5 dingen die je nog niet wist over Killers of the Flower Moon

Article
maandag, 15 januari 2024 om 18:00
schermafbeelding 2023 09 21 om 210402f1697792565
Martin Scorsese gooide vorig jaar weer hoge ogen met Killers of the Flower Moon. Heb jij de film al gezein? Sinds kort staat hij op Apple TV+. Vandaag vertellen wij je dingen die je mogelijk nog niet wist over de film.

Leonardo DiCaprio en Robert de Niro

De hoofdrollen van Killers of the Flower Moon worden vervuld door onder meer Leonardo DiCaprio en Robert de Niro. DiCaprio is nu 49 en de Niro 80. Beide acteurs gaan al even mee in Hollywood. Maar wist je dat deze twee acteurs al eerder met elkaar hebben samengewerkt? Misschien denk je aan een korte film van Martin Scorcese, maar het duo speelde al veel eerder in dezelfde film.
Voor de samenwerkingen waarover we het hebben moeten we even flink terug in de tijd. DiCaprio en De Niro speelden samen in Marvin’s Room (1996) en This Boy’s Life (1993). Met name in die laatste film was DiCaprio echt nog een kind. Wat dat betreft is het dan ook grappig om te zien hoe ze na al die jaren weer samen in een project zitten. Al is de vraag hoe gezellig ze dat vonden, want naar het schijnt heeft DiCaprio behoorlijk op de zenuwen gewerkt van meerdere mensen door te veel te willen improviseren op de set van Killers of the Flower Moon.
killers of the flower moon st 1 jpg sd high copyright 2023 paramount picturesf1705334657

Cameo Martin Scorsese

In Killers of the Flower Moon zoekt de regisseur, Martin Scorsese, op het einde zelf ook de camera op. De kijker wordt rond het einde getrakteerd op een soort hoorspel en krijgt zo te horen hoe het is afgelopen met iedereen. Het zorgt voor een bizar contrast omdat daarvoor de film bloedserieus was en diverse serieuze thema’s aanboorde. Scorsese besloot zelf in deze scène te spelen omdat hij niet goed wist hoe hij een acteur er doorheen had moeten gidsen. Dan kun je het misschien maar beter zelf doen.

Lily Gladstone walgde van DiCarpio’s gebit

Eén van de hoofrolspeelsters, Lily Gladstone, had ten tijde van Titanic een soort crush op haar filmlover DiCaprio, maar op de set van Killers of the Flower Moon walgde ze van hem. Dat komt omdat hij een bitje in had met vreselijke tanden en daardoor keerde haar maag zich om op de set. Ook heeft DiCaprio een constante frons in zijn voorhoofd staan. Op deze manier kon hij zich beter associëren met zijn rol.
killers of the flower moon st 2 jpg sd high copyright 2023 paramount picturesf1705334933

DiCaprio werkte al heel vaak samen met Martin Scorsese

Het gebeurt regelmatig dat een regisseur een voorkeur heeft voor een bepaalde acteur of actrice. En waarom zou je dan niet vaker samenwerken? Scorsese werkte voor het eerst samen met DiCaprio tijdens de film Gangs of New York en daarna volgden er nog zes:
  • The Aviator
  • The Departed
  • Shutter Island
  • The Wolf of Wall Street
  • The Audition (de eerder genoemde kort film met DiCaprio en De Niro)
En nu dus Killers of The Flower Moon. De heren hebben dus een goede band en werken graag samen. De regisseur is ondertussen al 81 en is nog niet van plan om met pensioen te gaan.
killers of the flower moon st 4 jpg sd high copyright 2023 paramount picturesf1705334971

Gebaseerd op een complottheorie

Laten we het tot slot hebben over de film zelf, het verhaal om precies te zijn. Want Killers of the Flower Moon is gebaseerd op iets dat echt gebeurd is. De Osage waren namelijk ontzettend rijk in de jaren 20 van de vorige eeuw. En het is daadwerkelijk zo geweest dat er allerlei moorden hebben plaatsgevonden. Alleen waar de film de focus legt op één figuur is het verhaal veel breder geweest in het echte leven. Hier kun je er een artikel over lezen.
Fun fact: Deze zaak komt terecht bij de FBI (destijds pas net opgericht) en de jonge directeur J. Edgar Hoover. Die is trouwens ook al eens onderwerp geweest van een film, genaamd J. Edgar. Het toeval wil dat hij daarin gespeeld werd door Leonardo DiCaprio.