Eiffeltoren in Games - Vernietigd en opgehemeld

Article
dinsdag, 31 maart 2015 om 12:46
xgn google image
Het grote fallussymbool van Frankrijk, de stalen compensatie van Gustave Eiffel, de Parijse Penis, de spatvlek van de Seine: we hebben het natuurlijk over de Eiffeltoren! Vandaag bestaat 'ie 126 jaar en schuifelen er 6 miljoen mensen per jaar doorheen. We keken naar de culturele impact van de constructie en presenteren hieronder de Eiffeltoren in games!

Command & Conquer

De strategie franchise van wijlen ontwikkelaar Westwood Studios is toe aan een reboot/remake, maar zo ver lijkt het voorlopig niet te zijn na het geannuleerde free-to-play Command & Conquer.
In ieder geval heeft de reeks een grote fascinatie voor de Eiffeltoren, aangezien het iconische object in meerdere games terugkomt. In Command & Conquer uit 1995 was de Eiffeltoren een doelwit van de GDI, die met zijn Ion Cannon de Brotherhood of Nod bestrijdt.
Ook in het originele Red Alert uit 1996 werd de Eiffeltoren in een cutscene vernietigd wanneer je als speler faalt de nucleaire holocaust tegen te houden. Red Alert 2 zag (zie bovenstaand filmpje) de Sovjets Parijs invallen om de Eiffeltoren in een enorme antenne veranderen waarmee een Tesla Coil-achtig wapen ingezet kon worden waarmee de oorlog wordt gewonnen.
Jammergenoeg was Westwood te laf om een copyright-strijd aan te gaan met Frankrijk en werd het design van de Eiffel Toren enigszins aangepast en de "Paris Tower" genoemd.

Modern Warfare 3

In Call of Duty: Modern Warfare 3 is de Derde Wereldoorlog uitgebroken en vecht je aan de kant van de Geallieerden. Die vermaledijde Russen hebben het gemunt op vrijheid en democratie, maar zo makkelijk gaat dat niet!
Het hoogtepunt van de missies was dan de missie waarin de Eiffeltoren neergaat. Zoals te zien in bovenstaand filmpje staat deze missie bol van de heroïek en symboliek. Een melodramatisch achtergrondmuziekje zwelt aan wanneer de majestueze toren uiteindelijk zijn eigen gewicht niet meer kan dragen.
Vele beschadigingen en een airstrike dwingen de toren uiteindelijk ter aarde te storten (of eigenlijk te water), waarna je als speler met een gebroken hart achterblijft. Oh the humanity!

Bioshock Infinite

Om onduidelijke redenen houdt Elisabeth uit Bioshock Infinite erg van Frankrijk. Het is haar droom om naar Parijs te gaan en we zien dat ze zelfs een Eiffeltoren schildert. Ze steunt dan ook de rebellen in Bioshock Infinite, de Vox Populi, omdat ze volgens hen lijken op de revolutionairen uit de Franse Revolutie.
Wanneer ze een interdimensionale scheur in de tijdruimte kan maken, kiest ze ervoor om naar Parijs in het jaar 1984 te gaan.
De Eiffeltoren komt meerdere keren tevoorschijn in de game, en de DLC "Burial at Sea".

Twisted Metal 2

De PlayStation klassieker Twisted Metal 2 was één van de betere auto demolition derby's waarin je in meerdere wereldsteden los kon gaan.
Bizarre auto's, bazooka's en gestoorde personages zorgden voor een hoge fun factor. Natuurlijk kan Parijs niet ontbreken in een klassiek rijtje met hoofdsteden, en je mocht onder en om de Eiffeltoren racen en battlen. Je kon uiteindelijk ook de Eiffeltoren opblazen!
Hiermee viel de Eiffeltoren om en werd het een brug om weer andere bezienswaardigheden van Parijs te bekijken en te vernietigen.

Minecraft

Zoals eigenlijk de hele wereld is ook de Eiffeltoren nagebouwd in Minecraft. Meerdere fans hebben de Eiffeltoren nagebouwd, de ene lukt dat beter dan de ander.
Het nieuwe Lego is blijkbaar de perfecte tool om wereldwonderen en toeristische attracties na te maken, naast natuurlijk complete verzonnen plekken zoals Middle-Earth, Westeros of Starship Enterprise.
Blijkbaar spreekt de Eiffeltoren tot de verbeelding, en willen we het ergens ook graag vernietigd zien. In talloze films wordt de bekende toren vernietigd, wat vaak een voorbode van de apocalyps is. We verwachten de Eiffeltoren in ieder geval nog vaak terug te zien in games!