Deze video-apps veranderden de afgelopen tijd flink

Article
zondag, 26 april 2020 om 17:00
zoomf1587666353
Door de komst van het coronavirus zijn apps om te videobellen razend populair geworden. De apps worden niet alleen gebruikt om via een videoverbinding een vergadering te houden, maar ook om samen te koken of zelfs om bordspellen op afstand te spelen. Deze video-apps zijn flink veranderd sinds de uitbraak van het coronavirus.

Zoom raakt in opspraak

De videodienst Zoom is flink in opspraak geraakt de afgelopen tijd. De dienst was namelijk niet veilig genoeg. Mensen konden eenvoudig in een vergadering of videogesprek inbreken en na een gesprek was er data op internet te vinden. Daarnaast werden wachtwoorden van Zoom gebruikers op internet verkocht.
Reden genoeg voor Zoom om flink aan de beveiliging te gaan sleutelen. Inmiddels heeft Zoom een aantal updates gekregen waardoor de beveiliging een stuk beter is. De naam van de vergadering is niet meer tijdens gesprekken te zien wat inbreken moeilijker maakt en er wordt zorgvuldiger met data om gegaan. Toch hebben scholen verboden om gebruik te maken van de videodienst en wil de Duitse overheid de dienst ook niet meer gebruiken.
Bij Zoom is het mogelijk om met maximaal 100 deelnemers in een gesprek aanwezig te zijn, ieder met hun eigen scherm(pje). Een gesprek in Zoom mag in de gratis versie maximaal 40 minuten duren.
microsoft teamsf1587666453

Microsoft Teams komt met een update

Al snel na de maatregelen rondom het coronavirus kondigde Microsoft aan dat Teams voor gebruikers tijdelijk gratis zou worden. Hierna volgde er een enorme toename in het gebruik van de software, zowel via PC als via mobiele telefoons. Microsoft was intussen op de achtergrond al volop aan de slag met extra opties voor Teams, maar dit werd door het coronavirus in een stroomversnelling gebracht.
Het virtueel volgen van een vergadering kon al met flink wat gebruikers, maar samen in beeld komen was slechts mogelijk voor vier mensen. Microsoft heeft onlangs aangekondigd dit in een update te veranderen naar maximaal negen gebruikers. Nu is dit nog steeds niet enorm veel als je naar de concurrenten kijkt. Microsoft onderzoekt dan ook nog steeds mogelijkheden om meer gebruikers in één scherm te krijgen, maar wil dit wel pas uitrollen als het stabiel genoeg werkt.
Een andere update die Teams gekregen heeft is het gebruik van achtergrondeffecten. Hiermee kan iedereen een aangepaste achtergrond gebruiken tijdens een videogesprek.
google meetf1587666555

Google Meet integreert met Gmail

Google Meet heeft de afgelopen maanden een ongekende groei doorgemaakt. De dienst wordt ontzettend veel gebruikt sinds de coronacrisis. Wat veel mensen niet weten is dat Google Meet en Google Hangouts twee afzonderlijke diensten zijn. Hangouts is de privévariant van Meet en werkte al in Gmail. Meet is op zijn beurt de zakelijke variant van de chatdienst.
Google heeft achter de schermen goed naar de concurrentie gekeken en hier slim op geacteerd. Zo integreerde Google Meet deze maand nog in Gmail, waardoor mensen nu direct een vergadering vanuit hun mailbox kunnen accepteren. Daarnaast is aangekondigd dat er een uitbreiding komt op het maximum aantal gebruikers in beeld. Dit gaat binnenkort omhoog naar maximaal zestien gebruikers.
whatsappf1587666674

WhatsApp gaat nepnieuws tegen

Als je even wil beeldbellen kies je al snel voor WhatsApp. Alleen wordt het bij gesprekken met meer personen tegelijkertijd wat lastig. Binnenkort komt daar verandering in, want WhatsApp heeft de mogelijkheid voor videobellen uitgerold naar de testgroep. Meestal betekent dit dat er een update aan zit te komen. In totaal kunnen in de bèta van WhatsApp acht mensen met elkaar videobellen. Er wordt verwacht dat deze optie binnenkort beschikbaar komt voor alle gebruikers.
Dit is niet de enige aanpassing van WhatsApp die voorbij komt. Even geleden legde WhatsApp het massaal doorsturen van berichten nog aan banden, vanwege nepnieuws dat via de berichtendienst verspreid wordt. Er werd al gewerkt aan een oplossing voor de toename aan nepnieuws op WhatsApp en die lijkt er nu te zijn. Als een bericht als kettingbericht gemarkeerd is, kan deze niet meer massaal doorgestuurd worden.
Verder heeft WhatsApp een stickerpakket uitgebracht dat specifiek inspeelt op de situatie rondom het coronavirus.
discord lgoof1616513416

Discord richt zich op klassen

Naast alle eerdergenoemde diensten ziet ook chat-app Discord een enorme toename in het aantal gebruikers. Om iedere gebruiker tegemoet te komen in de COVID-19 pandemie heeft Discord een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo is het tijdelijk mogelijk om in plaats van 10 met maximaal 50 mensen tegelijkertijd aan een Go Live-sessie deel te nemen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is volgens Discord het helpen van docenten tijdens de huidige situatie toch les te geven.
Een andere nieuwe feature van Discord is noise supression. Deze feature is uitgerold in een bèta, maar is wel al voor iedere gebruiker beschikbaar. Noise suppression zorgt ervoor dat alle geluiden in de achtergrond weg gefilterd worden zodat tijdens een gesprek alleen de stem van de gebruiker te horen is.

Vooral veel nieuwe gebruikers van video-apps

Elke video-app heeft wel een andere update of nieuwe feature gekregen. De een richt zich op meer gebruikers en de ander implementeert extra functies om het beeldbellen te verbeteren. Er is één ding dat alle video-apps gemeen hebben: door de komst van het coronavirus en alle maatregelen is het gebruik explosief gestegen.