De top 10 beste visual novels - Boeken naar een hoger niveau getild

Article
zondag, 14 januari 2018 om 12:02
xgn google image
Lezen is niet één van de meest populaire bezigheden van mensen, maar het kan wel degelijk leuk zijn! Mix lezen met wat elementen van een videogame en je hebt een visual novel. En om iedereen een beetje op weg te helpen, hebben we de beste visual novels voor je besproken.
Er zijn honderden visual novels op de markt en het is afgrijselijk moeilijk om door de bomen het bos te zien. Gelukkig zijn wij er voor je en kunnen wij het kaf van het koren scheiden. Zo komen we tot deze lijst met tien geweldige visual novels die iedereen een keer gelezen (of gespeeld) moet hebben.

10. Phoenix Wright: Ace Attorney

Ja, op de Wii hebben we deze game misschien een bijzonder laag cijfer gegeven, toch is Phoenix Wright: Ace Attorney een geweldige game. Sterker nog, de Ace Attorney franchise is in zijn totaliteit een echte aanrader voor iedereen die een keer een visual novel wil proberen. Je speelt een advocaat waarmee je verschillende zaken behandelt en het is jouw taak om de juiste dader te vinden.
Misdaadverhalen doen het altijd ongelooflijk goed. Het is het waard om je ogen open te houden en alles te onderzoeken, want elke aanwijzing kan je verder naar de dader brengen. Deze sfeer heeft Phoenix Wright: Ace Attorney ook; het is spannend en je moet blijven opletten, want anders zie je misschien wat over het hoofd. Het is niet de bedoeling dat de verkeerde persoon achter de tralies komt.
Phoenix Wright: Ace Attorney is de perfecte game voor iedereen die houdt van misdaad en mysterie. Alle detectives en advocaten onder ons kunnen los gaan op deze titel en alle andere games uit de serie. Iedereen die niet te veel nadenkt bij games kan deze serie beter laten liggen, want je zult je hersenen moeten laten werken om de zaken op te lossen.
124340 1

9: Katawa Shoujo

Heb je op dit artikel geklikt in de hoop dat er wat ‘dating simulators’ in de lijst zitten? Dan kunnen we je bij deze er eentje aanraden, namelijk Katawa Shoujo! In deze visual novel speel je als een personage dat opeens een hartaanval krijgt en naar een school moet voor studenten met lichamelijke handicaps. Tijdens de game leer je leven met je nieuwe handicap en leer je tevens een aantal klasgenoten kennen.
Natuurlijk zorgen bepaalde keuzes ervoor dat bepaalde klasgenoten uiteindelijk je vriendin kunnen worden en ondanks dat de setting misschien wat anders is, is Katawa Shoujo een datingsim in hart en nieren. Maar er zijn maar weinig visual novels waar bijna alle hoofdpersonen een handicap hebben en dat maakt deze game bijzonder. Daarbij is Katawa Shoujo ook een geweldig verhaal om in te kruipen voor als jij je eventjes wil terugtrekken uit het dagelijkse leven.
Katawa Shoujo is gratis, dus lijkt het je een leuke game dan hoef je hem alleen maar te downloaden. Fans van leuke verhalen en schattige meisjes zullen deze game zeker leuk vinden, maar ook iedereen die graag wat dieper ingaat op onderwerpen zoals het hebben van een handicap zal de game interessant vinden. Let wel, Katawa Shoujo heeft optionele ‘erotische content’ en als je deze niet wil zien, kun je het uitzetten zonder dat je iets van het verhaal misloopt.
124341 1

8: Ken Follett's The Pillars of the Earth

Deze game is gedeeltelijk een point and click game en gedeeltelijk een visual novel. Je bestuurt verschillende personages uit het bekende boek The Pillars of the Earth. Maar in plaats van dat je het boek precies naspeelt, kun je de personages ook compleet andere keuzes laten maken. Op deze manier is de game toch anders dan het papieren origineel.
Ken Follett's The Pillars of the Earth heeft een unieke stijl met handgeschilderde achtergronden en volledig geanimeerde 2D-modellen. De soundtrack wordt gespeeld door een volledig orkest en is speelbaar in elf verschillende talen. De game bestaat uit drie delen en deel drie komt in mei dit jaar pas uit. Maar koop je de game nu al, dan krijg je deel drie gratis wanneer deze uitgebracht wordt.
Je moet wel een fan zijn van middeleeuws drama om Ken Follett's The Pillars of the Earth te kunnen waarderen. Maar als dit je ding is, dan is deze game een geweldige toevoeging aan je collectie! De game is wel gemaakt voor muis en toetsenbord, dus game je liever met een controller dan is dit misschien een iets minder grote aanrader.
124342 1

7. VA-11 HALL-A: Cyberpunk Bartender Action

VA-11 HALL-A, uitgesproken als Valhalla, is een kleine bar in een drukke straat waar een hoop interessante klanten komen. Als bardame zorg jij ervoor dat je klanten goed te drinken krijgen en in ruil daarvoor hoor je alle sappige verhalen. Zorg ervoor dat je goed verdient en je huur kunt betalen, want het zou jammer zijn als je uit je huis wordt gezet.
Klinkt als een verhaal wat je overal tegen kunt komen, of niet soms? VA-11 HALL-A speelt zich echter af in een dystopische toekomst, waar mensen geïnfecteerd zijn met nanomachines en waar grote bedrijven het voor het zeggen hebben. Je zult dus ook een hoop cyberpunk invloeden tegenkomen in de game. Daarbij maak je geen keuzes via dialoog, maar via de drankjes die je serveert aan je klanten.
Of dit een game voor jou is, dat ligt compleet aan jouw smaak van games. De graphics van VA-11 HALL-A ogen ouderwets en de game heeft weinig gameplay naast het serveren van drankjes en het onderhouden van je bar. Maar als je een goed verhaal zoekt, dan is VA-11 HALL-A zeker een aanrader voor je.
124343 1

6. Doki Doki Literature Club

Het is moeilijk om iets te vertellen over Doki Doki Literature Club, want het is het beste dat je deze game speelt zonder enige voorkennis. Wat we wel kunnen zeggen is dat Doki Doki Literature Club gezien wordt als één van de beste visual novels van 2017 en dat zegt heel wat, de game is namelijk gratis en meestal zijn gratis games op Steam niet super populair.
In Doki Doki Literature Club speel je het nieuwste lid van de poëzieclub. De andere vier leden zijn allemaal meisjes en in de stijl van een echte japanse dating simulator kun je drie van de vier meisjes daten. Maar denk niet dat dit een game is die je al honderd keer hebt gezien op het internet, want op een gegeven moment wordt Doki Doki Literature Club een game die je niet moet spelen als je geen fan bent van horror. Dus laat vooral geen kinderen deze game spelen!
Is Doki Doki Literature Club een game die je moet spelen? De game is gratis en goed, dus je kunt er makkelijk wat uurtjes insteken. Maar kun je er niet tegen als een game opeens een compleet ander genre inslaat, dan is dit niet de game voor jou. Fans van schattige meisjes, poëzie en psychologische horror kunnen in ieder geval hun hart ophalen aan deze game!
124439

5. Zero Escape: The Nonary Games

Zero Escape: The Nonary Games is eigenlijk een combinatie van twee games, Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors en het vervolg Virtue’s Last Reward. In deze game doe je mee aan een zogenaamd Nonary Game, waar je een vanuit een vreemde plaats moet ontsnappen voordat je doodgaat. De games brengen het principe van een escape room naar je scherm en combineren dit met visual novel gameplay.
De twee games hebben een uitgebreid en interessant verhaal waar vertrouwen en wantrouwen de grootste thema’s zijn. Maak je de verkeerde keuzes, dan krijg je een slecht einde. De puzzels zijn soms best pittig en halen hun inspiratie uit allerlei wetenschappelijke hoeken. Er is zelfs een derde deel in deze reeks aan games, mocht je na de eerste twee games nog niet genoeg mysterie hebben gehad.
Ben je een fan van mysterie, wetenschap en het mogelijk verlinken van andere personages, dan is Zero Escape: The Nonary Games een aanrader voor jou. De games zijn misschien niet super bekend, maar toch verdienen ze een plek op deze lijst. Iedereen die op zoek is naar een uitdaging is bij deze collectie aan het juiste adres.
124440

4. Danganronpa: Trigger Happy Havoc

Niet alle visual novels spelen als een boek waar je gewoon doorheen moet klikken. Danganronpa is gedeeltelijk een detective game, maar houdt toch nog visual novel elementen zodat het een goede mix wordt tussen twee genres. Je speelt als een normale student tussen allemaal supertalenten en wordt opgesloten in een school. Om uit de school te komen, moet je de perfecte moord plegen.
Danganronpa heeft een aparte stijl, zowel audiovisueel als in gameplay. De game is snel, over de top en de hele game heeft een soort gehaaste, uitvergrote stijl die je niet snel los zal laten. Danganronpa is razend populair en er zijn meerdere delen beschikbaar als het origineel je weet te vermaken. Het plot lijkt misschien wat vreemd, maar de game maakt het goed door dat vreemde compleet te accepteren van zichzelf.
Deze game is iets voor jou als je een fan bent van moord, mysterie en het spelen van detective games. De game ziet er misschien niet uit als een standaard visual novel, maar laat je dat vooral niet tegen te houden. Zie de game als een duistere, snelle en vreemde versie van Professor Layton in plaats van als een boek en je zult er de meeste lol uithalen.
124441

3. Umineko When They Cry

Deze game is ook wel bekend als Umineko no Naku Koro ni of When The Seagulls Cry en is één van de meest bekende visual novels. De game is oorspronkelijk uitgegeven in verschillende hoofdstukken maar je kunt de hele game nu in twee delen kopen op Steam. Je speelt als iemand die vast zit in een spel tegen een heks. Jij moet, voordat iedereen uit je familie dood is, de heks verslaan door alles wat er gebeurt te verklaren met wetenschap in plaats van magie.
Deze game zit anders in elkaar dan de meeste visual novels. In plaats van dialoogvensters, verschijnt de tekst in een overlay over het huidige plaatje heen. Umineko When They Cry heeft een complex verhaal dat in het begin misschien wat moeilijk is om in te komen. Maar dit complexe verhaal is tegelijkertijd ontzettend goed geschreven en als je graag iets mysterieus leest, dan is dit de game voor jou.
Umineko When They Cry is een game die je moet lezen. Het is meer een plaatjesboek op je computer dan een compleet interactieve ervaring. Normaal is dat misschien niet zo interessant, maar Umineko When They Cry heeft een origineel en verrassend verhaal dat je zeker een keer mee moet maken. Ben je een fan van lezen, ga er dan zeker even voor zitten!
124442

2. STEINS;GATE

Iedereen die wat meer verhaal wil in een visual novel, kan aankloppen bij STEINS;GATE. Ook al is het verhaal misschien nogal vreemd. Een verhaal dat gaat over tijdreizen, bananen en een magnetron klinkt niet meteen interessant, maar dat is het wel! Je speelt als een wetenschapper die per ongeluk tijdreizen uitgevonden heeft en in een race tegen de tijd terechtkomt in een realiteit waar de Derde Wereldoorlog voorkomen moet worden.
STEINS;GATE heeft zes verschillende einden en je komt verder door het verhaal door wel of niet te reageren op telefoontjes en emails. Ondanks dat het verhaal van STEINS;GATE erg science-fiction is, wordt het nooit onbegrijpelijk of saai. In tegenstelling juist, STEINS;GATE is een bijzonder emotionele game.
Ben je een fan van tijdreizen, dan is STEINS;GATE echt iets voor jou. Als je en fan bent van veel verhaal en veel emoties, dan is STEINS;GATE ook iets voor jou. Dit is wel een game waar je 30 tot 50 uur in steekt, dus maak voordat je begint alvast maar wat ruimte vrij in je agenda.
124443

1. CLANNAD

Boeken draaien uiteindelijk om een goed verhaal en een visual novel moet dan ook gewoon een goed verhaal hebben. CLANNAD is een visual novel met een geweldig verhaal, dat de meeste mensen tranen met tuiten laat huilen. Je speelt als een student die zijn laatste jaar in gaat en een hekel heeft aan zijn leven. Verder ontmoet je meisjes die allemaal hun eigen problemen hebben in de wereld.
Het is moeilijk om uit te leggen wat CLANNAD nu de beste visual novel maakt, maar het is een game van kwaliteit. Tot in hoever je dit een game moet noemen is een ander verhaal, want CLANNAD is vooral veel lezen. De game heeft vijf einden en een epiloog waarvoor je eerst elk ander einde moet behalen. De game ziet er wat oud uit - hij komt dan ook uit 2004 - maar de muziek en het verhaal zijn tijdloos.
Is CLANNAD een game die jij leuk zal vinden? Fans van gameplay en interactie zullen waarschijnlijk de game beter kunnen laten liggen. Voor alle lezers onder ons is CLANNAD al snel een visual novel waar je als snel een stuk of honderd uur in zal stoppen. En al die uren zijn het waard, want de epiloog laat je waarschijnlijk tranen met tuiten huilen.

Heb jij andere games als beste visual novels?

Dit zijn, volgens ons, de beste visual novels. Ben jij het hier nu totaal niet mee eens, laat het ons dan weten in de comments! We horen graag wat jou favoriete visual novel is en waarom. Heb je door deze special een nieuwe game gevonden om te spelen, dan wensen we je veel plezier!