De beste videogames van 2012 tot nu toe

  De eerste helft van het jaar 2012 zit er alweer bijna op. We hebben in die zes maanden tijd heel wat slechte en goede games voorbij zien komen. Darkstar: The Interactive Movie bereikte in mei het absolute dieptepunt door een één te scoren in de recensie. Toch kunnen we over het algemeen tevreden terugkijken op de periode. Er werden heel wat negens uitgedeeld en omdat niet iedereen een stevig gevulde portemonnee heeft, zet XGN de vijf games die je gespeeld moet hebben op een rij.

  5. DiRT Showdown (360, PS3, PC)
  Met DiRT Showdown wilde Codemasters dit keer een andere DiRT produceren. Normaal racete je stijlvol door de vieze velden en weggetjes, terwijl het nu anders gaat; je bezoekt de meest mooie plekken en de gekste locaties om trucjes uit te halen. Keihard beuken en racen zonder enige regels, dat is kenmerkend voor deze DiRT. Het concept klinkt erg interessant en gelukkig weet Codemasters met zijn ervaring het tot een goed einde te brengen.

  DiRT Showdown zorgt voor continu plezier. Dat komt mede door de geniale online modus die je vaak zal laten lachen. En met de gevarieerde en goede soundtrack, zit je ook goed. Wij konden dan ook geen moment vinden waarin we met tegenzin DiRT Showdown speelden en dat beloonden we met een 9,3 en de vijfde plek op deze ranglijst.

  4. The Witcher 2: Assassins of Kings (360)
  Heel wat gamers zien een port maken als een simpel klusje om even snel geld te verdienen. Het is echter niet zo simpel als het lijkt en ontwikkelaar CD Projekt RED doet daar nog een schep bovenop. The Witcher 2: Assassins of Kings verscheen vorig jaar op de PC, terwijl de port naar de Xbox 360 dit jaar pas verscheen. Als extra kreeg je bij deze versie vier uur extra gameplay, iets dat altijd prettig is. Zeker als het in één van de meest sfeervolle werelden is.

  Met de toevoeging wordt het sterk verhaal nog verder uitgediept. Je kan merken dat de ontwikkelaar daar flink wat tijd in heeft gestopt, gezien de originaliteit en de manier waarop het je weet te boeien. Tijdens die extra speelminuten leer je ook nog eens nieuwe mensen kennen en kom je wederom terecht op prachtige locaties. Al met al is het totaal een prachtige ervaring en dat levert een 9,3 en een vierde plek op.

  3. Fez (360)
  Vijf jaar lang werkte Phil Fish aan zijn droomproject. Vijf jaar lang was hij bezig met Fez. Eén persoon met één doel: de ultieme puzzelgame maken. Tegelijkertijd wilde hij nostalgische gevoelens bij de gamers opwekken; hij voegde schaamteloos referenties naar The Legend of Zelda en Super Mario toe. Voor de release werd er al gewerkt aan een documentaire van de bijzondere productie en succes leek daarmee verzekerd.

  De hoge verwachtingen werden bij de release dan ook waargemaakt. Fish heeft met Fez goud in handen en weet de moeilijkste puzzelgame in jaren te ontwikkelen. Misschien kunnen we het zelfs wel de moeilijkste puzzelgame ooit noemen. Urenlang zit je na te denken, verbanden te zoeken, aanwijzingen op papier te noteren en dán zie je het ineens. Het gevoel dat dat geeft heeft Fez een 9,4 opgeleverd en mag zich met trots de nummer drie noemen.

  2. Trials Evolution (360)
  Het opvolgen van misschien wel één van de beste Xbox Live Arcade games ooit is niet makkelijk. Trials Evolution probeert toch gewoon over zijn voorganger, Trials HD, heen te gaan, en dat lukt nog eens ook. Er worden veel nieuwe tracks geïntroduceerd die nog irritanter, nog leuker en nog interessanter zijn. Alle omgevingen zijn spectaculair en alles is mogelijk. Zo is er een level waarin zwaartekracht niet meer je vriend is, maar je continu tegenwerkt.

  Trials Evolution zorgt er op die manier voor dat je regelmatig gefrustreerd raakt. Je zult zo nu en dan een controller op de grond smijten, omdat het je dit keer weer niet is gelukt. Vijf minuten later pak je die controller dan weer op. Nog één keertje dan. Het is iets dat je regelmatig zult voelen tijdens het spelen van deze game. Trials Evolution is daardoor erg verslavend en kan niet om een 9,4 en de tweede heen.

  1. Mass Effect 3 (360, PC, PS3)
  BioWare heeft zichzelf de lastige taak opgedragen om een epische trilogie af te sluiten. Mass Effect zorgde in 2007 voor behoorlijk wat enthousiaste reacties en de game kende dan ook gelijk miljoenen fans. Mass Effect 2 deed het in 2010 beter dan zijn voorganger door onder meer irritaties weg te werken. De verwachtingen voor het derde deel lagen dan ook erg hoog. Simpel gezegd moest de ontwikkelaar met de afsluiting perfectie naderen.

  En het lukte nog ook. Het verhaal, de RPG-ervaring, de sci-fi beleving; het zijn zulke sterke pluspunten dat je de minpunten haast vergeet. Zo heeft Mass Effect 3 een einde dat wel erg veel besproken is. Toch weerhoudt je dat er niet van om extreem veel plezier aan deze game te beleven en dat kan alleen maar beloond worden met een 9,4 en de eerste plaats. Het wordt dan ook een zware taak om het dit jaar nog beter te doen dan Mass Effect 3.

  DiRT Showdown

  Verkijgbaar vanaf 24 may 2012

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.