De belangrijkste nieuwe Galaxy S7 features op een rij

Article
donderdag, 25 februari 2016 om 9:15
xgn google image
Het is eindelijk zover, in Barcelona is het langverwachte vlaggenschip van Samsung aangekondigd. De Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge zijn op de presentatie aan de wereld getoond. Nieuwe features, nieuwste versie van Android, iets andere vormgeving. Niet heel spannend, maar er zijn wel degelijk toffe nieuwe features. We zetten de belangrijkste nieuwe Galaxy S7 features op een rijtje.
Wat de nieuwe telefoon allemaal precies kan, laat zich nog raden tot we de telefoon daadwerkelijk in handen hebben. De specificaties zijn al wel bekend gemaakt. Aan de hand van deze nieuwe Galaxy S7 features kunnen we al wel een beetje inschatten dat we hier weer met een topper van de Koreaanse fabrikant te maken hebben.

Grotere batterij

Een van de belangrijkste nieuwe Galaxy S7 features is dat batterij een stuk groter is dan die van de voorgangers. De toestellen hebben beide een upgrade gekregen, maar de een net iets groter dan de ander. De Samsung Galaxy S7 krijgt een batterij van 3000 mAh. Ten opzichte van de Samsung Galaxy S6 is dit een upgrade van 450 mAh, een aardige upgrade.
Als we kijken naar toestellen die op dit moment een dergelijke batterijgrootte hebben, weten we dat deze zo’n anderhalve dag mee kunnen gaan. Bij intensief gebruik haal je dan ook nog steeds het einde van de dag.
Als we kijken naar de Edge uitvoering van het nieuwe toestel kunnen we stellen dat deze een nog forsere upgrade heeft gekregen. De Galaxy S7 Edge heeft een batterij van 3600 mAh. Dit is 1000 mAh meer dan de Galaxy S6 Edge.
Het verschil tussen de twee toestellen is wel bijzonder, waar het in de voorgaande telefoons maar om een verschil van 50 mAh ging, is het nu dus een verschil van 600 mAh. Het verschil in batterijgrootte is uitzonderlijk, maar wel verklaarbaar. De Galaxy S7 Edge heeft een groter beeldscherm dan de reguliere versie en zal dus meer stroom vragen.
Samsung heeft met deze upgrade in batterijgrootte geluisterd naar haar klanten. De grootste ergernis voor gebruikers van de Galaxy S6 was de batterijduur. Vaak gebeurde het dat gebruikers van het toestel halverwege de dag met een lege batterij kwamen te staan. Dat moet met deze upgrade opgelost zijn.

Minder megapixels

Een van de meer belangrijke features is het feit dat de camera op de telefoon minder megapixels heeft. Maar zoals de meesten van jullie waarschijnlijk wel weten, meer megapixels betekent niet automatisch dat je mooiere foto’s maakt. In dit geval lijkt Samsung daar nu ook achter te zijn.
De Galaxy S6 toestellen hadden een 16 megapixel camera. De nieuwe toestellen van Samsung hebben een camera van twaalf megapixel. Aanzienlijk minder dan de vorige toestellen.
De Galaxy S5 had eveneens een 16 megapixel camera en de Galaxy S4 had een dertien megapixel camera. Vanuit marketingoogpunt is dit een bijzondere stap van Samsung, de meeste mensen kopen hun telefoon nog steeds op het aantal megapixels in de telefoon. Het is dus de vraag of deze stap terug in megapixels bij de consument goed gaat vallen.

Snapdragon 820

De nieuwste processor van Qualcom is een beest, tenminste, als we de benchmarktests mogen geloven. De telefoon heeft twee quadcore processors, de een is de Snapdragon 820 de ander is Samsungs eigen Exynos 8890 processor, de tijden van een trage Samsung telefoon laten we dus achter ons met deze combinatie.
Hoe de verdeling over de processoren precies gaat werken, is nog niet bekend. Meestal is het bij een dubbele quadcore processor zo dat de minst krachtige de lichte taken overneemt om batterijverbruik tot een minimum te houden. Op dit moment kunnen we nog niet zeggen welke van de twee processoren het krachtigste is, dus moeten we nog even afwachten tot de daadwerkelijke release van het de toestellen.
Het zou er even om spannen welke processor gebruikt zou gaan worden. De geruchten gingen dat enkel de chipset van Qualcom in het toestel gezet zou worden. Dit zou uitzonderlijk zijn geweest, aangezien Samsung ook zijn eigen chips maakt.

De telefoons (zowel de Edge als de reguliere uitvoering) zijn waterdicht

Een feature die werd gemist op de S6 toestellen van Samsung. De voorloper van de S6, de S5, was namelijk wel waterdicht. Waarom dit werd overgeslagen in de afgelopen twee vlaggenschepen, weet alleen Samsung zelf.
De telefoons hebben beide een IP68 certificering. Dit komt er op neer dat de telefoons een half uur lang, anderhalve meter onder water kan blijven. Niet dat zolang onder water gaan met een telefoon daadwerkelijk verstandig is. Ten eerste zou je zelf verdrinken en ten tweede is het de vraag wat je zolang op de bodem van een zwembad doet.
Alle gekheid op een stokje. Het is een erg handige feature, zeker als je vaak op de fiets zit of regelmatig bij het zwembad te vinden bent. Telefoons zonder waterdichte functie gaan vaak rare kuren vertonen als je natte vingers hebt, laat staan als je de telefoon in een plas water laat vallen (lees: op het toilet zit en je telefoon uit je handen glipt).
Dat de telefoon waterdicht is, is dus een welkome vernieuwing op de toestellen. Niet per se noodzakelijk, maar op sommige momenten toch wel erg handig.

Werkgeheugen van 4gb RAM

Het RAM geheugen heeft een upgrade gekregen. “Wat heb ik daaraan?” horen we je vragen.
Nou, het zit zo, spellen voor mobiele telefoons worden steeds groter en vragen steeds meer van je telefoon. We hebben het hier niet over een snel potje Candy Crush of over een vlugge blik over jouw Clash of Clans account.
Zodra je werkgeheugen op maximale capaciteit draait, gaat de telefoon een deel van zijn harde schijf gebruiken om het toch te kunnen draaien. Een harde schijf werkt niet optimaal om programma’s op te draaien en zo zul je merken dat je telefoon een stuk trager wordt.
Eigenlijk is deze uitleg een beetje kort door de bocht, maar wel duidelijk, dachten wij zo. Als je binnenkort besluit om Final Fantasy IX aan te schaffen voor op je nieuwe Android apparaat, weet je in ieder geval dat je telefoon het aankan. Wel zo prettig om op voorhand te weten.
Ook voor Minecraft spelers is de telefoon geschikt. Niet zozeer vanwege het RAMgeheugen (Minecraft draait tegenwoordig zelfs op een half bord zuurkoolstamppot met jus), maar vanwege het feit dat de omlijsting van het scherm een stuk kleiner is geworden. De telefoon heeft bijna meer scherm dan lijst en dat is wel zo handig als je een blokje wilt plaatsen in creative mode.

Het geheugen is uitbreidbaar met een SDkaart

Jawel, de poort voor het SDkaartje is terug van weggeweest. Deze feature werd zeer gemist door de gebruikers van de Samsung toestellen. Samsung heeft gehoor gegeven aan het gemis van haar consumenten, de SDkaart kan weer in je telefoon.
Naast het interne geheugen, dat net als de S6 32GB of 64GB is, kun je met het SDkaartje tot 200GB extra intern geheugen toevoegen. De 128GB uitvoering is van de baan geveegd door Samsung, wat erg logisch is aangezien het geheugen al met een nieuw SDkaartje geüpgradede kan worden.
De vorige vlaggenschepen van Samsung hadden dus geen uitbreidbaar geheugen, geen probleem, zou je zeggen. Maar het is wel een probleem als je bedenkt dat je alles op je interne geheugen moet zetten, dat wil zeggen apps, foto’s, filmpjes en noem het maar op.
Sommige apps zijn zo uitzonderlijk groot dat ze een groot deel van je interne geheugen opslokken, wel zo makkelijk dus als je dan de foto’s en video’s op een SDkaartje kan zetten.
Het is goed om te zien dat Samsung zo naar de feedback van zijn klanten luistert. Al met al zijn alle genoemde features in dit lijstje een goede toevoegen aan een goede telefoon. De Galaxy S7 lijkt alles te worden wat de Galaxy S6 al had moeten zijn. Als je enthousiast bent geworden over de telefoon: vanaf 11 maart kun je hem in huis halen.