De beste Mafia 3 missies - Dit zijn de meest gedenkwaardige

  Een intrigrerend verhaal, waanzinnig acteerwerk, uitgediepte personages en een heerlijke sfeer: Mafia 3 had alles in zich om uit te groeien tot de beste game in jaren. Inmiddels weten we dat het anders is gelopen. Toch heeft de game genoeg leuks te bieden. We zetten de vijf beste Mafia 3 missies voor je op een rijtje.

  Het grote probleem van Mafia 3 is dat je twintig uur lang wordt overladen met missies die zowel qua opzet als aanpak haast niet van elkaar te onderscheiden zijn. Het doen van deze missies voelt als een herhaling van zetten en als een verplicht nummertje om verder in het verhaal te komen (meer daarover in onze Mafia 3 review).

  Moord slachthuis X uit, intimideer de baas van warenhuis Y, verniel de voorraad in winkel Z. De eerste keer heb je daar geen problemen mee, de tweede keer neem je het voor lief, maar bij de derde keer begint de irritatie en vooral de verveling toe te slaan.

  Maar gelukkig zijn er uitzonderingen. De volgende verhaalmissies zijn ons in positieve zin bijgebleven. Let op: de volgende teksten kunnen spoilers bevatten. Uiteraard proberen we voor de nieuwkomers zo min mogelijk prijs te geven.

  5. Achtervolging in een doodeng pretpark

  Na een gewelddadige ondervraging ontfutselt Lincoln informatie dat zijn doelwit zich op een verlaten speelparadijs bevindt. Gewapend met een pistool en shotgun rijden we naar de locatie, waar we binnen seconden verzeild raken in een hevig vuurgevecht. Het moge duidelijk zijn: een gratis ritje in de het reuzenrad zit er niet in vandaag.

  We schieten meerdere magazijnen leeg en komen steeds dichterbij de man die we zoeken. We passeren enkele reusachtige clownshoofden, klassieke draaimolens en duizelingwekkende doolhoven. Van een afstandje zien we ons doelwit een oud huis in vluchten. Zonder aarzeling zetten we de achtervolging in, maar daar krijgen we al snel spijt van...

  Tijdens onze achtervolging, worden we omringd door bewegende objecten die de rillingen over onze rug laten lopen. Spoken schieten uit het plafond, 'levende' bomen komen uit het niets tevoorschijn en dan werkt ook nog de schreeuwende orgelmuziek op onze zenuwen. In de tussentijd moeten we ook nog met de schietende gangsters zien af te rekenen...

  Op dit soort momenten is Mafia 3 zonder meer op z'n best. De combinatie van absurdisme en onvoorspelbaarheid maakt van deze missie tot een van de meest leuke die er in de game te vinden zijn.

  4. Ontsnapping uit riool met speedboot

  Een vloer laten instorten omdat je omringd bent door zwaarbewapende fbi-agenten. Waarom ook niet? De 'vrienden' van Lincoln Clay bedenken zich geen moment en laten gigantische explosieven afgaan zodat de Vietnamheld en de rest alsnog weten te ontkomen aan de politie.

  Maar dan is het nog niet gedaan. Op de hielen gezeten door de agenten moeten Lincoln en de rest als de wiederweerga in hun speedboot springen en in volle vaart door het riool scheuren. Omdat we dat ook niet elke dag doen, is het behoorlijk tof om met een supersnelle boot door het stinkende water te varen.

  Denk je na die megasprong het ergste te hebben gehad, krioelt het boven op straat ook nog eens van de agenten. Ze zijn naarstig op zoek naar je en willen je zo snel mogelijk inrekenen. Om de rest te laten ontsnappen, offer jij jezelf op en eis je al schietend de aandacht van alle agenten op. Dit vuurgevecht (en diens ontsnapping) behoren tot de meest gedenkwaardige momenten in Mafia 3.

  3. Schietpartij op autowerkplaats

  Even op bezoek bij een van je opdrachtgevers om informatie in te winnen. Met die gedachte gaat Lincoln Clay op bezoek bij Burke, de bebaarde en grofgebekte autohandelaar. Al snel komt Lincoln tot een grote verrassing te staan. Zonder waarschuwing deelt Burke onze gekleurde maffioso mee dat er hordes vijandige criminelen op weg zijn om dood en verderf te zaaien.

  Lincoln Clay kan zijn oren niet geloven, maar besluit Burke te helpen met het uitroeien van de bloeddorstige schurken. We klimmen omhoog het dak op, pakken een sluipschuttergeweer en wachten totdat de auto's het terrein op komen rijden. Zodra dat gebeurt, gaat de hel los. We richten ons vizier op een van de explosieve vaten, wachten tot er een auto voorbijrijdt en boem: in één klap zijn vier doorgewinterde criminelen weggevaagd.

  Nu blijft het daar natuurlijk niet bij. Na het vernietigen van ongeveer zes auto's, komt The Butcher opdraven: de baas van het stel die uitgerust is met zwaar geschut. Kom je te dichtbij, dan staat een gewisse dood je te wachten. Belangrijk is om geduldig je kans af te wachten en op de juiste moment toe te slaan. Dit vuurgevecht, met al zijn actie en explosiviteit (in de letterlijke zin van het woord), zal ons nog lang bijblijven.

  2. Bloedbad in striptent

  New Bordeaux is een schitterend strijdtoneel en een van de speerpunten van Mafia 3. De op New Orleans gebaseerde metropool is onderverdeeld in verschillende districten die ieder hun eigen identiteit en sfeer uitstralen. Van rauwe industriegebieden tot dure wijken volgepropt met de chiqueste clubs, restaurants en barretjes. En ook: hoerenhuizen.

  De Italiaanse maffia controleert het gokken, de drugs en de prostitutie. In een van de missies is het de bedoeling om een pooier van een striptent uit de weg te ruimen. Dit doe je, als je het slim aan wilt pakken, door de tent binnen te sluipen en geruisloos boven te komen. Vermoord je iemand luidruchtig of onder toeziend oog van een van de rondlopende hoeren, dan wordt het een stuk lastiger om bij je doelwit te komen.

  Het leuke aan deze missie is simpelweg het decor. Terwijl je binnenkomt zie je de heetste dames op de schoot bij de meest beruchte criminelen. Op de achtergrond klinkt een zwoele saxofoon, en aan diverse palen hangen beeldschone vrouwen die tientallen bankbiljetten naar zich toe krijgen geworpen. Het contrast dat nog geen minuut later ontstaat, dat van een bloedbad, is hartstikke indrukwekkend.

  1. Vermoord een rechter

  In Mafia 3 zijn het vooral doorgewinterde criminelen bij wie je een kogel door de kop moet jagen. Maar soms is het nodig om ook de 'onschuldigen' aan te pakken, om zo dichterbij je doel te komen: wraak op de maffioso die jouw familie hebben op brute wijze hebben omgelegd.

  Van CIA-agent Donovan, een van onze persoonlijke favoriete personages in Mafia 3, krijg je de opdracht om een gerespecteerde rechter uit de weg te ruimen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: de rechter wordt iedere dag onder strenge bewaking naar zijn huis gebracht. "Pas goed op de politie", is dan ook de laatste boodschap die Donovan je meegeeft.

  Tof aan deze missie is dat de makers je legio mogelijkheden geven om de liquidatie aan te pakken. Je kunt de rechter achtervolgen en hem te grazen nemen in een van zijn tussenstops, hem thuis opwachten of je kunt hem vlak voordat hij zijn auto instapt bij de rechtbank door middel van een sluipschuttergeweer een kogel door de kop jagen.

  Welke keuze je ook kiest: het is een hels karwei om vervolgens uit de handen van de politie te blijven. Ergo: Mafia 3 op z'n best.

  Mafia III

  Verkijgbaar vanaf 7 october 2016

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.