid. Die boeien mij ook meer dan de interacties met de computer zelf."

Je volgt regelmatig eSports, is het niet?

"Ik heb een hoop passie voor eSports en de eSports documentaire stond daarom ook dichtbij mij. In mijn huis staat met enige regelmaat de Leaque of Legends kampioenschappen aan. Ik ben hier een beetje besmet door mijn huisgenoot, die hier heel fanatiek naar kijkt. Zelf volg ik ook de EK en WK van Hearthstone op de voet. Het WK werd dit jaar in Amsterdam gehouden.
Waarom ik dit doe? Ik denk dat je dit het beste kunt beantwoorden door eSports met voetbal te vergelijken. Ik denk dat het een zelfde soort gevoel is als kijken naar een wedstrijd van jou favoriete voetbalclub. Je wilt natuurlijk dat je ploeg wint. Je juicht voor je team, en het is superspannend om te zien hoe een game zich ontwikkelt."

Is dit waarom je deze eSports documentaire maakte?

"Nou dat is een grappig verhaal. Als filmmaker was ik eerst bezig met een documentaire over de zorgdecentralisatie. Na maanden aan research had ik hier best een interessant verhaal over op de planken kunnen zetten. Ik had een hoop schandalen naar boven gehaald en omdat mijn moeder in de zorg werkte, had ik hier ook al een hoop van meekregen.
Toen liep ik daarentegen tegen de muur aan: bronnen wilden alleen anoniem hun woord doen, omdat ze bang waren ontslagen te worden. Als je een verhaal vertelt heb je op een gegeven moment deze mensen wel nodig. Terwijl dit langzaamaan kapot liep, keek ik zo nu en dan ter ontspanning naar het wereldkampioenschap Hearthstone.
Op dat moment broedde er een idee: hoe gaaf zou het zijn om eens zo een rol aan te nemen en zelf eens te onderzoeken hoe ingewikkeld het nu eens is om zelf als prof-e-sporter aan de bak te kunnen komen. Dit is dan ook hoe uiteindelijk het idee voor deze documentaire ontstond. Ik ben gaan sparren met studiegenoten, filmmakervrienden en docenten."

De eSports documentaire toont ook de keerzijde, hoe zit dit?

"Door mijzelf als hoofdrolspeler te nemen, had ik een hele stabiele basis, zelfs als ik weer het probleem zou hebben dat ik geen mensen kon vinden die voor de camera hun verhaal wilden doen. Het was leuk om het zo te doen, maar door mijzelf er zo kwetsbaar in te gooien merkte ik ook dat er veel nadelen zijn aan deze wereld.
Toen ik begon merkte ik dat het toch wel een beetje moeilijk was om deze documentaire in beeld te brengen. Je geeft jezelf namelijk wel enigszins bloot. De meeste mensen proberen een prachtig Facebook- en Instagramplaatje van hun leven neer te zetten, maar ik wilde met mijn documentaire juist een zo eerlijk mogelijk beeld neerzetten. Juist omdat er ook een heleboel negatieve aspecten aan professioneel eSport zitten die ik graag wilde tonen.
Door aspecten als doping, stress en dergelijken erbij te halen, worden er toch wat flink wat zware momenten naar voren gehaald. Op een moment in de documentaire brak ik ook wel eventjes door de continue stress die ik ervaarde om juist die top te kunnen bereiken. Je leidt als eSporter enorm onder prestatiedruk. Je moet eigenlijk de beste van de wereld zijn, anders verdien je in deze branche dan ook geen geld."

Stel iemand wil zelf een documentaire maken, wat is je tip?

"Wat ik als documentairemaker fijn vind is, dat je voordat je met filmen begint een duidelijk plan maakt wat je nu eigenlijk gaat filmen. Je moet een heel duidelijk eindpunt hebben om naar toe te werken. Voor mij was de conclusie van de film bijvoorbeeld één van de grootste Hearthstone toernooien van de Benelux waarbij ik dan afhankelijk van prestaties wel of niet aan mee zal gaan doen. Dit gaf een stabiele basis voor het verhaal.
Door zo een basis heb je een grote peiler om de hoofdvraag van je documentaire mee te beantwoorden: is het mogelijk om de top te bereiken als jij je er echt voor inzet? Toen ik met de opnames begon wist ik dat twee maanden daarna dit grote evenement was en dat ik mijn documentaire hiermee wilde afsluiten. Ook al was alles daartussen nog onduidelijk."
eSports wordt steeds groter. Eerder gaven wij een overzicht van de populairste eSport games en maakten wij ook een overzicht van de meest bekende namen binnen de eSports.