De Punisher - Een terugblik op de filmografie

Article
woensdag, 30 oktober 2013 om 15:00
xgn google image
Vorige week maakte Marvel bekend de filmrechten van de Punisher in handen te hebben en van plan te zijn de superheld naar het witte doek te brengen. Om deze reden zijn wij de filmgeschiedenis ingedoken om te zien wat de Punisher ons heeft al geboden en natuurlijk om uit te vogelen wat we in de toekomst van de antiheld mogen verwachten.
Marvel vond het in 1974 tijd worden voor een nieuwe antiheld. In een uitgave van The Amazing Spider-Man werd toen de Punisher geïntroduceerd. Frank Castle is de Punisher en is niet een standaard superheld, want in zijn strijd tegen misdaad moordt, martelt, dreigt, kidnapt en blackmailt hij er op los. Hij is bereid alles te doen om de wereld een beetje veiliger te maken. Het is dan ook niet gek dat de politie vrijwel continu achter de Punisher aanzit. Het leven van een antiheld is niet makkelijk. Ondanks zijn moordzuchtige neigingen is de Punisher een geliefde Marvel held die we graag nog een keer in een film zien verschijnen. Hij heeft al vier films op zijn naam staan, maar helaas zit daar niks tussen met de kwaliteit van de recente Marvel films.
The Punisher (1989)
In de eerste Punisher film uit 1989 neemt Dolph Lundgren (Ivan Drago uit Rocky IV) de rol van de antiheld op zich. Het is vijf jaar na het ontstaan van de Punisher en in die tijd heeft hij flink huisgehouden. Hij heeft 125 criminelen vermoord en daarmee de georganiseerde misdaad op zijn kop gezet. De overige misdaadfamilies besluiten om samen te werken, maar daar is de Japanse maffia het niet mee eens. De Yakuza ontvoert de kinderen van de maffiabazen, wat ervoor zorgt dat de Punisher zijn best moet doen om de geliefden van zijn vijanden te redden.
Een morele keuze, maar zoals je wel van een (anti)held kunt verwachten doet hij uiteindelijk toch het juiste. De Punisher heeft echter een manier van zaken waarbij geweld de boventoon voert. Deze film zit dan ook barstensvol actie en geweld. Voor brute actie kun je The Punisher dan ook gerust kijken. Het is zeker niet de beste actiefilm ooit gemaakt, maar het kan zeker voor een leuke avond zorgen. Het is alleen jammer dat ze in deze film het bekende Punisher doodshoofd hebben weggelaten.
The Punisher (2004)
Na een rust van vijftien jaar wordt de Punisher opnieuw in het zonnetje gezet met een reboot. Ditmaal zullen we de transformatie van Frank Castle in zijn alter ego de Punisher meemaken. Deze film blijft meer trouw aan de comics en het doodshoofd is dan ook aanwezig dit keer. De Punisher/Frank Castle wordt neergezet door Thomas Jane, die net met pensioen gaat bij de FBI. Bij zijn laatste opdracht is echter de zoon van een belangrijke misdadiger, Howard Saint (John Travolta), vermoord. Saint laat de hele familie van Castle vermoorden om wraak te nemen, maar creëert daarmee onbedoeld zijn eigen ondergang in de vorm van de Punisher.
Net als het origineel is dit een typische actiefilm waarin je geen moment rust krijgt tussen alle gevechten, shootouts en snode plannen. Het slaat eigenlijk helemaal nergens op, maar het vormt aantrekkelijk beeldmateriaal. Heb je eens zin in een over de top actiefilm dan is The Punisher een prima keuze, maar verwacht geen meesterwerk. Thomas Janes versie van de Punisher is wel de beste personificatie die we tot nu toe gezien hebben, dus daar scoort deze film bonuspunten mee.
The Punisher: War Zone (2008)
Vier jaar later word ons weer een reboot voorgeschoteld. Het script voor The Punisher 2 wilde maar niet lukken en dus was iedereen die bij de vorige film betrokken was, er vandoor. Een tijdje daarna ontstond de reboot met de titel War Zone. In deze film speelt Ray Stevenson (Isaac Sirko in Dexter) de rol van de Punisher. Voor het eerst krijgt hij te maken met een echte slechterik onder de naam Jigsaw. Jigsaw blijkt een moeilijk doelwit voor de Punisher te zijn. De rest van de film zit de antiheld dan ookachter deze schurk aan.
Het is fijn om de Marvel held eens achter een echte slechterik aan te zien gaan in plaats van de normale misdadigers. Dit geeft de film toch net even meer een superheldengevoel dan de andere films. Helaas weet Stevenson een minder indrukwekkende Punisher neer te zetten in vergelijking met Thomas Jane. War Zone zit zoals te verwachten wel weer vol met keiharde actie en een overdreven arsenaal aan wapens. Dat is toch de reden om een Punisher film te kijken, dus in dat opzicht is War Zone zeker geslaagd.
The Punisher: Dirty Laundry (2012)
Vorig jaar kwam de Punisher uit 2004 weer even terug tot leven in een korte film. Thomas Jane is de beste Punisher voor vele fans en hij was bereid om vrijwillig nog een keer in de huid van de antiheld te kruipen. Dat leverde een erg vermakelijke korte film op die misschien wel beter is dan alle drie de films hierboven. Terwijl de Punisher zijn was aan het doen is, slaat hij een zooitje criminelen in elkaar op een onwijs brute manier. Als je een idee wil krijgen waar de Punisher voor staat dan kunnen we Dirty Laundry van harte aanraden. Met een speeltijd van slechts 10 minuten kun je deze korte film makkelijk even in je dag inplannen. Hieronder kun je de hele film bekijken:
En nu?
Wat staat er nu op het programma voor de Punisher? Een eigen film is wat Marvel ons verteld heeft. Als het aan ons ligt, wordt Thomas Jane teruggevraagd om de rol van Frank Castle te vervullen. Hij was tot nu toe de beste en we zien hem dan ook graag in een nieuw avontuur verschijnen. Qua verhaal ging War Zone al de goede kant op. Een echte superschurk is wat je bij een Marvel film wilt en dat verwachten we dan ook van een nieuwe Punisher film. Het zal nog wel een hele tijd duren voordat we de Punisher weer op het witte doek mogen verwachten, maar wij zitten al klaar. Een antiheld die op de bruutste manieren misdadigers op hun plaats zet; het is iets waar wij geen genoeg van kunnen krijgen.

Populair Nieuws