De duurste games ooit gemaakt

Article
woensdag, 17 september 2014 om 16:33
xgn google image
Games kosten tegenwoordig een hoop flappen om te ontwikkelen. Naast blockbuster Hollywood-films zijn het misschien wel de duurste entertainmentproducten ooit geworden. Van simpele 2D-titels die in het NES- en SNES-tijdperk in garages werden ontwikkeld, tot de monsterproducties en immense werelden die we vandaag de dag kennen. Hier volgt een top 5 van duurste games ooit gemaakt.

5. Final Fantasy VII - 145 miljoen dollar

De game die vele jonge gamertjes als een blok liet vallen voor Final Fantasy is natuurlijk deel zeven uit de reeks. Final Fantasy VII verscheen ruim 17 jaar geleden op de PlayStation 1 en is tot op de dag van vandaag nog steeds de fan favourite voor menig liefhebber. De titel kenmerkt tevens de gloriedagen van de toen nog uiterst populaire Japanse RPG.
Op 7 september 1997 zag de game het levenslicht in Amerika, en op 17 november konden gretige gamers in Europa de game eindelijk binnenhengelen. Om het echter zover te krijgen, heeft Square destijds een hoop flappen uit de bedrijfsportemonnee moeten trekken. Het was de eerste Final Fantasy in 3D en dat kostte toen een hoop; een budget van 45 miljoen dollar om precies te zijn. Nu zien die graphics er natuurlijk lachwekkend slecht uit, maar toentertijd waren ze baanbrekend.
Naast het prijskaartje van 45 miljoen, kwamen daar uitgaven aan PR en dergelijke van 100 miljoen bovenop. We komen dus uit op een totaal budget van 145 miljoen dollar. Square mag van geluk spreken dat de game het zo goed heeft gedaan: er zijn maar liefst 10 miljoen exemplaren verkocht. Daarbovenop wordt de game ook beschouwd als één van de absolute klassiekers van de PS1 en vaak ook beste Final Fantasy uit de reeks.
56525 3

4. Star Wars: The Old Republic - 150 tot 200 miljoen dollar

Een MMO die de titel Star Wars draagt, kan niet anders dan een duur project zijn geweest. Star Wars: The Old Republic kostte ontwikkelaar Bioware volgens analisten zeker 150 tot 200 miljoen dollar. Hier zijn uiteraard de marketingskosten in verrekend, waar gek genoeg vaak meer geld heen gaat dan in de ontwikkelkosten zelf.
Zo’n grote gok was het echter niet voor BioWare en uitgever EA, aangezien een MMO gevestigd in het Star Wars-universum toch absoluut als een succesformule klinkt. Want hoeveel gamers zijn er niet fans van Star Wars? Met een miljoen nieuwe abonnementen binnen drie dagen tijd waren ze ook vrijwel verzekerd het geïnvesteerde bedrag terug te verdienen. De game kostte 60 euro om aan te schaffen, maar daarbovenop betaalde je 15 euro per maand om te kunnen blijven spelen. Reken dus maar uit...
Alleen is de MMO niet zo populair meer als tijdens de launchperiode en kun je de game inmiddels gratis uitproberen dankzij het free-to-play-model. Maar maakt dat BioWare wat uit? Het bedrijf zwemt toch in het geld.
56526 2

3. Call of Duty: Modern Warfare 2 - 200 miljoen dollar

Dit is de game die de populariteit van Call of Duty destijds pas écht deed exploderen. Call of Duty: Modern Warfare 2 wordt vaak beschouwd als de piek van de franchise. Iedereen, zelfs je oma, heeft het gekocht, gespeeld, of gezien. Niet zo gek, want de advertenties hingen overal en de reclames draaiden overuren op tv. Activision deed zijn uiterste best om Modern Warfare 2 door je strot te duwen.
En hoe creëer je zo’n gigantische hype? Door bakken met geld over marketingspersoneel te strooien. In totaal schijnt Modern Warfare 2 een dikke 200 miljoen dollar te hebben gekost. Een ‘miserabele’ 50 miljoen daarvan ging naar de slaven in de kelder die de game daadwerkelijk met bloed, zweet en tranen in elkaar hebben geflanst. De rest ging uiteraard naar marketing, productie en distributie.
Modern Warfare 2 verkocht als een tierelier. Die geïnvesteerde 200 miljoen is wisselgeld vergeleken met het bedrag dat ermee is terugverdiend. Twee maanden na de release in 2009, stond de teller alweer op een miljard dollar winst en daarna zijn er nog véél meer exemplaren van Modern Warfare 2 verkocht. Ook jij hebt er ongetwijfeld nog een kopie van in je gamekast staan. Niet liegen.
56527 2

2. Grand Theft Auto V - 260 miljoen dollar

Grand Theft Auto V is nog niet zo gek lang geleden de geschiedenisboeken in gedoken als ‘duurste game ooit’. Rockstar heeft er een hoop pijn, moeite en uiteraard centjes in gestoken om van GTA V de beste game uit de reeks te maken. De naam verkoopt zichzelf eigenlijk, want vrijwel iedereen die zich ook maar een beetje gamer noemt, is er gek van.
Dat de gehele game community blindelings vertrouwt op Rockstar om iedere keer een topproduct af te leveren, wordt bewezen door het feit dat de game 800 miljoen dollar binnen wist te harken op release. Dag één en hoppa: 800 miljoen dollar binnen. Bizar, inderdaad. Grand Theft Auto V verbrak hiermee maar liefst zeven records en mocht zich destijds het snelst verkopende entertainmentproduct in de geschiedenis noemen.
Volgens analisten lag het budget van de game, alles meegerekend, op zo’n 260 miljoen dollar. Een prikkie voor een ontwikkelaar als Rockstar.
56528 2

1. Destiny - 500 miljoen dollar

Deze zag je natuurlijk al van mijlenver aankomen. De game waar nog steeds dagelijks door iedereen over wordt gesproken is natuurlijk Destiny. Het werd zowat van de daken geschreeuwd in alle media: Destiny kostte 500 miljoen dollar. Je hoort de kassalade al rinkelen. De kranten, heel het interwebs en NOS maakten er een aantal woordjes vuil aan.
Bungie en Activision stoten hiermee de voormalige recordhouder GTA V eventjes hard van de troon. Het gaat immers om zowat het dubbele bedrag dat de open-wereld game van Rockstar heeft gekost. Of de hype die werd gecreëerd door de immense marketingskosten echter waar werd gemaakt is natuurlijk discutabel. Er zijn veel gamers die volop van de game aan het genieten zijn, terwijl anderen hun gal spuwen over fora op het internet. Tja, hoge bomen vangen nou eenmaal veel wind.
Voor onze mening kun je uiteraard de review van redacteur Ralph checken.

Populair Nieuws

Laatste Reacties