De 5 beste moderne superheldenfilms

Article
zondag, 17 augustus 2014 om 10:00
xgn google image
Sinds deze week draait de nieuwe Marvel-film Guardians of the Galaxy in de bioscoop en dat leek ons een mooi moment om even stil te staan bij de vijf beste superheldenfilms. Inmiddels zijn er veel films in dit genre uitgekomen, maar in deze top vijf bekijken wij welke moderne superheldenfilms je niet mag missen.

5. Watchmen (2009)

Een duistere film van regisseur Zack Snyder en een uitgebreide verfilming van Alan Moore's gelijknamige stripboek. De film speelt zich af in het New York van de jaren 80 en draait om een groepje uitgerangeerde superhelden die met de dood bedreigd worden door een onbekende schurk.
De superhelden in deze film hebben niet of nauwelijks superkrachten en maken dus hun eigen wapens en outfits. Een ander realistisch aspect aan de film is de historisch correcte verhaallijn. De Koude Oorlog is nog in volle gang en het verhaal speelt hier graag op in. De moord op president Kennedy wordt bijvoorbeeld gepleegd door een van 'helden' en ook de Vietnamoorlog komt terug in de verhaal. Het enige personage uit de film met superkrachten is het overblijfsel van het mislukte Manhattan Project, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gehouden.
De kracht van Watchmen zit 'm vooral in deze realistische aanpak en in de manier waarop de rollen van held en vijand verschuiven naarmate de film vordert. Het klinkt erg cryptisch, maar anders spoilen we te veel. Een serieuze film met een duistere, sinistere sfeer erin die je zeker moet zien.

4. Kick-Ass (2010)

Een actievolle en humoristische film over een doodgewone jongen die van stripboeken houdt en verder niet heel erg opvalt. Tot het moment dat hij besluit en superheld te worden, Kick-Ass. Zonder superkrachten, superspieren of een super goed motief besluit hij de criminaliteit te lijf te gaan.
Dit levert een luchtige film op met evengoed genoeg actie en interessante karakters om er een waardige superheldenfilm van te maken. Zo speelt Nicolas Cage, gekleed in een Batman-achtige outfit, de good guy Big Daddy en wordt hij vergezeld door zijn elfjarige dochter Hit-Girl, gespeeld door Chloë Mortez. Met gemak slaat zij de meest bad ass schurken in elkaar en staat ze Kick-Ass bij in zijn strijd tegen aartsrivaal Red-Mist.
Regisseur Matthew Vaughs versie van de gelijknamige stripboeken zijn absoluut de moeite waard om te kijken. Hoofdrolspeler Aaron Taylor-Johnson zal voor veel kijkers een herkenbare rol spelen als doetje die graag een superheld wil zijn. Kick-Ass is zowel spannend als grappig, en dat vormt samen een unieke superheldenfilm die je zeker niet mag missen. Voor de liefhebbers: er is ook een deel twee.

3. X-Men: Days of Future Past (2014)

Eerder dit jaar verscheen het nieuwste deel in de inmiddels zevenkoppige X-Men reeks. Bryan Singer neemt voor de derde keer de regie in handen in de serie en boekt hiermee een fantastisch resultaat.
De speelt zich af na prequel First Class en speelt zich dus wederom voor X1 af. Nou ja, grotendeels dan, want tijdreizen speelt een grote rol in deze film en dat maakt het geheel een stuk lastiger. De personages uit deel drie, The Last Stand, dreigen uitgeroeid te worden door de nieuwe moordmachines The Sentinels. Hier zijn zij natuurlijk niet zo blij mee, dus besluiten terug de tijd in te duiken om de geschiedenis aan te passen.
Tijdens de film wordt er regelmatig geschakeld tussen het heden en het verleden. Deze speling met de tijd zorgt ervoor dat je je aandacht goed bij de film moet houden en af en toe je hersenen breekt op de chronologie. Het zorgt echter wel voor een unieke spanningsboog die de film van begin tot eind interessant houdt.
In de film volg je de oude bekende X-Men cast (Hugh Jackman, Ian McKellen, ga zo maar door), maar uiteraard ook de jonge versies van verschillende personages, zoals Michael Fassbender als jonge Magneto en James McAvoy in de rol van een jonge Charles Xavier. Ook geeft de nieuwe Quicksilver humor aan de duistere film en zien we Peter Dinklige (Tyrion Lannister in Game of Thrones) voorbij komen als de uitvinder van The Sentinels. Absoluut de moeite dus, maar zorg wel even dat je de vorige delen hebt gezien.

2. The Avengers (2012)

Als fan van superhelden is er natuurlijk niets beters dan een film waarin je favoriete helden samen de strijd aan gaan tegen het kwaad. Nou ja, wel dus, want de Avengers staat op plaats twee...Maar goed, een film dus waar superhelden bij elkaar komen en er één groot spektakel van maken; dat is wat deze film je brengt.
Voorafgaand aan deze film verscheen er een serie films waarin de superhelden centraal staan die in deze film samenkomen. Iron Man, Captain America, The Hulk en Thor kregen allemaal een of meerdere delen en hadden allen hun eigen verhaal en vijanden. Nu slaan zij de handen ineen om het op te nemen tegen Thors geadopteerde broer Loki, die met zijn Skrull-leger de aarde probeert te veroveren.
De film biedt een gouden mix tussen humor, actie en strakke superheldenpakjes en is de ultieme film voor mensen die van traditionele superheldenfilm houdt. De regie ligt in handen van John Whedon, die acteurs als Robert Downey Jr, Chris Evans, Samuel L. Jackson en Scarlett Johansson van hun beste kant laat zien.

1. The Dark Knight (2008)

De tweede film van regisseur Christopher Nolan in zijn trilogie over de Dark Knight. Net als in het eerste deel, Batman Begins, neemt Christian Bale de hoofdrol aan van Bruce Wayne en krijgt het aan de stok met zijn grootste vijand, The Joker. De antagonist in deze film is fantastisch neergezet door de inmiddels overleden legende Heath Ledger.
De film bevat hiernaast andere bekende stripfiguren die de realistische evolutie prachtig hebben doorstaan. Harvey Dent/Two-Face wordt gespeeld door Aaron Eckhart en zijn rol als 'goede' slechterik is buitengewoon goed neergezet. Gary Oldman speelt wederom zijn rol als commissaris James Gordon en ook Cillian Murphy verschijnt even als Jonathan Crane/Scarecrow, die de bad guy was in het vorige deel.
De duistere sfeer, de realistische thema's en het fenomenale acteerwerk van onder andere Heath Ledger maken deze film de absolute top van de moderne superheldenfilms.

Populair Nieuws