De origine van PlayStation Plus

Article
donderdag, 28 februari 2013 om 18:30
xgn google image
Bijna alle PlayStation gebruikers hebben wel eens van Sony’s speciale PlayStation Plus service gehoord. Middels een abonnement krijg je op veel games korting en kun je sommige games zelfs kosteloos spelen. Maar waar is de service ontstaan en hoe is de service geworden zoals hij nu is? Tijd om de archieven eens in te duiken.
De eerste geruchten begonnen al rond te dwalen in de game-industrie halverwege 2009. Sony zou bezig zijn met een speciale service waarvoor gebruikers zouden moet betalen. Dit was natuurlijk apart, want voorheen was Sony’s PSN altijd gratis geweest. De geruchten werden sterker toen Kaz Hirai, de CEO (bestuursvoorzitter) van Sony, op de Tokyo Game Show ook over een betaalde service van Sony’s kant begon te praten.
De bekendmaking
Men was er steeds meer van overtuigd dat het bedrijf met iets zou komen en alle ogen waren gericht op de E3 van 2010. Toen Jack Tretton, de CEO van SCEE, het podium op kwam was het dan zover. Sony onthulde de service die tot op de dag van vandaag bekend staat als PlayStation Plus.
Gelukkig voor gamers, stak de service iets anders in elkaar dan dat veel mensen vreesden. Het online gamen bleef namelijk gewoon gratis, zoals dat altijd al het geval was. Je kon nu echter een abonnement aanschaffen die je de wind mee gaf. Gratis games en achtergronden, fikse kortingen, bèta’s, exclusieve demo’s, Sony pakte groots uit.
De lancering
Op 29 juni 2010 was het dan zover, PlayStation Plus werd gelanceerd, samen met Firmware update 3.40. Elke maand kon je rekenen op een PSN-titel, een PlayStation klassieker en twee Mini’s. Nam je voor 3 augustus 2010 een abonnement, dan kreeg je LittleBigPlanet ook nog als presentje van Sony. Niet iedereen was blij met het concept dat het bedrijf doorvoerde. Je kreeg dan wel gratis games dankzij je abonnement, maar zodra je abonnement verliep was je je games ook net zo snel weer kwijt. Pas bij verlenging kon je weer bij je gedownloade spellen komen.
In maart 2011 kwam er nog een extra functie bij: cloud saving. Vanaf dit moment kon je je savebestanden veilig in de wolken opslaan, zodat je op een andere PlayStation 3 rustig met je game verder kon gaan.
De problemen
April 2011, het begin van een zwarte periode. Door een aantal hackers waren persoonlijke gegevens van miljoenen gamers op straat terecht gekomen en Sony moest de beslissing nemen om haar PSN uit de lucht te gooien. Meer dan een maand moest elke PlayStation gamer het zonder internetconnectie doen. PlayStation Plus lag dus ook helemaal stil. Gelukkig kon Sony eind mei 2011 haar servers weer online gooien en kregen alle PlayStation Plus gebruikers de verspilde maand gratis als extra, zodat iedereen de verloren maand alsnog in kon halen.
De groei
Vandaag de dag is de PlayStation Plus service nog een stuk uitgebreider geworden. Tijdens de Gamescom van vorig jaar werd namelijk aangekondigd dat PlayStation Plus ook naar de PlayStation Vita zou komen én dat de cloud nu voor beide apparaten beschikbaar zou worden gemaakt. Verder zou de capaciteit van diezelfde cloud omhoog gaan, naar één gigabyte. Een maand later, in September, was het dan zover en konden zowel PS3- als Vita-gamers genieten van het verbeterde PlayStation Plus. Zo ziet de service er vandaag de dag nog steeds uit en elke maand wordt ervoor gezorgd dat de grootste games kosteloos te downloaden zijn. Sony heeft veel mensen al kunnen overtuigen en elke week komen er meer abonnees bij.
Dat is ook niet gek, want wie wil er nou geen gratis games? Je betaalt een vast bedrag, maar uiteindelijk krijg je er zoveel meer voor terug dan je erin stopt. Je verdient je geld makkelijk weer terug als je alle content bij mekaar optelt. Laat je verrassen door Sony’s smaak en schaf een abonnement aan. Je zult er geen spijt van krijgen!