Dit zijn de nieuwe iOS 9 features op een rij

Article
door Anoniem
dinsdag, 09 juni 2015 om 18:47
xgn google image
Apple heeft gisteren een heleboel informatie over iOS 9 vrijgegeven waardoor je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Gelukkig heeft XGN een eenvoudig overzicht met de nieuwe iOS 9 features.

Nieuwe apps en verbeteringen van huidige apps

De notitie app krijgt een hele redesign en nieuwe functies. Zo kan je foto’s toevoegen, snel je tekst opmaken, links embedden, tekenen en een to-do lijst maken in de notities app. De app moet overzichtelijker worden en makkelijker in gebruik.
Er komt een losse iCloud Drive app, fans wachten al op deze nieuwe iOS 9 feature sinds de release van iOS 8. Een van de vele gevraagde nieuwe iOS 9 features was dus ook een iCloud Drive app. Apple heeft geluisterd en de app geeft je inzicht in de iCloud mappen, net zoals Dropbox.
Ook een van de nieuwe iOS 9 features is de toevoeging van OV-info in de Maps app. Hoewel dit nog niet in Nederland beschikbaar is, ondersteunt de Maps app nu OV-informatie. Dit gaat dieper dan je gewend ben, want iOS 9 zoekt zelfs de snelste in- en uitgang voor je op.
Een nieuwe iOS 9 feature is de ‘nieuws’ app. De nieuws app maakt het lezen van nieuws persoonlijker, mooier en leuker. De nieuws teksten zijn gebaseerd op jouw interesses en volledig interactief. Dit betekent dat in de nieuwsitems video’s, animaties en mooiere typografie verwerkt zitten.
Passbook wordt vervangen door Wallet. Wallet werkt samen met Apple Pay en moet jouw virtuele portemonnee worden. Zeg maar dag tegen bankpassen en klantenkaarten, Wallet is jouw nieuwe portemonnee.

Speciale nieuwe iOS 9 features voor de iPad

De iPad krijgt speciale nieuwe iOS 9 features waardoor het verschil tussen de iPad en iPhone weer iets groter wordt. Zo gaat het toetsenbord op de iPad werken als een soort trackpad, je kan door teksten scannen en scrollen door je vinger over het toetsenbord te laten glijden. Er gaan geruchten dat deze feature ook voor de iPhone beschikbaar wordt.
Sneltoetsen voor kopiëren, plakken, knippen en meer maken hun weg naar het iPad toetsenbord. In iOS 9 heb je dus sneltoetsen op het toetsenbord, maar de software zorgt er ook voor dat fysieke toetsenborden deze sneltoetsen ook ondersteunen.
Een van de meeste gevraagde nieuwe iOS 9 features is wel multitasken. Er komen drie nieuwe soorten multitasken naar de iPad:
  • Picture in Picture - Hiermee is het mogelijk video’s te blijven kijken terwijl je de app afsluit, de video blijft dan op de voorgrond draaien.
  • Views - Je kan nu twee apps tegelijkertijd draaien op de iPad, de tweede app kan bijvoorbeeld 25 procent van het scherm innemen.
  • Split view - Een 50/50 view is alleen mogelijk op de iPad Air 2.

iOS 9 wordt slimmer

iOS 9 gaat een stuk slimmer worden, iOS 9 herkent jouw levensstijl en speelt daar op in. Zo snapt iOS 9 context: Wanneer je een koptelefoon aansluit, dan opent de muziek app. Heb jij een afspraak over een uur, dan houdt iOS 9 rekening met eventuele vertragingen en waarschuwt je op tijd om weg te rijden.
Wanneer je een mail krijgt met een afspraak, dan zet iOS 9 de afspraak direct in je agenda. Word je gebeld door een nummer dat je niet kent, dan zoekt iOS 9 automatisch in jouw mail naar dat nummer zodat je toch weet wie er belt.
iOS 9 gaat ook suggesties doen op basis van de tijd van de dag. Ga jij iedere dag sporten om 20:00, dan doet iOS 9 een suggestie van jouw favoriete sport app om 20:00. Al met al wordt iOS 9 dus een stuk slimmer omdat hij jouw levensstijl en patroon herkent, dit is een van de vele nieuwe iOS 9 features.

Spotlight krijgt een dominante plek

Spotlight is nu op twee manieren te activeren: Door op het homescreen naar links, of naar beneden, te swipen. Als je naar links swipet, dan krijg een een uitgebreidere Spotlight die al suggesties maakt. Spotlight laat dan informatie zien over bijvoorbeeld jouw favoriete contacten, apps en het nieuws.
Je kan ook direct zoeken in jouw buurt. Swipe naar link en tik op ‘bar in de buurt’ en je wordt direct naar de dichtstbijzijnde bar genavigeerd. Dit was niet een veel gevraagde feature, maar het is fijn dat het een nieuwe iOS 9 feature is.

Low power modus en beveiliging

Android gebruikers hebben het al lang, maar deze nieuwe iOS 9 feature liet even op zich wachten, de low power modus. Via de low power modus schakelt de iPhone bepaalde functies uit om zo de batterij te sparen. Dit kan je handmatig aan- en uitzetten en zorgt ervoor dat je iPhone tot wel drie uur langer mee gaat.
Apple heeft veel aandacht besteed aan nieuwe iOS 9 features op gebied van veiligheid. Apple doet dit om zichzelf te onderscheiden, maar ook om concurrent Android (Google) in een slecht daglicht te zetten. Apple belooft een nog veiliger systeem en geen doorverkoop aan derde partijen in de apps die Apple levert, iets wat Google wel doet met Android.
Iemand hacken wordt door in iOS 9 nog moeilijker, want alles van iCloud krijgt een twee-staps-verificatie.

Apple Pay (maar niet hier)

Apple Pay komt nog steeds niet naar Nederlands, helaas. Apple Pay wordt wel uitgebreider en slimmer. Zo ondersteunt Apple Pay nu klantenkaarten en weet je iPhone wanneer je in welke winkel bent. Als jij bijvoorbeeld een AH bonuspas hebt, dan kan je betalen met Apple Pay en maakt jouw iPhone direct een suggestie naar de bonuspas, zodat je die niet meer hoeft te pakken.
Apple Pay gaat ook samenwerken met het OV-netwerk van Londen, hierdoor is het mogelijk om in- en uit te checken door middel van jouw iPhone. Was dat in Nederland maar zo...
Apple moet eens opschieten om Apple Pay naar Nederland te brengen, want het is in Nederland een van meest gevraagde nieuwe iOS 9 features.

HomeKit

Apple’s app homeKit wordt uitgebreider. Je kan nu sensoren, beveiligingssystemen, rolluiken en nog meer apparaten toevoegen aan HomeKit. HomeKit werkt nu via WiFi en een mobiel netwerk, zo heb je controle over huis ondanks het feit dat je niet thuis bent. Voor deze laatste functie is wel een Apple TV nodig. Via HomeKit heb jij straks een app waarmee je al jouw 'slimme' apparten in huis kan besturen.
Dit waren de nieuwe iOS 9 features. Apple heeft goed naar de doelgroep geluister, er zitten namelijk veel features in waar de doelgroep om heeft gevraagd. Ben jij tevreden met de nieuwste iOS 9 features? Laat het weten in de comments!

Populair Nieuws