Er zijn veel LEGO-sets met bewegende delen, maar die moet je meestal met de hand verstellen. In sommige gevallen is dat dankzij een ingebouwd motortje anders. Zo’n motor vind je in deze LEGO-sets
Liebherr Rupsbandkraan
LEGO Technic is het thema voor als je een set met bewegende delen wil. Vaak zijn het dan ook de Technic-sets die met een motor aangedreven kunnen worden. Waarschijnlijk het grootste voorbeeld op dit moment is de Liebherr Rupsbandkraan.
LEGO Technic Liebherr Rupsbandkraan LR 13000 Kraan met Afstandsbediening voor Volwassenen - 42146
Deze set kan rijden en draaien en de kraan zelf kan natuurlijk bewegen. Je kunt iets ophijsen of laten zakken of de hoek van de kraanarm aanpassen. De bediening gaat bij deze set via een app.
Ook op kleinere schaal is er wel eens een motor te vinden in een LEGO Technic set. Niet dat de Audi RS Q e-tron bijzonder klein is, maar vergeleken met de Liebherr-kraan valt het erg mee. Deze auto heeft precies de functies die je ervan verwacht.
Dat wil zeggen dat hij kan rijden: van voor naar achter, van links naar rechts. Zo eenvoudig kan het soms zijn met gemotoriseerde LEGO-sets. Ook deze set bedien je met een app.
Hoewel je eigenlijk altijd technic onderdelen nodig hebt om een motor aan te brengen in een LEGO-set, is het niet voorbehouden aan dat thema. In de LEGO Ideas-lijn vinden we bijvoorbeeld sets gemaakt van traditionele LEGO die ook met een motor worden aangedreven.
De toetsen van de Vleugelpiano kunnen bijvoorbeeld uit zichzelf bewegen dankzij een motor. Het resultaat heeft iets van een pianola, zo’n piano die uit zichzelf speelt. Een cruciaal verschil is dat de pianola daadwerkelijk geluid maakt, terwijl de LEGO-piano alleen de toetsen laat bewegen terwijl je telefoon muziek afspeelt.
Ook de vuurtoren van LEGO Ideas is gemotoriseerd. Dat is natuurlijk ergens wel logisch. Het grote kenmerk van een vuurtoren is dat de lamp ronddraait. Dat had geregeld kunnen worden met een knopje waar je aan draait, maar voor het effect is het wel mooi als de draaibeweging net zo stabiel is als bij een echte vuurtoren.
Vandaar dat er in deze set een motor is te vinden. Dat is trouwens niet het enige elektrische element. Het licht van de vuurtoren is een echt lampje en de haard in het wachtershuisje geeft ook licht.
Een modeltrein is natuurlijk het leukste als hij ook kan rijden. Voor LEGO-treinen geldt precies hetzelfde. Er zijn verschillende LEGO City treinen te koop die dankzij een motor zelf over de rails kunnen bewegen. Met een afstandsbediening of een app kun je ze bedienen.
Je kunt kiezen wat voor trein je neemt. Er is een passagierstrein beschikbaar, maar ook een goederentrein en een vrachttrein. Als je een uitgebreid spoornetwerk hebt, rijden daar natuulijk meerdere treinen over.
Er zijn ook wat sets waar de motor niet bij zit, maar waar je hem wel aan toe kunt voegen. Voor de Lusachtbaan heb je bijvoorbeeld geen motor nodig. Ook zonder is het een leuke set, maar je kunt met een motor net dat stapje verder gaan.
Een set waarvan je het misschien niet verwacht, is de kerst dorpsstraat. Daarin is een enkele tramwagon inbegrepen. Die heeft precies de juiste afmetingen om op LEGO-rails te rijden. Zodoende kun je ervoor kiezen om hem een motor te geven en de set op te nemen in een groter tafereel.