De nieuwe iOS 15 features uitgelicht

Article
maandag, 18 oktober 2021 om 15:00
apple iphone 13 kleurenf1631893638
Onlangs is iOS 15 voor iedereen beschikbaar geworden. Het is dus nu mogelijk om je iPhone naar de nieuwste versie te updaten, maar wat is er eigenlijk allemaal nieuw in iOS 15?
Apple is al langer bezig met functies toe te voegen die ervoor gaan zorgen dat je de iPhone naar eigen wens kan instellen. In iOS is deze ontwikkeling voortgezet door gebruikers weer extra vrijheid te geven over het instellen van bepaalde functies.

Grote veranderingen bij de notificaties

Wat je waarschijnlijk eerst zal gaan opmerken zijn de vernieuwde notificaties. De berichtenbalkjes zijn kleiner gemaakt, waardoor je meer notificaties tegelijkertijd kan zien. Ook staan er nu bij notificaties van berichten apps de profielfoto van de mensen naast het bericht. Je kan zelf ook nog bepalen welke notificaties je graag wilt vervangen en welke niet. Zo word je niet onnodig gestoord door onbelangrijke notificaties.
Voor de onbelangrijke berichten is het mogelijk een samenvatting aan te maken. Hierdoor krijg je dus alle onbelangrijke notificaties samen in een balkje. Je kunt zelf kiezen wanneer deze samenvatting mag verschijnen. Je kan het zo instellen dat je de samenvatting van de notificaties op meerdere tijdstippen binnen zal krijgen.

FaceTime aangepakt

FaceTime, de videobel app van Apple krijgt er ook een aantal handige functies bij. Geluid gaat klinken alsof de spreker echt in de richting spreekt van de andere persoon in de video call. Daarnaast is het nu ook mogelijk om je achtergrond te vervagen, want portretmodus is nu ook toegevoegd aan FaceTime.
Muziek luisteren samen met je vrienden is straks ook mogelijk via FaceTime. Dit komt door de toevoeging van Shareplay. Met Shareplay kan je je scherm delen, waardoor het ook mogelijk is om bijvoorbeeld samen een film te kijken. De functie maakt veel dingen mogelijk voor FaceTime.
pexels cottonbro 5077463f1634304560

iPhone moet je minder af gaan leiden

De nieuwe versie van iOS komt ook met verbeteringen om ervoor te zorgen dat je niet afgeleid wordt door je iPhone. De nieuwe functie genaamd Focus, zorgt ervoor dat meldingen van apps worden gefilterd op momenten waar je niet gestoord wil worden. Dit doet de functie door middel van je routine in kaart te brengen. Voorbeelden waar Focus rekening mee houdt zijn dan wanneer je werkt of wanneer je slaapt. Je kan zelf ook nog een scherm instellen met Apps die alleen belangrijkzijn wanneer je je moet concentreren.

Ook kleine aanpassingen

Dit zijn eigenlijk wel alle echt grote aanpassingen, maar dit is natuurlijk niet alles. Er zijn ook kleinere aanpassingen gedaan aan verschillende Apple apps. De Safari zoekmachine krijgt bijvoorbeeld een nieuw design. Je krijgt bovenaan sites en webpaginas te zien waar je misschien in geïnteresseerd bent. De zoekbalk valt meer naar de achtergrond, deze staat onderaan het beeld. Apple kaarten krijgt ook een aantal aanpassingen in de navigatie en hoe bijvoorbeeld winkelstraten te zien zijn. Apple kaarten heeft ook een extra functie voor Carplay. Met de functie kan je de navigatie in 3D gebruiken, zo zie je makkelijker welke afslag je nou moet nemen.
Zoals bij vrijwel elke iOS update komen er ook weer nieuwe functies bij op het gebied van privacy, waardoor je beter je gegevens kan afschermen. Ook wordt de weer en notitie app vernieuwd. De weer app krijgt een layout die zich beter aanpast op de huidige weerssituatie en notities krijgt nieuwe handige functies om met meerdere personen in een notitie te werken.