De Extreme Sports van STEEP - Een lange weg naar de top

  STEEP is de nieuwe game van Ubisoft waar extreme sports centraal staan. Op E3 kwam de game al voorbij, maar tijdens gamescom 2016 kregen we een releasedatum door middel van een indrukwekkende trailer. De releasedatum valt op 2 december. Maar wat kan je nou eigenlijk in de game? Check snel de Extreme Sports van STEEP!

  In STEEP ga je op pad om de meeste extreme sporten te ontdekken temidden van de Alpen en Alaska. De extreme sports van STEEP zijn: Basejumping, Paragliden, Skieën en Snowboarden. Jij als speler moet ervoor zorgen dat je meester wordt van al deze sporten door middel van het winnen van challenges, races, en opdrachten.

  Wij hebben dit allemaal getest met de STEEP Early Access op de pc. Deze béta versie geeft ons de kans om ons uit te leven op de vier sporten. En natuurlijk delen we onze ervaring graag met jullie.

  Basejumpen

  De volgorde van de sporten baseren we op hoe de Early Access deze introduceerde. Bij het opstarten van de game begin je boven aan een bergtop in de Alpen. Je krijgt de instructies om een steiger op te lopen. Eenmaal op deze steiger krijg je een prachtig uitzicht op het gebergte.

  Via een handige interface moet je de wingsuit selecteren en word je eigenlijk een beetje in het diepe gegooid, "Gewoon springen!" was het enige wat Ubisoft je geeft. Automatisch opent je karakter zijn wingsuit en vliegt geleidelijk naar beneden; het doel was om een aangegeven landingsplaats veilig te bereiken.

  De eerste indruk hiervan was heel gaaf, de point of view van de camera voelt natuurlijk aan en de besturing is vrij eenvoudig. Je maakt slechts gebruik van WASD om je karakter te besturen en je gebruikt de knoppen J en L om ontwijkende manouvres in de lucht te doen.

  Op een ongelooflijke snelheid baan je je een weg door de koude lucht van het gebergte en aan de stem van je karakter te horen is het ook verdomd koud. In de verte zie je de drop off al verschijnen en maak je je klaar om te landen. En op het laatste moment hoor je ineens dat je snel je parachute moet openen met spatie. Het komt allemaal erg realistisch over.

  Naast deze afdaling kun je nog veel meer uitdagingen voltooien met de wingsuit vertelt je opdrachtgever je vervolgens. Je kunt afdalingen maken tussen allemaal opstakels door zoals door smalle grotten heen, tussen bomen en rotswanden in en over grote ruines en dorpen heen. Al met al is het basejumpen heel gaaf uitgewerkt en heb je echt het idee dat je met een gevaarlijke sport bezig bent. Op naar de volgende extreme sport!

  Snowboarden

  Het tweede onderdeel van de extreme sports van STEEP, snowboarden, wekt een hoop nieuwsgierigheid op. Al helemaal na al die jaren Monster Tricks uitvoeren in de SSX franchise. Het niet bekijken van gameplay zorgt tóch voor een bepaalde verwachting die je krijgt bij een game waar snowboarden een grote rol speelt. Het voldeed totaal niet aan die verwachtingen, wat niet negatief bedoeld is. Het is duidelijk dat Ubisoft doelt op realisme wat de ervaring juist vernieuwend maakt. En dat is gelukt!

  Na het basejumpen worden we geïntroduceerd aan het snowboarden in de game. Je moet nu de kaart van de berg erbij pakken die tot onze ongenoegen niet heel duidelijk in elkaar steekt. Je kiest een uitdaging en wordt er gelijk naartoe geteleporteerd.

  Aan de top van de berg krijg je te horen dat er tal van andere snowboarders zijn waar je je tegen moet bewijzen. Nogmaals maak je gebruik van de handige interface, maar dit keer kan je een snowboard selecteren. Wederom word je daarna weer in het diepe gegooid en is het een kwestie van zelf uittesten hoe het werkt.

  Je racet de berg af, kan een paar sprongen maken en wat stunts uitvoeren. Het wordt dan al snel duidelijk dat je timing voor het springen een essentieel aspect is wat je onder de knie moet krijgen. De besturing is ook erg wennen in het begin, maar het is wel duidelijk dat dit slechts een kwestie van tijd is. Al na een paar uur spelen en eindelijk een fatsoenlijke tutorial valt dit allemaal op zijn plaats. Het meester worden van de sport is iets anders.

  Skiën

  Skiën is het derde onderdeel waar je je aan mag wagen in de extreme sports van STEEP. Dit wordt niet echt geïntroduceerd zoals het snowboarden, mede omdat de twee qua gameplay nogal op elkaar lijken. Echter de stunts die je maakt met skiën zien er wel indrukwekkender uit dan die bij het snowboarden.

  Het verschil tussen het snowboarden en skiën is de controle; bij het skiën gaat je dit namelijk wat gemakkelijker af. Je hebt meer wendbaarheid en stabiliteit wat het makkelijker maakt om het te leren. Je racet de berg af en moet door middel van stunts zoveel mogelijk punten behalen. Hoe meer punten je haalt, hoe meer kans je hebt op een gouden medaille.

  Paragliden

  Als laatste van de extreme sports van STEEP mogen we gaan paragliden! Het paragliden is tot nu toe het lastigste om onder de knie te krijgen, dat is nu namelijk nog steeds niet gelukt.

  Vanaf een hoge bergtop moet je een parcours afleggen door de lucht. Je volgt een uitgezette route en deze moet je zo snel mogelijk afleggen. De besturing van het vliegen is vrij lastig, mede omdat je nu hoge snelheden gewend bent en paragliden juist een stuk langzamer gaat. Daarnaast voelt het een beetje onnatuurlijk aan, maar een echt oordeel kunnen we nog niet vellen over dit onderdeel van de game.

  In de lucht kun je stunts uitvoeren zoals het maken van salto's. En dat is best een lastige klus om te doen. Dit onderdeel van STEEP wekt nog steeds vragen op. De uitdaging is er, maar hoe wordt dit nou echt leuk wanneer het actie-gehalte vrij laag ligt?

  STEEP is vanaf 2 december verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

  Steep

  Verkijgbaar vanaf 2 december 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.