De beste Japanse games van 2021

Article
zaterdag, 25 december 2021 om 11:00
3195fab1 5a9c 4a3d b4d6 a31f876fe404f1639695978
Video games komen allang niet meer alleen uit het land van de rijzende zon, maar de Japanners weten altijd nog games van de hoogste kwaliteit te maken. In 2021 hebben diverse Japanese studio’s weer prachtige games geleverd. In deze top 5 beste Japanse games van 2021 zetten wij ze op een rij.

5. Resident Evil Village

Capcom was de afgelopen jaren al goed op weg door geroemde klassieke Resident Evil titels in een schitterend nieuw jasje opnieuw uit te brengen, maar met het nieuwe Resident Evil Village wist de Japanse studio zelfs die angstaanjagend goede kwaliteit van vroeger naar een gloednieuwe game te brengen. De Resident Evil serie is namelijk het afgelopen decennium meer op actie gameplay gaan leunen dan op de survival-horror wat de serie zo geliefd maakt.
Maar In Resident Evil Village is het dus weer ouderwets griezelen geblazen. Qua verhaal volgt het spel voorganger Resident Evil 7: Biohazard op, maar de gameplay zorgt vooral weer voor zwetende handen en een kloppend hart door de spelers zich zo machteloos mogelijk te laten voelen. Het is goed dat Capcom met Resident Evil Village en strakke Resident Evil game heeft geleverd.
lostjudgment standardgamef1639696090

4. Lost Judgment

Nu dat SEGA met Yakuza door wil gaan als turn-based RPG serie, is het aan de Judgment games om de tactische beat 'em up gameplay in stand te houden. Maar Lost Judgment is niet alleen net als de eerste Judgment een ''Yakuza-kloon,'' maar eerder een over de top detective game waarin speurwerk prima wordt afgewisseld met het inslaan van de hersenen van tegenstanders.
Het verhaal van Lost Judgment is wanneer het eenmaal op gang komt spannend en zuigt je op, maar het spel bevat ook genoeg gekke momenten die we kennen uit Yakuza om de spanning af te wisselen met momenten vol humor. Lost Judgment is een bijzondere game die met z'n realistische setting en over de top momenten misschien wel de meest Japanse game is van deze lijst. Onze Rox zei in haar review dat dit een aanrader is voor iedereen die houdt van een goed verhaal, en als zij het zegt dan moet het wel kloppen.
h2x1 nswitch shinmegamitenseivf1639696181

3. Shin Megami Tensei 5

In Shin Megami Tensei 5 is God dood en is Tokio verloren. Dit zijn harde woorden, maar dit vijfde deel uit de door Atlus gefabriceerde Shin Megami Tensei hoofdreeks is dan ook een rauwe Japanse RPG ten top. Als de Nahobino, een enorm krachtig wezen, neem je het op tegen allerlei mythologische en historische wezens in bikkelharde turn-based gevechten.
Terwijl Shin Megami Tensei 5 in ontwikkeling was, is Atlus nogal gestegen in populariteit dankzij het succes van kleine broertje Persona 5. Fans vreesden dus dat Shin Megami Tensei 5 wellicht iets minder uitdagend zou worden voor deze nieuwe fans. Maar op wat vernieuwde features en de keuze voor een makkelijkere moeilijkheidsgraad na, is Shin Megami Tensei 5 nog net zo uitdagend en belonend als altijd. Verplichte kost voor Japan-freaks die op zoek zijn naar een uitdaging.
toa game thumbnailf1639696341

2. Tales of Arise

Heb jij je nog nooit aan een Japanse RPG gewaagd? Dan is Tales of Arise de beste titel om mee te starten. Tales of Arise is namelijk qua verhaal een setting een JRPG volgens het boekje, maar dit spel bewijst dat dit een tijdloos concept is. De hoofdpersonages Alphen en Shionne zijn aandoenlijk en komen in een prachtige anime-art style uit de verf. Het vechtsysteem is enorm breed dankzij de vele mogelijkheden, en het verhaal kent allerlei plotwendingen waardoor je het spel niet zomaar kan neerleggen.
Tales of Arise doet niets te geks, maar doet wel alles in de hoogste kwaliteit. Daardoor is deze JRPG niet onopgemerkt gebleven, want Tales of Arise heeft de Game Award gewonnen voor beste Role Playing game van het jaar. Een welverdiende prijs, want Tales of Arise is tijdloos genieten voor zowel oude rotte en nieuwe JRPG fans.
maxresdefaultf1639696609

1. Metroid Dread

De beste Japanse game van dit jaar is stiekem helemaal niet ontwikkeld in Japan. Metroid Dread is namelijk niet gemaakt in Nintendo's gaarkeuken, maar in die van de Spaanse studio Mercury Steam. Zij maakte in 2017 al een prachtige remake van Metroid Samus Returns, en dat beviel Yoshio Sakamoto wel. Hij vroeg Mercury Steam om hulp om zijn geesteskind Metroid Dread eindelijk een realiteit te maken, en het resultaat is de beste Japanese game van dit jaar.
Metroid Dread is een typisch hoogwaardig 2D Metroid avontuur, met allerlei moderne verbeteringen die je verwacht van triple A games anno 2021. Het spel is een plaatje om te zien, (vooral op de Switch OLED!) biedt pittige baasgevechten en gooit ook nog survival-horror gameplay in de mix met de nieuwe E.M.M.I. segmenten, waarin je moet rennen voor je leven voor deze killer robots.
Metroid Dread is de Japanse game die je dit jaar gespeeld moet hebben (zelfs al komt de studio uit Spanje). Metroid(vania)-achtige games zijn er genoeg, maar Metroid Dread bewijst dat Samus nog altijd de koningin van het genre is.