De top 5 beste games van 2015 volgens Rob Ottens

Article
maandag, 21 december 2015 om 18:00
xgn google image
Zijn naam is fablex op XGN. Een teken dat onze Rob wat heeft met Fable én Xbox. Een Fable kwam er dit jaar niet, wel games voor de Xbox One. En dus prijken er 2 mooie exclusives in zijn lijstje. Dit zijn de top 5 beste games van 2015 volgens Rob Ottens!
Het jaar 2015 kende nogal wat games. Van gigantische RPG's als The Witcher 3 en Fallout 4 tot nieuwe shooters met Halo 5 en Black Ops 3. Wat er dan gelijk opvalt is dat het wel heel erg veel vervolgen zijn. Maar dat mag de pret niet drukken, want er zit genoeg moois bij! Hieronder dan ook mijn top 5 van beste games van 2015.

5. Forza Motorsport 6 (Xbox One)

Als sinds het eerste deel op de Xbox ben ik van de partij met Forza Motorsport. En tegenwoordig ook Forza Horizon. Want die wisselen elkaar tegenwoordig netjes af. Dit jaar was het echter de beurt aan Turn 10 voor hun racing simulator.
Zoals verwacht wordt er met Forza 6 een prima racegame afgeleverd. Het ziet er weer wat beter uit, de mogelijkheiden zijn uitgebreid en er zitten tal van auto's en circuits in.
Nieuw element dit keer: flink wat regen. Al snel blijkt dat dit geen gimmick is, maar echt iets toevoegt. Je moet flink oppassen, want je auto reageert toch ander als je door een flinke plas water rijdt. En dat kan je zomaar die koppositie kosten!
83088

4. Cities Skylines (PC)

Ooit was SimCity heer en meester op het gebied van city simulators. Echt lijkt die serie sinds de reboot weinig toekomst te hebben. Gelukkig hebben we een prima opvolger in Cities Skylines gevonden.
In Skylines bouw je natuurlijk een zo groot mogelijke stad. En dat gaat gepaard met alle mogelijkheden die je verwacht. Bouw je wegen, openbaar vervoer, schooltjes, ziekenhuizen, noem maar op. Voor je het weet trekken de mensen je stad in en kun jij incashen op hun belastingcenten.
Het mooie aan Skylines is dat vervoer een grote rol speelt. Je moet echt nadenken over het bouwen van je wegen en het opzetten van je busroutes, metrostations en treinstations. Gaat dat mis, dan krijg je een ophoping van verkeer waar niemand vrolijk van wordt.
Goed nadenken en plannen dus! Daarmee bouw je een mooie stad in Cities Skylines, en dat is precies mijn soort game.
83089

3. Europa Universalis IV: The Cossacks (PC)

Telt een uitbreiding mee voor dit lijstje? Ach, ik doe het gewoon! De teller aan gameplay uren die hierin zitten overtreft namelijk menig ander game die ik gespeeld heb, dus dat is een vermelding waard.
Het in 2013 uitgekomen Europa Universalis IV heeft over de afgelopen twee jaar flink wat uitbreidingen gekregen. De een van groter dan de ander. The Cossacks is de nieuwste en zorgt voor weer wat extra diepgang in deze grand strategy game.
Voor velen zal het saai lijken, dat staren naar een kaart en legertjes in het rond sturen. Maar ik kan er uren mee bezig zijn. En met The Cossacks krijg je nog meer opties, zoals het tevreden moeten houden van verschillende facties in je land.
Ook dingen als diplomatie zijn uitgebreid, met als prachtige functie de dreigoptie. "Sta mij jouw stuk land af, anders pak ik het wel!" stuur je naar je kleinere buurman die weinig zin heeft in oorlog. En zo wordt jouw natie groter en machtiger. Heerlijk!
83090

2. Halo 5: Guardians (Xbox One)

Met Halo 5 gooide ontwikkelaar 343 Industries het over een andere boeg. Niet langer ga je alleen op pad als de Master Chief. Deze keer ben je altijd onderweg met een squad. En het grootste deel van de game nog als een ander karakter ook!
Het verhaal van Halo 5 is voor verbetering vatbaar, maar de gameplay staat als een huis. Het schiet heerlijk weg, de gevechten met Covenant en Prometheans zijn beter dan ooit en grafisch ziet het er prachtig uit. Tel daar een uitgebreide multiplayer bij op en je hebt een prachig pakket.
De Halo serie volg ik al sinds het eerste deel en Halo 5 is een goede toevoeging hierin. We kunnen de komende tijd weer vooruit. Maar volgende keer wel iets meer Master Chief in de game. Luisteren jullie daar bij 343?
83091

1. The Witcher 3: Wild Hunt (Xbox One)

Geralt maakte zijn grootse terugkeer met The Witcher 3. Deze keer maakte ontwikkelaar CDProjekt RED er een compleet open wereld van. En wat voor eentje! Zelden zagen we een wereld in een game zo tot leven komen.
Aan elk detail is gedacht en elke missie staat als een huis. De side quests kennen net zoveel diepgang en inhoud als de main story. Voor je het weer verlies je je voor uren in deze prachtige - maar oh zo gevaarlijke - fantasie wereld.
Daarnaast staat de game grafisch ook zijn mannetje. Mijn afgelopen jaar gekochte gaming PC toverde de prachtigste beelden op het scherm. En dat is ook wat deze game verdiend, want wat hebben de artiesten bij CDProjekt hun best gedaan. Elk stukje van de wereld weet te overtuigen en overal is aan gedacht.
The Witcher 3 gaat de boeken in als één van de beste role-playing games ooit. En voor mij als dé game van 2015.