De 10 beste simulatiegames

  Elke week mogen jullie je stem uitbrengen in de poll, en deze week ging het over simulatie games. Volgens jullie zijn dit de 10 beste simulaties.

  10. Tropico

  Een tropische simulatie die je de controle geeft over de politiek van het eiland Tropico, waar jij als El Presidente de volledige macht in handen hebt. Aan jou de taak om de bevolking tevreden te houden, de economie te runnen, genoeg geld opzij te zetten voor je pensioen, maar bovenal aan de absolute macht te blijven.

  De serie kent inmiddels vijf delen die over verschillende platformen zijn verschenen. Waar Tropico begon als een PC-game, verschenen latere delen ook voor de Xbox 360, en is het laatste deel ook voor de PlayStation 4 uitgebracht.

  9. Zoo Tycoon

  Naar de dierentuin gaan is leuk, maar er zelf eentje runnen blijkt nog leuker. Sinds 2001 is dit mogelijk met Zoo Tycoon, waarin jij een simpel stukje grond moet omtoveren tot een succesvolle dierentuin. Dit begint met een simpele apenkooi, maar kan al snel uitgroeien tot een park vol met unieke diersoorten en blije bezoekers.

  Inmiddels zijn er drie volwaardige delen uitgekomen die uitgebreid kunnen worden met exotische dieren, dinosaurussen en uitgestorven soorten. Ook is er een free-to-play variant, en kun je de dierentuin zelfs onderweg besturen met versies op de Nintendo DS en mobiele telefoons.

  8. Euro Truck Simulator

  Altijd al gedroomd van een baan als vrachtwagenchauffeur, maar wil het niet lukken met dat rijbewijs? Dan kun je nu lekker achter je PC’tje blijven zitten, want met Euro Truck Simulator is het allemaal net echt. In de game ga je de weg op met een vrachtwagen (goh..) en neem je opdrachten aan die je door het hele land laten reizen. Hiermee verdien je geld, dat je weer kunt besteden aan nieuwe uitrusting voor je wagen of het uitbereiden van je truckerbedrijf.

  Er zijn twee delen voor de PC verschenen, met hier en daar van DLC. In totaal zul je honderden uren kunnen toeren door Europa, Amerika en Australië.

  7. Goat Simulator

  Altijd al gedroomd van een baan als geit, maar wil het niet lukken met…Wacht, een geitensimulator!? Ja het bestaat echt, en jullie hebben erop gestemd. Je hebt de controle over een geit, waarmee je de vrijheid hebt om de wereld te verkennen. Hierin kun je domweg rondjes lopen, dingen verplaatsen door eraan te likken, en een score opbouwen door de geit allerlei trucs te laten doen.

  De PC-game begon als een 1 april-grap, maar werd later uitgebracht op Steam en op schijf. De game biedt veel mods waardoor je de geiten kunt laten ontploffen, met een giraf kunt spelen of een jetpack kunt aantrekken. Een ding is zeker: je moet Goat Simulator absoluut niet serieus nemen.

  6. Viva Piñata

  Beesten van papier-maché die gevuld zijn met snoep; die willen we allemaal natuurlijk zo hard mogelijk kapot slaan. Maar niet in deze game. Het is namelijk de taak om een tuin vol van deze Mexicaanse dieren te onderhouden, en ze te bewaken voor gevaar van buitenaf. Ze kapot slaan is dan ook niet heel gepast. Helaas.

  Je hebt de vrijheid om je tuin zo mooi en aantrekkelijk mogelijk in te richten, zodat veel Piñata’s bij jou intrekken. Er is niet echt een doel in het spel, anders dan de dieren tevreden houden. Verschillende delen zijn verschenen op de Xbox 360 en Nintendo DS, en voor wie nog niet genoeg kan krijgen van de kleurrijke figuurtjes is er zelfs een tv-serie uitgekomen.

  5. Anno

  De serie is al ruim vijftien jaar oud, maar blijkbaar is hij nog steeds geliefd. De stedenbouwer Anno heeft zes delen met een aantal uitbereidingen, en speelt zich af in het verleden, of juist in de futuristische toekomst. In het begin heb je een klein gebied beschikbaar, en het is aan jou om dit uit te bereiden. Het doel is om zoveel mogelijk gebieden te koloniseren, waarna je een grote economie kunt opbouwen en deze moet zien te runnen.

  Anno begon op de PC, maar heeft intussen de Wii en Nintendo DS ook gekoloniseerd. Ook is er een free-to-play variant beschikbaar voor de mensen die kosteloos een stad willen onderhouden.

  4. Flight Simulator

  Vind je het tegenwoordig te eng om in een echt vliegtuig te stappen? Microsoft snapt je, en daarom brengt het bedrijf al een paar jaar een goed alternatief. In Flight Simulator heb je namelijk zelf de controle over een groot aantal vliegtuigen, en bepaal jij zelf waar je wel en niet vliegt.

  Over de hele wereld wordt Flight Sim als een van de beste (dan wel dé beste) vliegsimulaties gezien. De game is zo realistisch als maar kan, met gedetailleerde cockpits en duizenden echtbestaande luchthavens. Naast de traditionele lijnvluchten kun je ook deelnemen aan bijvoorbeeld de Red Bull Air Races. Liefhebbers van vliegtuigen doen er goed aan om deze game in huis te halen.

  3. SimCity

  En dan zijn we alweer aangekomen bij de top drie, en dan is het niet gek dat we hier SimCity treffen. Net als Anno draait deze game om het opbouwen en onderhouden van steden, waarbij je rekening moet houden met voldoende werkgelegenheid, een goede infrastructuur en dat soort zaken. Doe je dit niet goed, dan zullen mensen gaan demonstreren en gaan staken. Ook krijg je te maken met natuurrampen zoals aardbevingen of meteorietinslagen.

  Het laatste deel verscheen vorig jaar maart en laat je samenwerken met andere spelen; bouwt iemand een werkstad, dan kun jij ervoor kiezen om jouw versie te voorzien van het nodige vermaakt. De games zijn voornamelijk op de PC verschenen, maar er bestaan ook versies voor consoles en handhelds.

  2. Sims

  Een gezin onderhouden is niet altijd makkelijk, en dus kun je alvast oefenen in de Sims. Jij krijgt namelijk de controle over een gezin die je al dan niet tevreden moet houden, en hebt onbeperkte vrijheid voor het bouwen en indelen van je huis. Natuurlijk moet dit allemaal bekostigd worden, en daarom zijn er een stel prachtige cheats uitgevonden die de game een stukje aangenamer maken.

  De Sims is voor iedereen interessant, aangezien je jouw Sims op creatieve wijzen om het leven kunt brengen. Haal het trappetje van het zwembad wanneer zij in het water liggen, of plaats een bloempot zo dicht naast de openhaard dat het hele huis afbrand. Of je kunt je gezin gewoon serieus onderhouden. Ook leuk.

  De game telt inmiddels vier basisdelen, die allemaal uitbereidingen hebben. Zo kun je het spel aanvullen met Ikea-meubels, H&M kleding of kun je op avontuur als een piraat. Ook zijn er verschillende versies voor handhelds en mobiele telefoons.

  1. Rollercoaster Tycoon

  Nostalgie en sadisme. Dat zijn waarschijn de twee sleutelwoorden voor Rollercoaster Tycoon. Jij bent de eigenaar van een pretpark, en kunt alles op je eigen manier aanpakken. Zo kun je achtbanen bouwen die plotseling ophouden, om zo het treintje keihard van de rails te laten rijden en twintig doden op je geweten te hebben. Of je gooit wat bezoekers in een ruimte van drie vierkante meter en laat ze zo lang rondjes lopen tot ze doodmoe zijn. De keuze is aan jou.

  Je kunt de game natuurlijk ook serieus spelen, waarbij je doelen hebt om zoveel mogelijk bezoekers te trekken of om een bepaald bedrag per jaar om te zetten. Door de enorme vrijheid kun je het pretpark bouwen waar je altijd al naartoe hebt gewild. De games zijn verkrijgbaar voor de PC, 3DS en mobiele telefoons.

  RollerCoaster Tycoon: Loopy Landscapes

  Verkijgbaar vanaf 29 september 2001

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.