De beste games van 2014: Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Article
woensdag, 08 januari 2014 om 17:00
xgn google image
Hoewel de titel het niet weggeeft, is Lightning Returns: Final Fantasy XIII toch alweer het derde deel met de XIII-achternaam. Vanaf 14 februari 2014 kun je voor de laatste keer in de huid van Lightning kruipen waarna het verhaal van Final Fantasy XIII officieel aan zijn einde komt. In wat voor chaos zal de strijdlustige dame deze keer terecht zijn gekomen?
Na 500 jaar te hebben geslapen, wordt Lightning wakker gemaakt door Bhunivelze, de God waar iedereen van de Order in gelooft. De wereld Nova Chrysalia gaat binnenkort ten onder en Lightning moet zoveel mogelijk mensen proberen te redden. Via een portaal kunnen de mensen in een andere wereld herboren worden en hier ligt de reden voor Lightning om de taak uit te voeren. Dit betekent dat ze haar zus Serah ook weer in levende lijve kan zien, nadat die in Final Fantasy XIII-2 was overleden. Onderweg loopt ze alleen tegen een hoop problemen aan en raakt ze verwikkeld in de rivaliteit tussen de Order en de Children of Etro. En dat terwijl de wereld al over 13 dagen is vergaan!
Lightning Returns: Final Fantasy XIII
Tijd is dan ook iets wat een grote rol speelt in Lightning Returns. Je hebt letterlijk maar dertien in-game dagen om alles te doen. Een dag in het spel duurt overigens twee tot drie uur in onze tijd - dan weet je gelijk dat de game bijna 50 uur duurt! - Tijdens het spelen ga je een timer zien die toont hoeveel tijd je over hebt. Het enige moment dat deze timer stopt, is tijdens gevechten. Wat er gebeurt als je het niet binnen de tijd haalt, weten we helaas niet. Volgens ontwikkelaar en uitgever Square Enix ga je ook lang niet alle content zien tijdens de eerste keer dat je het spel doorloopt. Sommige evenementen in de game zijn namelijk alleen op bepaalde momenten beschikbaar. Heb je iets gemist? Dan moet je Lightning Returns nogmaals uitspelen.
Verder komen er een hoop karakters uit de eerste twee delen weer terug. Denk bijvoorbeeld aan Hope, Snow en Noel. Er komt echter ook een nieuweling bij: Lumina, die overigens veel weg heeft van Lightning's zus Serah. Haar ga je meerdere malen tegenkomen tijdens je avontuur. Of ze een vriend of vijand is, dat weet nog niemand.
Lightning Returns: Final Fantasy XIII wordt een game voor de fans. Een game om het driedelige verhaal af te sluiten en een punt achter de story van Lightning te zetten. Wil je het spel gaan spelen, laat je 'oude' console dan nog even staan. Lightning Returns komt namelijk alleen naar de Xbox 360 en PlayStation 3. Wanneer we het verhaal dan hopelijk weer tot een goed einde hebben gebracht, vegen we een traan weg en nemen we afscheid van Lightning. En misschien ook wel van die console waarop je de game gespeeld hebt?