De community over de next-gen consoles

Article
door Wouter
woensdag, 27 november 2013 om 11:00
xgn google image
Uit alle video’s en artikelen van onze kant is wel duidelijk geworden dat de redactie enorm uitkijkt naar de volgende generatie consoles, maar hoe zit dat nou met jullie? Wij vroegen onlangs aan een aantal leden hoe zij over de next-gen consoles dacht en wat hier uitkwam, lees je hieronder terug.
Vrijdag 29 november is het zover, dan komt de PlayStation 4 eindelijk uit in Nederland. Een paar maanden later volgt de nieuwe Xbox en als dat eenmaal is gebeurd, zijn we officieel een nieuw tijdperk ingegaan wat betreft gaming. Wij hebben al op meerdere manieren laten weten enorm uit te kijken naar deze nieuwe generatie, maar hoe denken jullie daar over? Zijn jullie ook van plan om op 29 november de overstap te maken of wachten jullie liever op de Xbox One? Of zijn er mensen onder jullie die het eerst even een jaartje afwachten? Om hier antwoord op te krijgen geven we nu het woord aan de community.

PlayStation 4 op de release?

Zo geeft gebruiker Erik, ook wel bekend als AlbertHeijn, aan wel uit te kijken naar de volgende generatie: “De next-gen is iets waar ik al tijden naar uitkijk. Persoonlijk vind ik de Playstation 4 een goed staaltje Japans werk.” AlbertHeijn heeft dus wel zin in de PlayStation 4 en hij is bij lange na niet de enige. Ook Jeffrey ‘Ubiytsa’ Schipper deelt die mening en volgens hem is er zelfs geen alternatief voor de console van Sony: "De Playstation 4 is de enige van 'De Grote Drie' die de volgende generatie ingaat met het oog op wat de gamer wil in plaats van met het oog op wat de spelletjes-speler wil. Ik zie mijzelf als gamer en dus heb ik geen alternatief voor Playstation, wat dan ook al reden genoeg is om de console op de eerste dag binnen te halen.”
Gebruiker Barry, a.k.a B--T--B-8, is ook van plan om de PlayStation 4 in huis te halen, maar bij hem zit er niet zoveel vaart achter. Hij wacht gewoon rustig de drukte even af: “Ik ga in ieder geval een PS4 halen. Wanneer weet ik nog niet. Ik heb er geen gepre-ordered. Voorlopig vermaak ik me nog wel even met mijn Xbox 360. Misschien kan ik straks de verleiding toch al snel niet weerstaan of misschien duurt het nog 2 jaar, maar hij zal er wel komen.”
B--T--B-8 is op het moment dus nog de trotse eigenaar van een Xbox 360, maar binnenkort wordt het toch een PlayStation die naast de tv komt te staan: “Ik stap dus over op een PlayStation aangezien die o.a. goedkoper is, een aantrekkelijker PS-Plus aanbod heeft en ik een PS Vita heb die daar hopelijk goed mee samen gaat werken. Daarnaast wil ik ook nog een keer de PS3-exclusives gaan inhalen. Een Xbox One biedt me nog te weinig interessante andere dingen om er een te halen. Waarschijnlijk ga ik die wel ook ooit nog halen, want de Halo serie blijft toch een favoriet.”
Volgens Niels, oftewel assaultpr0, is het heel leuk dat de next-gen consoles eraan komen, maar betekent dit niet dat de huidige generatie gelijk voorbij is. De hedendaagse platformen hebben volgens hem nog genoeg pit in zich: “Eigenlijk wil ik wel graag een next-gen console, maar dat betekent niet dat de current-gen gelijk over is voor mij. Na al die jaren kunnen de current-gen consoles me nog steeds verbazen. Zo ook vanavond weer. Ik ben mijn eerste playtrough begonnen van Bioshock: Infinite. Damn... Wat een sfeer, wat een graphics. Dit is een wereld waar ik veel tijd in door wil brengen."

Toch nog even wachten

Maar niet iedereen kijkt uit naar de nieuwe consoles van Sony en Microsoft. Hidde 'Hidjeb' Brummer houdt het voorlopig nog liever even bij zijn PC. Hoewel hij erg uitkijkt naar de nieuwe console-titels, besteedt hij zijn geld liever aan nieuwe PC-onderdelen: “Ik ben niet van plan er een te halen, omdat je voor 400 euro ook een goede videokaart kan aanschaffen. De game die ik het aller-allerliefste naar de PC zou zien komen is dan waarschijnlijk de nieuwe Forza of inFamous.”
De nieuwe platformen hebben ook TheLegendOf1977 nog niet weten te overtuigen: “Eerlijk gezegd zit ik helemaal niet te wachten op de next-gen's. Ontwikkelaars maken het zich al jaren véél te makkelijk door oude formules te recyclen en bar weinig vernieuwing te brengen. De nieuwe generatie consoles gaat ze daarbij helpen, ontwikkelaars kunnen dan weer zeggen: Kijk de graphics zijn veel mooier.”
Volgens TheLegendOf1977 moeten ontwikkelaars zich meer op andere zaken richten in plaats van een mooi grafisch jasje: “Veel liever had ik al die rekenkracht zien gaan naar betere A.I. want die is in 96% van de games nog steeds om te huilen. Ook zie ik liever meer en betere interactie met de omgeving. Shenmue was daar een mooi voorbeeld van. In je dorp kon je op ELKE deur kloppen en er deed of iemand open, of hoorde je een stem van de andere kant, of Ryu maakte een opmerking. Niet zoals nu dat je tien deuren hebt waaraan je al kunt zien (door de graphics) dat zij niet 'deel van het verhaal' zijn."
Ook gebruiker jakerockwell ziet het voorlopig nog niet zo rooskleurig in. Hij sluit zich aan bij TheLegendOf1977 en vindt dat bedrijven als Sony en Microsoft hun consoles eerst eens even goed mogen testen voor ze in de winkels liggen: “Als early adopter van een spelcomputer heb ik tegenwoordig het idee dat je als een soort bèta-tester wordt gezien. Hier maken zowel Sony, Nintendo en Microsoft zich schuldig aan. Verder moet je dan schijnbaar ook accepteren dat het apparaat dat je aanschaft het nog niet helemaal goed doet, terwijl je net een flinke som hebt neergeteld voor jouw nieuwe spelcomputer. Aan de andere kant worden de apparaten steeds complexer en daardoor kan het eigenlijk niet anders wegens economische belangen (lees: decemberverkopen)."

Wachten op de Xbox One

Hoewel de release van de nieuwe PlayStation dichterbij is, betekent dit niet automatisch dat iedereen voor de console van Sony gaat. Zo geeft Mathy 16 aan juist heel erg naar de Xbox One uit te kijken. En dat hij wat langer moet wachten maakt hem niets uit. “Ik kijk wel erg uit naar de Xbox One. Mijn pre-order staat zeker al vast, maar ik ben eigenlijk wel blij dat hij nu nog niet uitkomt in België en Nederland (en al die andere Europese landen). Ik denk dat als hij volgende week uit zou komen, dat ik hem ook nog niet zou kopen en dat om twee redenen. Eerst en vooral ben ik simpelweg nog niet klaar met deze generatie consoles. Zo ben ik nu nog bezig met Assassin's Creed IV en GTA V Online. Daarnaast wacht ik nog op de volgende afleveringen van The Wolf Among Us en kan ik niet wachten om het verhaal van Clementine in The Walking Dead: Season 2 voort te zetten.”
Mathy 16 heeft dus nog genoeg te doen de komende weken, maar dat is niet de enige reden waarom hij blij is dat de Xbox One nog even op zich laat wachten: "Er is altijd een grote kans dat er gigantische bugs en diverse problemen komen opduiken. Tegen de tijd dat de console hier eindelijk uit is, is die kans al stukken kleiner. Het uitstellen van de release was dus voor mij helemaal geen probleem, integendeel. En begrijp me niet verkeerd, ik kijk er echt naar uit om eindelijk een Xbox One in mijn handen te hebben, maar ik ben liever safe than sorry. De game waar ik vooral naar uitkijk is Dead Rising 3."
En als laatste wil de altijd zo aardige neverpepper ook graag nog iets zeggen over de Xbox One. Hij geeft aan heel benieuwd te zijn naar de betere graphics en ook de mogelijkheid om te Skypen is iets waar hij erg naar uitkijkt. “Xbox One wordt sowieso gewoon vet. Ten eerste komen nu eindelijk games zoals CoD Ghosts uit op mooiere grapics en ten tweede kan ik nu met me maties Skypen vanaf mijn Xbox.” Bedankt voor je waardevolle toevoeging neverpepper, waar zouden we toch zonder jou zijn.

Gemixte gevoelens

Het is dus wel duidelijk dat niet iedereen op één lijn zit wat betreft de volgende generatie. Er zijn bezoekers die uitkijken naar de release van de PlayStation 4, maar ook de Xbox One blijkt erg geliefd te zijn. Dat Microsofts nieuwe platform nog wat langer op zich laat wachten, maakt voor een hoop mensen dan weer niet uit. En natuurlijk zijn er ook nog steeds mensen die de PC een warm hart toedragen. Deze bezoekers wachten liever even totdat de consoles al een tijdje in de winkels liggen en het aanbod games wat groter is. Voor de mensen die niet de kans hebben gezien om hun mening aan het artikel te lenen, schroom niet om de comment-sectie hieronder te gebruiken.

Populair Nieuws