De beste tv-series met superhelden

Article
zaterdag, 04 oktober 2014 om 11:00
xgn google image
Het serie-seizoen is weer begonnen, en in de Verenigde Staten is een wel heel interessante nieuwe serie van start gegaan: Gotham. Gotham is een superheldenserie met een twist: niet Batman, maar politie-inspecteur Jim Gordon heeft de hoofdrol. De komst van een nieuwe serie deed de vraag opwekken, wat zijn nou de beste superhelden series? Wij hebben een keuze gemaakt en ze voor je op een rijtje gezet.
Gotham is niet de enige aankomende superheldenserie, The Flash en Constantine staan ook op de planning. The Flash is gebaseerd op het gelijknamige personage van DC Comics, Constatine komt uit de minder bekende Hellblazer serie, ook van DC Comics. Maar genoeg over series die eraan komen, tijd om te praten over de beste series die al te kijken zijn.

5. Arrow

Arrow is één van de meest recente superhelden series, van de hand van The CW. Deze Amerikaanse zender is bekend geworden met series als Gossip Girl, The Vampire Diaries en Supernatural, en met dat lijstje verwacht je het al: er is een hoop drama in Arrow. Maar naast drama is er ook genoeg ruimte voor het superhelden-gedeelte.
De Green Arrow is een minder bekende held dan zijn DC collega’s Superman en Wonder Woman, maar hierdoor is er juist meer ruimte om te spelen met hoofdpersoon Oliver McQueens gaan en staan. Rijkeluiskind McQueen leidt schipbreuk en beland op een hels eiland waar hij moet zien te overleven. Als hij eenmaal gered wordt en terugkeert naar huis is hij een veranderd mens, en besluit hij de corruptie in zijn stad te bestrijden met zijn specialiteitswapen: pijl en boog.

4. Smallville

Smallville heeft een nogal nietszeggende naam, maar tsja, “The Awkward Teenage Years of Superman Who at this Point is Still Unable to Fly” rolt gewoon niet lekker van de tong. Het is een nogal denigrerende beschrijving, maar Smallville (net als Arrow van The CW) is één van de eerste superhelden-series die uitkwam nog voor superhelden weer helemaal in waren. En daar verdient de serie toch wel een pluim voor.
In Smallville zit niet alleen Superman, vrijwel de hele Justice League komt wel langs. Doordat Superman zich nog moet ontwikkelen is hij wat meer driedimensionaal dan zijn stripboek-wederhelft, en het werkt goed als een “hoe-zijn-ze-allemaal-hier-gekomen” verhaal waarin de geschiedenis van Superman uitgediept wordt. Het blijft natuurlijk een tienerserie, dus het nodige relatiedrama is er ook, maar ach. Het is wel verweeft met de nodige superheldendrama en balans moet er wezen.

3. Misfits

Misfits is een superheldenserie van Britse stal, en deze grofgebekte show is allesbehalve de typische superheldenserie. De titulaire misfits, in het eerste seizoen vijf jongeren die een taakstraf uitvoeren, krijgen hun krachten als gevolg van een freakstorm. De krachten zijn gerelateerd aan hun karakter en geschiedenis. Zo krijgt Curtis, die problemen heeft met het verleden verwerken, de mogelijkheid om de tijd terug te draaien.
Als je een preek verwacht over moraliteit en het gevecht tussen goed en kwaad, dat zo typerend is voor superheldenseries, dan ben je bij Misfits aan het verkeerde adres. De karakters zijn verre van onschuldige do-gooders, en dat werkt verfrissend. De jongeren gaan allemaal op hun eigen wijze om met hun superkrachten, die niet eens heel super zijn, en dat zorgt voor interessante situaties.

2. Buffy The Vampire Slayer

Buffy is dan wel niet van de stal van Marvel of DC, maar de serie heeft wel een andere belangrijke nerd-cred naam op de CV: Joss Whedon. Interessant genoeg is Whedon recent nog in de spotlight gekomen met de The Avengers, één van de succesvolste superhelden films sinds tijden.
Buffy is, verrassing, een Slayer - een vampierdoder met bovennatuurlijke krachten die uitgekozen is door het lot. In het begin van de serie wil Buffy, die een gymzaal met vampiers in de brand stak en hierdoor moest verhuizen, een nieuw bestaan beginnen als een normale puber. Eenmaal aangekomen op haar nieuwe school Sunnydale High ontmoet ze haar hoeder, die haar duidelijk maakt dat ze haar lot niet kan ontlopen. En gelukkig doet ze dat niet en gaat ze al snel weer door met het doden van de bloedzuigende griezels.

1. Batman

De topper der toppers is toch wel de Batman-serie uit de jaren 60. Goed, het is een veel te over de top show van Batman die het moderne publiek nauwelijks herkent, maar dat kan ook leuk zijn. Weer eens wat afwisseling van al die “MY PARENTS AREEE DEADDDDD”-drama. De serie was zo populair dat er ook een film van gemaakt werd, en in die tijd waren films van televisieseries nog vrij zeldzaam, dus moet je nagaan wat voor een hit het was.
Batman is gewoon een ongelofelijk leuke serie met heerlijke campy kostuums en sets, en dan ook nog eens dialogen gevuld met de meest afgezaagde woordgrappen dat het gewoon in de categorie “so bad, it’s good” valt. En dan nog die belachelijke vijanden als Egghead, die exclusief in eier-woordgrappen spreekt. Eggscellent!
Adam West als Batman is het kopstuk van camp, zo erg dat hij later een rol als zichzelf kreeg in Family Guy als Mayor Adam West. Toch weet hij wel een charmante Bruce Wayne neer te zetten, en zijn campheid is uiteraard ook een gevolg van het overduidelijke: de serie is gericht op kinderen. Omdat het gericht is op kinderen zijn de gevechten niet erg gewelddadig maar wel ongelofelijk charmant omdat ze gebruik maken van één van de leukste dingen van stripboeken: geluidseffecten!

Populair Nieuws