De beste PS4 platform games om op de PS5 te spelen

Article
donderdag, 01 april 2021 om 14:00
crash bandicoot 4 screenshot 06 en 15jun20f1616073656
De PlayStation 5 is nog niet voorzien van heel veel sterke next gen games, maar gelukkig kun je terugvallen op de vorige generatie. Op de PlayStation 4 zijn bijvoorbeeld een heleboel ijzersterke platformers uitgekomen. Wij zetten de beste PS4 platformers om op de PS5 te spelen op een rijtje voor je. Met deze games verveel je je geen minuut!

Crash Bandicoot 4: It’s About Time

De eerste game die we je aan kunnen bevelen is het nieuwste avontuur van Crash Bandicoot. In Crash Bandicoot 4: It’s About Time zijn Dr. Neo Cortex en Dr. N.Tropi weer bezig om de wereld over te nemen. Op hun agenda staat het uitroeien van Crash en zijn vrienden, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Met Crash, Coco, Dingodile en Tawna onder de knoppen ga je op pad in talloze werelden die zowel uitdagend zijn als hilarische taferelen met zich meebrengen.
De tand des tijds speelt een grote rol in deze game die klassieke elementen combineert met nieuwe gameplay om van te smullen. Alles in de game ziet er lekker uit en de game speelt heerlijk soepel weg. Niet voor niets beloonden we de game in onze review met een 8,5! Daarbij heeft Crash Bandicoot 4 een gratis upgrade naar de PS5-versie waardoor alles er net even gelikter uitziet.
ratchet clankf1580387648

Ratchet and Clank

Sony heeft in 2016 het laatste avontuur van Ratcher and Clank uitgebracht. De game is een remake van het origineel en zeker een PS4-game die je moet spelen! Het vernieuwde avontuur van het duo neemt je mee het heelal in waarbij Ratchet en zijn maatje Clank in enorme problemen komen. Met allerlei bizarre wapens trek je ten strijde tegen het onheil dat het universum in zijn greep houdt. Toffe platformactie wordt daarbij afgewisseld met oogstrelende plaatjes in deze remake.
Ratchet and Clank is daarbij niet zomaar een remake. De game bevat nieuwe levels en planeten die, net als de rest van de game, in een geweldig jasje gegoten zijn. Daarbij is Ratchet and Clank onderdeel van de Playstation Plus Collectie én PlayStation Play At Home, waardoor hij voor zowel PS4- als PS5-bezitters helemaal gratis is!
h2x1 wiiuds hollowknight image1600wf1603902539

Hollow Knight

Een wat eenvoudigere platformer op PS4 qua graphics, maar een vele uitdagendere game qua gameplay is Hollow Knight. Deze platformer kun je bijna zien als de Dark Souls onder de 2D-games, want in ieder hoekje schuilt een manier om dood te gaan!
In Hollow Knight krijg je The Knight onder de knoppen die op verkenning gaat onder de stad Dirtmouth. In de donkere krochten schuilen allerlei schatten die bewaakt worden door de meest uitdagende, insect-achtige bazen zoals The Pale King en Hive Queen Vespa. Terwijl je je een weg baant in de donkere wereld van deze metroidvania moet je al je platfoming skills aanwenden om te overleven. Elke keer dat je sterft kom je een stukje verder en dat leidt ertoe dat je telkens nieuwe wapens en skills ontdekt. Red jij het om de duistere wereld te ontvluchten?

Shovel Knight

Wat klassiekere platforming gameplay krijg je voor je kiezen in Shovel Knight. Deze platformer heeft veel weg van een 8-bit game, maar dat komt grotendeels door zijn grafische kant. De gameplay, waarbij je op pad gaat om een boosaardige tovenares te lijf te gaan en je liefje te redden, daagt je op momenten flink uit. Met een schop ter hand trek je erop uit om in de meest uiteenlopende levels te gaan genieten van klassieke action adventure actie.
Shovel Knight bestaat uit drie hoofdstukken, waarin in totaal 12 levels schuilgaan. Daarnaast kun je nog aan de slag in Relic Stages, Arcana Stages en Curio Stages die je zelf moet zoeken en alleen met behulp van verborgen voorwerpen kunt openen. Alsof dat niet genoeg uitdaging was, biedt de game je ook nog en aantal geschifte eindbazen die ernaar snakken om een paar rake klappen van je schep te krijgen! Shovel Knight is met recht één van de meest toffe PS4-games om op de PS5 te spelen.
rayman legends 2ps4f1576528658

Rayman Legends

Als er één karakter niet mag ontbreken in deze lijst, dan is dat Rayman. Op de PlayStation 3 kreeg hij al het Rayman Legends avontuur, maar op de PlayStation 4 deed Ubisoft er nog een schepje bovenop met PS4 versie. Met onder andere Rayman, Globox en meer kun je in de game de meest mooie, hilarische en intense levels doorkruisen met als doel de Teensies te redden. Rayman Legends kent een levelsysteem dat zich in één grote tent afspeelt.
In die tent hangt een aantal magische schilderijen gelijk aan de vrij te spelen levels die het gezelschap naar de meest uiteenlopende levels leidt. Onder andere een magisch bos, een middeleeuwse setting en de nodige muzikale levels passeren de revu in de game. Elk level staat garant voor intense actie en de nodige hilarische taferelen. Daarnaast kun je aan de slag met minigames en klassieke Rayman actie als je genoeg Teensies gered hebt!
unravelf1585321552

Unravel/Unravel II

EA doet ook een duit, of eigenlijk twee, in het zakje als het aankomt op ijzersterke platformers voor de PS4 die je zeker op de PS5 wil spelen. De rode draad van de game is letterlijk het karakter dat je onder de knoppen krijgt. Yarny is namelijk gemaakt van één draad garen. Hij gaat op avontuur in oogstrelende omgevingen die gebaseerd zijn op Scandinavische landschappen. Het avontuur van Yarny is niet alleen ontzettend mooi om te doorlopen, de game biedt je ook nog een emotioneel verhaal dat je ongetwijfeld zult afsluiten met een traan.
Unravel Two laat je een compleet ander verhaal doorlopen, waarbij maar liefst twee Yarny’s de hoofdrol vertolken. Het verhaal van deze twee levende bollen wol draait om een weesmeisje dat gered moet worden. Het unieke aspect van de eerste game wordt hierbij aangevuld met multiplayermogelijkheden, waarbij je elk een Yarny onder de knoppen krijgt. Een bol wol was nog nooit zo aandoenlijk!
little nightmares 2f1612205274

Little Nightmares 2

Een wat recentere platformer komt voorbij in de vorm van Little Nightmares II. Deze game borduurt verder op de horrorsetting uit het eerste deel, waarin Six gevangen zat in The Maw. Door te klimmen en te klauteren moest ze allerlei schransende mensen zien te ontlopen om te voorkomen dat ze tussen hun kiezen zou verdwijnen als een lekker toetje. In deel twee keert Six weer terug, maar niet als het hoofdpersonage.
Die rol is weggelegd voor Mono. Hij wordt op een dag wakker in een bos en begint zijn avontuur richting de vreemde Signal Tower. Onderweg krijgt ook hij te maken met allerlei gekke wezens zoals porseleinen etterbakken, een gekke dokter en ander gespuis. Horror en platformactie worden ijzersterk gecombineerd in deze game van Tarsier Studios en daarmee is dit absoluut een PS4- game om te spelen op de PS5!
48091 bezig guacamelee komt naar de pc

Guacamelee

Als je meer van de metroidvania games bent, maar wel de nodige humor op je scherm wil hebben, dan is Guacamelee de game die je zoekt. Deze platformer geeft je een Luchador onder de knoppen die de wereld en zijn liefje moet redden. Het is het klassieke verhaal uit een game, maar dan met een twist. De wereld bestaat namelijk uit een heel groot aantal segmenten waarbij de bazen niet misselijk zijn.
Onderweg kom je in Guacamelee allerlei knipogen tegen naar games van een vroeger tijdperk. Denk aan Mario Bros., Zelda, (de klassieke) Metal Gear en meer. Daarnaast krijg je het in de game met een kip aan de stok én verander je zelf ook nog eens in een gevederde eierfabriek! Hoe gek wil je het hebben?
dead cellsf1589542945

Dead Cells

Wat meer uitdaging kom je tegen in de roguelike Dead Cells. Deze game laat je een onsterfelijk hoopje cellen besturen dat niet van opgeven weet. Je begint in een kerker en van daaruit moet je je een weg banen naar de boosaardige koning. Onderweg krijg je hele hordes aan vijanden voor je kiezen die allemaal ervoor kunnen zorgen dat je in no-time weer in die kerker bent. Zeker de bazen lusten je rauw in deze game, maar gelukkig word jij steeds sterker en sterker en speel je nieuwe wapens vrij. Uiteindelijk zul je die koning bereiken, als je maar goed genoeg oplet!
wonder boy the dragons trap launch trailer getoond 109719

Wonder Boy: The Dragons Trap

De laatste game in deze lijst is Wonder Boy: the Dragon’s Trap. Deze game stamt oorspronkelijk uit 1989, maar is helemaal opnieuw opgebouwd om aan de hedendaagse standaard te voldoen. In The Dragon’s Trap ga je op pad om een vloek te verbreken die een draak je opgelegd heeft. Je bent namelijk half mens, half draak en alleen een artefact kan je redden. Al snel kun je in Wonder Boy veranderen in een draak, een muis en meer om telkens een nieuw stukje van de grote wereld te ontdekken.
De platformactie is heerlijk en de grafische kant is om van te smullen, maar de uitdaging is soms behoorlijk. Met al zijn elementen is Wonder Boy: The Dragon’s Trap een aanrader voor jong en oud! Voor de mensen die niet genoeg kunnen krijgen van retro-games, kun je ook nog schakelen tussen de klassieke look en het remastered jasje!