De vijf beste acteurs die verrassend goed waren in een andere rol

Article
zondag, 06 december 2020 om 12:00
good will huntingf1602769411
Veel acteurs hebben tegenwoordig te maken met het Swiebertje-effect. Acteurs worden vaak voor dezelfde soort rol gecast, speel jij een maffiabaas? Grote kans dat je de keren daarop vaak weer voor zo’n rol gevraagd wordt. Speel je een grappig typetje? Nou ja je kunt ‘m zelf wel afmaken. Maar soms gaan acteurs toch van het gewaande pad af en blijken ze opeens in een andere rol heel goed. Dit zijn volgens ons de vijf beste acteurs de het Swiebertje-effect wisten te doorbreken.
Joop Doderer speelde twintig jaar lang Swiebertje in de gelijknamige serie, het was een enorm succes maar ook wat kinderlijk. Hierna ging Doderer het theater in, maar bijna elke keer dat hij het podium op kwam gingen alle toeschouwers Daar komt Swiebertje zingen, de begintune van de serie. Mensen konden ondanks zijn acteerkwaliteiten Doderer niet meer los zien van zijn rol.
Wij zochten speciaal voor jullie uit welke acteurs dit wel konden doorbreken, en dan hoeft het niet specifiek voor één rol te zijn, maar het mag ook zijn dat een acteur vaak dezelfde soort rol kreeg (altijd de funny man, maffiabaas, dom blondje etc.) maar dit toch wist te doorbreken.

5. Jim Carrey -The Truman Show

We beginnen deze top vijf met Jim Carrey, de acteur maakte begin jaren ’90 wereldwijde bekendheid met films als The Mask, Ace Ventura en Dumb & Dumber, allemaal erg leuk maar het was wel wat flauwe humor. Een paar jaar later kwam Carrey echter met een hele andere rol op het grote doek, hoewel The Truman Show ook als komedie gezien kan worden heeft de film ook zeker een serieuze toon en liet Carrey mooi zien wat hij nog meer in z’n mars heeft.
In de film speelt Jim Carrey de burgerlijke Truman Burbank. Burbank heeft een mooi bijna perfect leventje, maar langzaam komt bij hem het besef dat het misschien wel iets té perfect is. En daarin krijgt Truman ook gelijk want hij blijkt namelijk het middelpunt te zijn voor en populair Tv-programma. Truman is als baby ‘geadopteerd’ door een mediabedrijf en woont al heel z’n leven in een gigantische TV-studio, het dorp is nagemaakt, en al z’n vrienden, collega’s etc. zijn allemaal acteurs.

4. Rowan Atkinson - Maigret

Misschien wel het schoolvoorbeeld van het Swiebertje-effect is Rowan Atkinson als Mr. Bean, Atkinson is wereldberoemd geworden met deze komische rol en uiteindelijk zijn er naast de succesvolle serie van Mr. Bean ook meerdere films gemaakt. Daarnaast was Atkinson ook bekend als Johnny English, maar dit was ook een komische rol.
Toch heeft Atkinson ook enkele keren laten zien dat hij ook erg goed een serieuze rol kan vervullen. Dit talent kwam onder andere naar voren in de Britse serie Maigret, waarin Rowan Atkinson een serieuze Franse detective speelt.

3. Andre van Duin - Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Op nummer drie staat een Nederlandse serie, en dan niet eens één Netflix serie maar eentje van de Nederlandse Publieke Omroep. Op nummer drie staat namelijk Andre van Duin met zijn rol in Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Van Duin werd de laatste decennia in Nederland wereldberoemd met zijn typetjes als Willempie, Meneer De Bok, Ome Joop, Harry Nak, Jaap Aap en Mijnheer Wijdbeens. Hiermee stond Van Duin veel in het theater en ook wist hij vele carnavals hits te scoren als: Nee nou wordt ie mooi, Ik heb hele grote bloemkolem, Me kammetje, Pizza lied en Oranje boven.
In het geheime dagboek van Hendrik Groen laat Van Duin echter op prachtige wijze zien wat hij nog meer in petto heeft. De serie van omroep Max is gebasseerd op het gelijknamige boek en won vele prijzen. De serie gaat over een groep ouderen in een verzorgingstehuis die allerlei dingen meemaken, met in de hoofdrol Hendrik Groen. Van Duin speelt in de succesvolle serie Evert Duiker, de beste vriend van Groen.

2. Adam Sandler - Uncut Gems

Adam Sandler is één van ‘s werelds best betaalde acteurs en heeft momenteel een megacontract bij Netflix. Sandler maakt in een hoog tempo de ene na de andere film en staat meestal bekend om zijn poep- en plashumor. Alleen heeft de acteur ook een paar enkele keren laten zien dat hij ook daadwerkelijk een hele goede acteur is. Het hoogtepunt had hij met de film Uncut Gems.
In dit tragische, meeslepende verhaal speelde Sandler de eigenaar van een juwelierszaak in New York die een enorme gokschuld had en daardoor allerlei criminele figuren achter zich aan heeft zitten.

1. Robin Williams - Good Will Hunting

En dan tot slot de nummer één van deze top vijf. Op nummer één vinden we een klassieker terug en wat voor één: Good Will Hunting. En dan hebben we het natuurlijk over het prachtige acteerwerk van de helaas veels te vroeg overleden Robin Williams. De komiek speelde in een groot aantal komediefilms, maar maakte ook een aantal keer een uitstapje naar een serieuzere rol, met toch wel als hoogtepunt zijn acteerwerk in Good Will Hunting.
Het verhaal gaat over een jongen die enorm slim blijkt te zijn, maar door verkeerde vrienden en een slechte wijk daar maar weinig gebruik van maakt. Vervolgens komt hij in contact met een psycholoog (gespeeld door Robin Williams) die hem op het rechte pad probeert te krijgen.
Het meest bijzondere moment uit de film is waarschijnlijk toch wel de speech die Williams tegen de jongen ophangt (zie hieronder).

Populair Nieuws

Laatste Reacties