Drie redenen om The Talos Principle 2 te spelen

Article
maandag, 28 augustus 2023 om 17:00
talos principle 2 key artf1693133461
Tijdens gamescom 2023 mochten we een kijkje achter het gordijn nemen bij The Talos Principle 2, het vervolg op de succesvolle puzzelgame uit 2014. We waren zo onder de indruk van wat we zagen dat we drie redenen op een rij zetten waarom je later dit jaar The Talos Principle 2 moet spelen.
Het eerste deel van The Talos Principle werd al vol lof ontvangen vanwege de uitzonderlijk goede puzzels en een boeiend verhaal. The Talos Principle 2 gaat hier nog even flink overheen door alles groter, beter en complexer te maken. Achter de schermen op gamescom kregen we een presentatie van de ontwikkelaars van de langverwachte titel, waarin onze wildste verwachtingen overtroffen werden. Daarom zetten we drie redenen op een rij waarom je The Talos Principle 2 niet mag missen dit jaar.

Waanzinnige puzzels

Het belangrijkste voor een puzzelgame zijn natuurlijk de puzzels, het moet uitdagend, leuk en creatief zijn, want anders verdwijnt je puzzelgame direct in een stoffige hoek. Het eerste deel van The Talos Principle wist spelers al flink uit te dagen met moeilijke puzzels die het beste in je naar boven probeerden te halen. Zeker tegen het einde van de game werden de puzzels extreem complex. In The Talos Principle 2 is er wel wat veranderd, puzzels vereisen bepaalde technieken op basis van het gebied waarin ze zich bevinden.
In het tweede deel van de succesvolle puzzelgame zal je verspreid over meerdere gebieden meerdere puzzels op moeten lossen om door te gaan naar het volgende gebied. De eerste puzzels in een gebied zullen vrij makkelijk zijn omdat je een nieuw systeem moet leren, terwijl de latere puzzels je maximaal zullen uitdagen om het beste uit je hersencapaciteit te halen. Voor veel puzzels is creatief denken een vereiste, want de oplossing ligt niet altijd voor de hand.
Ook zijn er per gebied een aantal verborgen puzzels te vinden. Deze verborgen hersenkrakers tellen ook mee naar het totaal voltooide puzzels wat je nodig hebt voor het volgende gebied, dus als je vastloopt op een van de complexere puzzels, dan is er nog een alternatief. Ook kan je door een beetje te puzzelen en geïimproviseerd platformen vlammetjes vinden die je in staat stellen om puzzels automatisch te voltooien. Deze vlammen zijn alleen uiterst zeldzaam en kan je maar een keer gebruiken. Je kan ze wel terugverdienen door alsnog de puzzel te voltooien waar je de vlam hebt gebruikt.
talos principle 2 screen 1f1693134354

Diepgaand verhaal

Net zoals met het eerste deel, mag je van The Talos Principle 2 weer een goed diepgaand verhaal verwachten. Het tweede deel gaat ook direct verder waar het eerste deel ophield, namelijk het wakker worden in de echte wereld. Hier kom je in een stad waar jij de duizendste, en daarmee laatste, robot bent. De mensheid bestaat al een tijdje niet meer en vandaar dat robots het voornemen hebben om niet de fouten van de mensheid te herhalen en de bevolking beperkt te houden.
Al gauw kom je erachter dat de puzzelsimulatie die je in het eerste deel ervaarde niet zonder reden was. De robots hebben namelijk een bijzonder bouwwerk gevonden buiten hun stad waar complexe puzzels hun toegang tegenwerken. Laat er nou een echte professional in de buurt zijn die dit klusje kan klaren. Met The Talos Principle 2 heeft ontwikkelaar Croteam ervoor gekozen om nog extra diepgang aan het verhaal toe te voegen.
Zo kan je door de robotstad lopen en met andere robots praten over hun opvattingen en hun beleving van de wereld. Ook kan je een bezoekje brengen aan het museum, waar een handige samenvatting van het verhaal van de eerste game op je staat te wachten.

Moraliteit en ethiek

The Talos Principle 2 gaat je net als het eerste deel weer genoeg filosofische, morele en ethische kwesties voorleggen. Waar het in het eerste deel vooral ging om de discussie wat een mens nou een mens maakt en of daarmee een robot ooit een mens zou kunnen zijn of worden, gaan we nu een stapje verder. Doordat het verhaal nu midden in een robotsamenleving staat die de fouten van de mensheid niet wil herhalen, wordt er ook veel nadruk gelegd op de mogelijke fouten van de mensheid.
Uiteindelijk maak jij als speler ook beslissingen over de toekomst van de robotmaatschappij. Ga je meer de mensheid achterna, vind je het prima gaan zoals het gaat of wil je toch liever nog wat strenger zijn als het aankomt op controle van de bevolking. Dit is een voorbeeld van de keuzes die jij tijdens je avontuur in The Talos Principle 2 gaat maken en uiteindelijk zit daar ook een einde aan verbonden. De ontwikkelaars zeiden al wel dat er geen echte slechte eindes zullen zijn, maar alles heeft op een andere manier invloed op de wereld.
The Talos Principle 2 staat nog gepland voor dit jaar, maar een vaste releasedatum hebben we helaas nog niet. Toch kunnen we als het goed is nog voor het einde van het jaar los met alle puzzels op PlayStation 5, Xbox Series X/S en PC. Dit was niet de enige game die we mochten bewonderen bij uitgever Devolver Digital, ook The Plucky Squire mochten we even bekijken.