Update - Documentaire Leaving Neverland Michael Jackson zorgt voor ophef

Article
vrijdag, 22 maart 2019 om 9:42
Ondertussen is Leaving Neverland al een tijdje te zien. In deze documentaire wordt aandacht geschonken aan de duistere praktijken die beroemd artiest Michael Jackson zou hebben uitgespookt. De release brengt een heleboel controversie teweeg. Tijd om de documentaire Leaving Neverland over Michael Jackson eens te bespreken.

Geen Peter Pan

Wanneer je aan Neverland denkt, dan kun je wel eens het beeld van het kleine onschuldige jongetje Peter Pan hebben. In dit kinderverhaal kan een jongen op magische wijze vliegen naar een wonderbaarlijke wereld die Neverland heet. Verwacht daarentegen geen kapitein Haak, Wendy of andere bekende dingen uit dit sprookje. Leaving Neverland is hele andere koek en gaat over een serieus verhaal dat mensen wereldwijd weet te grijpen.
Met Leaving Neverland wordt een heftige beschuldiging geuit richting popidool Michael Jackson. Zo zou de zanger een lange tijd minderjarigen hebben misbruikt. Het is niet het eerste verhaal binnen de muziekindustrie dat duidt op misbruik van jonge kinderen. Deze keer werd het verhaal daarentegen op grote wijze aan de man gebracht door met een documentaire uit te pakken. In die documentaire vertellen James Safechuck en Wade Robson dat ze werden misbruikt door de King of Pop.
148547

Heftige discussie

Door het recente nieuws rondom Leaving Neverland zijn er radio-stations die direct hebben besloten om de stop op Michael Jackson-muziek te zetten. Zo grijpen onder andere Canada en Nieuw-Zeeland heftig naar vervangende platen. De muziek wordt minder of helemaal niet meer gedraaid. Aan de andere kant zijn er ook mensen die de documentaire steunen. Zo interviewde Oprah Winfrey nog beide mannen die in de documentaire vertellen dat ze zijn misbruikt. Dit interview was voor HBO, waarop ook de documentaire werd uitgezonden. Ze raadt in het interview aan dat ouders deze documentaire zeker moeten bekijken.
Ook in Nederland is er gesproken over de mogelijkheid om Michael Jackson niet meer op de radio te draaien. Dit heeft zelfs nog tot discussie geleid tussen radio-dj Giel Beelen en en Jeroen Latijnhouwers. "Er zijn ergere dingen", zei Giel Beelen toen hij liet blijken overtuigd te zijn dat Michael Jackson schuldig is, maar toch liever de muziek op de radio wilde draaien. Later heeft hij zich nog verbeterd, maar ondertussen was de bom al losgebarsten en ook in Nederland is de discussie fel opgelopen rondom deze film. Madam Tussaud overweegt om het wassenbeeld van Jackson te verwijderen naar aanleiding van vele klachten.
148548

Waarom na zijn dood?

Iedereen heeft een mening en wil die dan ook delen met de wereld. Op het moment kun je als je het zwart-wit zou bekijken de muziekluisteraars in twee groepen indelen: de mensen die de muziek los beoordelen van de persoon die het maakt en de mensen die vinden dat je absoluut de muziek van Michael Jackson niet kan draaien. In die laatste groep zit trouwens nog wel een afsplitsing tussen mensen die heilig van zijn schuld overtuigd zijn en mensen die eerst bewijs willen zien. Beide groepen lijken de hooivorken te pakken.
Die laatste groep is voornamelijk boos over de timing van de film. Leaving Neverland levert heftige verwijten aan het adres van de popidool. Normaliter is het al heftig als een bekend persoon wordt beschuldigd, maar in dit geval maakt het sommige fans echt laaiend. Zo is alles pas gaan rollen nadat de 'King of Pop' dood was. Op het moment is het dus het woord van de slachtoffers tegen niets, want een dode kan natuurlijk geen verweer meer voeren. Er zijn dan ook een hoop fans die het schandalig vinden dat hun idool niet de kans heeft gehad zich te kunnen verdedigen. Dat moeten nu nabestaanden doen.
148549

Woedende nabestaanden

De nabestaanden van Michael Jackson zijn woedend op de maker van de documentaire. Ze geloven niet dat Michael Jackson tot zoiets in staat is en in februari stapten zij dan ook al naar de rechter om maatregelen tegen de documentaire te ondernemen. Ook zijn drie fanclubs van Michael Jackson naar de rechtbank in Orleáns gestapt om de twee heren die zeggen dat ze zijn misbruikt, voor de rechter te slepen. Zij behoren tot het kamp van de mensen die vinden dat een nagedachtenis wordt aangetast.
Het moet nog blijken wat de uitkomst van die rechtzaak wordt. In ieder geval is duidelijk dat er moet worden uitgevochten of de documentaire nu wel of niet de waarheid verteld. In de vier uur durende documentaire mogen twee heren en familieleden van die heren, hun verhaal kwijt. Het wordt uiteindelijk hun woord tegen geen woord. Hierdoor wordt er ook kritiek geleverd dat je deze film mogelijk geen documentaire zou mogen noemen. Er is geen sprake van hoor- en wederhoor, een begrip dat binnen journalistieke producties toch wel erg belangrijk is. Anders krijg je een eenzijdig verhaal.
148550

Toch bewijs?

Ondertussen doen ook weer nieuwe verhalen de rondte die het debat nog even warm houden. In de documentaire wordt al duidelijk dat Michael Jackson een soort alarmsysteem (bellen) in de gang zou hebben die zouden afgaan wanneer er iemand zijn slaapkamer naderde. Dit wordt neergezet als een middel waarbij Jackson kon worden gewaarschuwd zodat hij nooit op heterdaad zou worden betrapt. Nu is dit laatste ook door Marcaulay Culkin (Home Alone) bevestigd, die zelf niet in de documentaire zat. Zijn verhaal komt op dit punt wel overeen met die van de mensen uit de documentaire, ondanks dat Culkin zelf zegt dat er in zijn geval niks heeft gespeeld tussen hem en de King of Pop.
Opvallend is in ieder geval dat Wade Robson eerst Michael Jackson nog verdedigde. Nu heeft hij dus alsnog Michael Jackson beschuldigd. De reden waarom hij ervoor koos om dit te doen, wordt uiteindelijk uitgebreid uitgelegd in de documentaire zelf. Sommige mensen denken dat Marcaulay Culin ook zo een ommezwaai nog gaat maken.
148580

Documentaire Leaving Neverland Michael Jackson kijken

Het is waarschijnlijk dat deze documentaire niet het laatste is wat we over Michael Jackson zullen horen. Op het moment kan iedereen de vier uur durende documentaire bekijken. Let er wel op dat je dus een flinke tijd moet inplannen om echt alles mee te maken. Bij de VPRO is de film in een aangepaste versie te zien. Hier werd die namelijk uitgezonden met ter ondersteuning nog verschillende gesprekken die aansluiten op de documentaire.
Als je de documentaire zonder studiogesprekken wilt zien, dan is er nog een andere optie. Op de website van NPO 3 kun je de film ook als tweedelige documentaire bekijken. Op die manier kun je zelf ook een mening vormen over wat er nu speelt. De documentaire is beschikbaar tot en met 13 april. Daarna zal deze niet langer via de website van de NPO te zien zijn. Ook vind je de documentaire terug via uitzending gemist.
Wat denk jij over Michael Jackson na de documentaire Leaving Neverland?
148599

Update - Het laatste nieuws

  • Het verhaal rond Michael Jackson krijgt nog een staartje. Zo geeft supermarkt keten Albert Heijn aan dat het overweegt om de nummers van Jackson te bannen uit de supermarkten. Winkelbezoekers zullen dan tijdens het verzamelen van hun boodschappen geen nummers meer horen zoals Billie Jean, I want your Back en andere nummers waar Jackson een rol in speelt. De discussie begint op steeds meer plekken in Nederland te spelen en steeds meer mensen hebben een mening over de documentaire.
  • Ook een MacDonalds in Best overweegt een groot beeld van Michael Jackson weg te halen. Het gaat hier om een tien meter hoog standbeeld dat bijna niet valt te missen. Momenteel is het niet zeker of dit standbeeld zal verdwijnen, maar de kans is best aanwezig dat McDonalds er niks meer mee te maken wil hebben als Micheal Jackson daadwerkelijk aan kindermisbruik zal worden gelinkt. Ook McDonalds ziet dit als een beladen onderwerp.
  • Het lijkt erop dat er mogelijk een nieuwe rechtzaak aan zal komen. De heren uit de documentaire willen hier werk van maken. Robson nam het bij een eerdere zitting in de rechtbank in eerste instantie voor Michael Jackson op. Hij wil nu een herkansing om alsnog tegen Jackson te getuigen. Eerder in 2013 wilde hij dit ook maar toen werd zijn aanklacht afgekeurd. Dit komt doordat lijnrecht tegen zijn eerdere getuigenis ingaat. Nu hij zijn verhaal in de documentaire heeft gedaan, is de kans groter dat het nu wel lukt. Het kan in dat geval nog minimaal een jaar duren voor die rechtszaak start.
  • Ondertussen heet Madam Tussauds verder aangegeven dat het wassen beeld van Michael Jackson blijft staan. Eerder was hier twijfel over. Hij staat hier omdat Michael Jackson een enorme impact heeft gehad op onze cultuur. Een woordvoerder zou aan TMZ hebben vertelt: "de beelden die bij Madame Tussauds te zien zijn, weerspiegelen personen die een impact hebben gehad op de populaire cultuur en die bezoekers verwachten te zien. Michael Jackson is en was een kenmerk van de Madame Tussauds-attracties wereldwijd."
  • Michael Jackson mag zijn plekje in de Rock & Roll Hall of Fame behouden. Deze Hall of Fame vormt onderdeel van het museum van popgeschiedenis in Cleveland. De kans dat Michael Jackson hier mag blijven hangen is zelfs aanwezig wanneer achteraf zou blijken dat hij wel schuldig is aan misbruik. Tegen TMZ zou zijn gezegd dat het museum naar de muziek zelf kijkt en niet de persoon en zijn gedrag erachter. Michael hangt hier als solo-artiest en als onderdeel van de Jackson 5
  • Een groot bewonderaar van Michael Jackson die zijn naam speciaal in Michael Jackson had veranderd, wil nu weer zijn naam veranderen. Hij wil niet langer met de artiest geassocieerd worden nadat Leaving Neverland de discussie rondom Michael Jackson flink aanwakkerde. Via een crowdfundingpagina wil de man geld ophalen om zijn naam weer te veranderen. Hij vond de naamsverandering achteraf niet zo slim.
Dit artikel is op 26 mei 2020 bijgewerkt.