Dit is waarom Black Friday 2022 mogelijk tegenvalt

Article
woensdag, 09 november 2022 om 14:00
black friday background 22359 260f1605460685
Het is november en dat betekent dat het bijna tijd is voor Black Friday. Het grote koopjesfestijn lijkt alleen dit jaar wat tegen te gaan vallen. We zetten de redenen waarom Black Friday 2022 mogelijk tegenvalt zetten we alvast voor je op een rijtje.
Dit jaar is Black Friday op vrijdag 25 november. Het is de dag waarop winkels extreem stunten met prijzen van de producten en daarmee een dag waar menig koopjesjager naar uitkijkt. Toch lijkt dit jaar nu al enorm tegen te gaan vallen.

Geen dag vol korting meer

De laatste jaren is Black Friday steeds meer aan het verwateren. In plaats van één grote dag waarop deals je om de oren vliegen kiezen veel winkels in Nederland er voor om tal van deals al dagen of soms zelfs weken eerder uit te stallen. Hier voegen winkels sporadisch gedurende de rest van de maand nog wat aan toe, maar dat is het dan ook wel.
Het hele principe van Black Friday is dat er één dag is om koopjes te vinden, zodat het gemakkelijk is om niets te missen. Dat winkels de uitverkoop uitsmeren over meerdere dagen en soms zelfs weken zorgt er juist voor dat klanten bedrogen uitkomen. Een goede deal twee weken voor Black Friday kan op de dag zelf ineens slecht zijn omdat het product in kwestie ineens nog veel goedkoper elders te vinden is.
black friday keyboardf1605461214

Minder aanbiedingen

Het volgende probleem heeft te maken met het resultaat uit een onderzoek. Op verzoek van NU.nl heeft brancheorganisatie INretail onderzoek gedaan naar de plannen die winkels hebben voor Black Friday. Daaruit blijkt dat winkels van plan zijn om minder vaak hoge korting te geven.
Hierdoor gaan winkels bijvoorbeeld een gelimiteerd deel van het assortiment afprijzen en zijn er dus minder producten waarop je korting kunt vinden. Daarbij is het zo dat veel winkels op dezelfde producten korting aanbieden. Hierdoor lijkt het alsof er veel winkels zijn met aanbiedingen, maar in werkelijkheid zijn het dezelfde aanbiedingen bij verschillende winkels.
2021 11 11 black friday 2f1636296889

Winkels haken af

Een ander probleem voor Black Friday-liefhebbers is dat steeds meer ketens de koopjesdag weigeren. Er zijn tal van bewegingen die niet van Black Friday houden. Zo heb je Green Friday en Bring Back Friday.
Het aantal winkels dat meedoet aan Black Friday neemt dus af. Dille & Kamille sluit bijvoorbeeld speciaal haar deuren op 25 november, waardoor je op die dag niks kunt kopen bij de fysieke en digitale winkels van deze keten. Ook een keten als de Zeeman doet niet mee aan de actie. Dat betekent overigens niet dat we geen kortingen kunnen verwachten op games, films en gadgets. Dat verwachten we zeker wel.
black friday videojuegos

Nepaanbiedingen

Als laatste is er ook nog altijd het probleem waar Black Friday al jaren last van heeft: nepaanbiedingen. Dit zijn aanbiedingen die doen alsof er enorme korting wordt gegeven, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Vooral bij elektronicazaken is hier nog wel eens sprake van.
Zaken gebruiken dan de oorspronkelijke adviesprijs die winkels gekregen hebben bij de uitgave van een product. De eerdere verkoopprijs die in de weken voorafgaand aan Black Friday gehanteerd werd, wordt dan weggestopt. Zo lijkt de korting groter dan daadwerkelijk het geval en daar heb je als klant natuurlijk niets aan.
Dit lijkt nu heel negatief, maar er zullen echt wel winkels gaan stunten rondom Black Friday. Op XGN houden we binnenkort een overzicht bij met alel goede deals.