De 5 beste bijrollen in tv-series

  Wij hadden al een top 5 van geweldige optredens in series door hoofdrolspelers gemaakt, maar natuurlijk zijn er vaak ook bijfiguren die de hoofdrolspelers ondersteunen. Wij zetten de vijf beste performances door bijfiguren op een rijtje.

  5. Will Arnett als Gob Bluth – Arrested Development

  Arrested Development is een serie die vol zit met bizarre personages, verborgen verwijzingen en inside jokes. Het enige personage dat eigenlijk enigszins normaal is, is hoofdpersoon Michael Bluth, gespeeld door Jason Bateman. Het is dan ook aan hem de taak om het familiebedrijf, dat beschuldigd wordt van fraude, van de ondergang te redden.

  Degene die het hier vooral lastig mee heeft is zijn oudere broer Gob, die briljant wordt neergezet door Will Arnett. Gob is een karakter dat eigenlijk het beste is te omschrijven als een klein kind; hij wil alles hebben, maar als hij het eenmaal heeft, dan hoeft hij het niet meer. Het perfecte voorbeeld hiervan is zijn wiebelende relatie met zijn vriendin Marta, elke keer als hij de relatie nog een kans geeft, wordt de scene afgesloten met een ‘I’ve made a huge mistake…’

  Omdat de serie zo vol zit met bizarre personages, is het opvallend om te zien dat Will Arnett altijd blijft hangen als Gob. En wat ons betreft is dat een zeer knappe prestatie om te bewerkstelligen. Misschien ook een mooi moment om nu The Final Countdown op te zetten?

  4. Bob Odenkirk als Saul Goodman - Breaking Bad

  Wij zullen vast niet de enige zijn die Breaking Bad zullen gaan missen. AMC dacht er precies hetzelfde over en pakte dat andere karakter dat de show stal; Saul Goodman. In Breaking Bad kwamen Walter White en Jesse Pinkman bij advocaat Saul Goodman terecht om een juridisch probleem op te lossen en de jurist was gelijk populair bij de kijkers.

  Bob Odenkirk is niet onbekend met het spelen van aparte karakters, zo speelde hij in How I Met Your Mother de onuitstaanbare baas van Marshal en Barney, en in Breaking Bad komt dat zeer goed van pas. Saul Goodman is namelijk niet de standaard advocaat, maar eentje die zich juist meer richt op het criminele segment van de samenleving. Ondanks dat is hij een geniale jurist, die precies de grijze gebieden en loopholes binnen de wet weet te vinden, zoals zijn klanten niet in de bak belanden.

  Better Call Saul zal in 2015 beginnen en wij zijn benieuwd of de gluiperige raadsman even goed werkt als hoofdpersoon, als dat hij als bijfiguur was.

  3. Billy Bob Thornton als Lorne Malvo – Fargo

  Net zoals Arrested Development zit ook de serie Fargo vol met karakters die je gebruikelijk niet in het echte leven tegenkomt. Zo speelt ook Bob Odenkirk in de serie, als de sheriff van het stadje Bemidji, die nooit echt de waarheid voor ogen wil zien en altijd de makkelijkste weg kiest. In Fargo verandert het simpele leven van de inwoners van Bemidji, als Lorne Malvo, gespeeld door Billy Bob Thornton, langskomt.

  Malvo is een zeer mysterieus karakter, maar tegelijkertijd ook iemand waarvan je eigenlijk niet wilt weten wie hij is. Hij vermoordt mensen zonder ook maar een enkele emotie te tonen, houdt geen rekening met iemand om zich heen en staat eigenlijk alleen in dienst van zichzelf. Alleen de vriendendienst die hij Lester Nygaard, de hoofdpersoon die gespeeld wordt door Martin Freeman, verleend is niet vanuit zelfbelang, maar is het wel begin van een hele hoop ellende voor Lester.

  Thornton weet met Lorne Malvo iemand neer te zetten, die elke scene weet te overtuigen. Ook al gebeurt er helemaal niks, telkens heb je het gevoel dat er iemand dood neer zal vallen, omdat hij zo onberekenbaar en koelbloedig is. Wij kunnen ons eigenlijk geen koelbloediger persoon bedenken, helemaal niet in het besneeuwde Bemidji.

  2. Martin Freeman als Dr. John Watson – Sherlock

  Oke, hier spelen we een beetje vals, aangezien John Watson niet echt een bijfiguur is in Sherlock en meer een co-hoofdpersoon. Jazeker, we hebben zojuist een nieuwe term bedacht. De BBC-serie Sherlock is nu al drie seizoenen bezig en vooral Benedict Cumberbatch als de titelpersoon krijgt een hele hoop lof, maar sidekick Watson mag zeker niet vergeten worden.

  De kracht van de show ligt hem namelijk vooral in de chemie tussen Sherlock en Watson, die eigenlijk complete tegenpolen van elkaar zijn. Tegenover de extravagante en bijna emotieloze Sherlock is Watson heerlijk burgerlijk en als iemand dat goed kan neerzetten is het Freeman wel. De Britse acteur is de belichaming van een normaal persoon, met een paar skeletten in de kast, maar vooral een goed hart.

  De serie zal hoogstwaarschijnlijk een vierde seizoen krijgen, wanneer is echter nog de vraag, gezien de enorm drukke agenda’s van Cumberbatch en Freeman, maar fans van de show kunnen niet genoeg krijgen van het duo, evenals wij hier op de redactie.

  1. Pedro Pascal als Oberyn Martell – Game of Thrones

  Als we het over mindblowing performances hebben, dan mag Pedro Pascal als de charmante Oberyn Martell natuurlijk niet ontbreken. En dan hebben we het niet eens alleen over die ene bepaalde scene in seizoen vier. De cast van Game of Thrones weet elk seizoen weer een geweldige prestatie te leveren, met acteurs als Peter Dinklage, Sean Bean, Aiden Gillen en Charles Dance aan boord, maar Pascal weet in één enkel seizoen de harten van de fans te veroveren.

  In het vierde seizoen van HBO’s topserie komt Oberyn Martell naar de hoofdstad King’s Landing toe, officieel om de bruiloft van de koning bij te wonen, maar ondertussen heeft hij een eigen agenda om te vervullen. Samen met Peter Dinklage’s Tyrion probeert hij een aantal plannetjes te bewerkstelligen en de scènes tussen die twee geweldenaren zijn dan ook de pareltjes van het vierde seizoen.

  In het vijfde seizoen zullen we meer landgenoten van Oberyn ontmoeten, inclusief zijn eigen familie. We zijn benieuwd of de rest van de Martell-familie net zo weet te overtuigen als Pedro Pascal. Wij kijken alvast onze ogen uit naar april 2015. Haha, ogen…

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.