De 10 beste first-person shooters (FPS)

  First-person shooters, we worden er tegenwoordig mee dood gegooid. Het is de afgelopen jaar het genre waar gigantische successen in worden geboekt. Denk aan Call of Duty die elk jaar als een gek verkoopt, en wat dacht je van de best verkochte nieuwe IP ooit, Destiny. Daarom vroegen we aan jullie om de tien beste FPS uit te kiezen, en daar hebben we nu de uitslag van.

  10. Wolfenstein

  Als de moeder van alle shooters is het natuurlijk niet gek dat deze game in de top tien staat. De serie is inmiddels meer dan dertig jaar oud, en heeft meerdere ontwikkelaars gekend. Hiervan heeft id Software er de meeste op zijn naam staan, waaronder de klassieke Wolfenstein 3D en Return to Castle Wolfenstein.

  De games hebben altijd te maken met de Tweede Wereldoorlog, en dus vecht je altijd tegen een stelletje Nazi’s. In het laatste deel, The New Order, hebben de Duitsers de oorlog gewonnen en is het (zoals altijd) aan oorlogsveteraan William B.J. Blazkowicz om de wereld te redden. De game typeert zich door de brute en over de top actie, zoals de boss fight tegen Adolf Hitler.

  9. BioShock

  BioShock mixt in de eerste twee delen een grote dosis horror met shooterelementen. De game speelt zich af in Rapture, een onderwater utopie die door rellen volledig is verwoest. Jij stort met een vliegtuig neer in de zee en komt via een onderzeeër terecht in deze duistere stad die overspoeld is met vijandige Splicers. Hiervoor heb je niet alleen wapens tot je beschikking, maar kun je ook gebruikmaken van Plasmids. Dit zijn speciale krachten waarmee je vuur kunt schieten, een zwerm wespen op je vijanden kunt afsturen of waarmee je vijandige turrets aan jouw zijde kunt scharen.

  Het derde deel, Infinite, speelt zich niet onder water af, maar in een vliegende stad. De gameplay is redelijk hetzelfde als in de eerste delen: veel knallen, gecombineerd met speciale krachten. De grimmige sfeer van de eerste twee delen heeft nu plaatsgemaakt voor een frisse, kleurrijke stad die doorgaans bewoond is. Dit betekent echter niet dat het veilig is….

  8. Destiny

  Net uit, en nu al in de top tien. Ontwikkelaar Bungie is een legendarische speler op de FPS-markt, voornamelijk bekend om de Halo-serie die een fantastische multiplayer kent. De jarenlange ervaring van de studio vertaalt zich nu naar dit nieuwe project, waarin je online op pad kunt gaan in ons melkwegstelsel.

  Destiny biedt veel vrijheid, dus je kunt op je eigen tempo de tientallen missies uitvoeren. Ook heeft de game een scheut RPG-saus over zich heen gekregen, wat als gevolg heeft dat je uit verschillende klassen kunt kiezen die elk een eigen specialiteit met zich meebrengen. De game is dus niet lineair en heeft voldoende in zich om nog een keer door te spelen. Niet gek dus dat de game de best verkochte, meest gepre-orderde én duurste nieuwe game ooit is.

  7. GoldenEye

  Zelf James Bond kunnen spelen is nog nooit zo leuk geweest als in GoldenEye 007. We hebben het nu over de game voor de Nintendo 64, die in 1997 een ware revolutie ontketende in het FPS-genre. Dit kwam voornamelijk door de multiplayer, waar je op één scherm met z’n vieren tegelijk kon knallen. Ook de toevoeging van de analoge stick op de Nintendo 64 was voor de shooters een gouden aanwinst.

  GoldenEye is gebaseerd op de gelijknamige Bond-film en werd ontwikkeld door Rare. Later is de game heruitgebracht, waarin Pierce Brosnan vervangen werd door de huidige James Bond (Daniel Craig), en betere graphics en besturing kende. Daarnaast werden er nog een aantal games uitgebracht die de titel GoldenEye droegen, maar de serie heeft zich vereeuwigd door het briljante deel op de Nintendo 64.

  6. Call of Duty

  Natuurlijk, Call of Duty; waarschijnlijk heeft vrijwel iedereen weleens een deel uit de serie gespeeld. Op het moment dat jij dit zit te lezen, spelen er miljoenen mensen met de games, en over een paar weken verschijnt er weer een gloednieuw deel.

  Voor die drie mensen die nog nooit gehoord hebben van CoD: een FPS die veel oorlogen heeft meegemaakt en vooral geroemd wordt om de gebalanceerde, snelle en verslavende multiplayer. Op (redelijk) kleine maps speel je in teamverband of alleen tegen elkaar verschillende spelmodi uit, zoals de Capure The Flag, Domination of Free For All.

  Sinds een paar jaar kent de serie ook een zombie-modus, waarin je alleen of met een stel vrienden hordes zombies moet zien te overleven. De games spelen als een trein en zijn voor nieuwkomers makkelijk te leren. Online is dat een ander verhaal, want door de vele delen die de serie ondertussen kent lopen er veel ervaren spelers rond die je maar wat graag door je kop knallen.

  5. Half-Life

  Hoewel de game een shooter is, herinneren veel mensen zich de rode koevoet waarschijnlijk het beste. Gordon Freeman (nee, niet die ene acteur) zette vijftien jaar geleden voor het eerst voet in het complex van Black Mesa, waar al snel de pleuris uitbrak omdat er geklooid werd met dimensies. Na het ongeluk wordt de wereld dan ook overspoeld met wezens uit een andere dimensie, genaamd Xen.

  Meteen na release van de game werd hij al bestempeld als klassiek en baanbrekend. De vloeiende besturing, het meeslepende verhaal en de interactie met de omgeving zorgen ervoor dat veel mensen Half-Life als een van de beste games ooit beschouwen.

  Het vervolg is nog succesvoller geweest en werd uitgebreid met twee add-ons. De laatste eindigt echter met een van de grootste cliffhangers ooit, maar er is nog steeds geen vervolg verschenen. Fans creëren vaak theorieën dat Half-Life 3 is aangekondigd tijdens de Steam Sales (de uitverkoop op het digitale platform van Valve, de maker van Half-Life) door allerlei gekke hints bij elkaar te gooien. Officieel is er nog niks bekend over het derde deel, maar desondanks heeft hij een status gekregen waar de Heilige Graal bij verschrompelt.

  4. Star Wars: Battlefront

  De game is officieel geen FPS, aangezien je er ook voor kunt kiezen om vanuit een third-person perspectief te spelen. Evengoed vonden wij het de moeite waard om ‘m in het lijstje te knallen, en blijkbaar vonden jullie het ook geen slecht idee.

  Battlefront plaatst je in één van de twee strijdende teams, waarbij het ene team verschillende doelen moet voltooien en het andere dit moet zien te voorkomen. Dit gebeurt natuurlijk allemaal in het Star Wars-universum, en dus zul je op bekende locaties als Mos Eisley, Geonosis en Hoth spelen en karakters tegenkomen uit de films. Wie goed z’n best doet mag namelijk als Jedi of als Sith-lord spelen, die flink wat schade kunnen aanrichten.

  Er zijn inmiddels twee delen van in de serie verschenen, en er wordt gewerkt aan een nieuwe. Met het oog op de aankomende film, Episode VII die eind volgend jaar verschijnt, is het goed mogelijk dat we nog tot december volgend jaar moeten wachten om opnieuw te mogen vechten aan het Star Wars-front.

  3. Far Cry

  Neem een tropisch eiland, een snikhete Afrikaanse vlakte of hoge bergen. Gooi hier generieke bad guys met een gestoorde leider, veel wapens en nog veel meer vrijheid bij, en je hebt Far Cry. Als speler strand je in elk deel in een bloederige strijd tussen verschillende partijen, soms om drugs en soms om mensenhandel. Aan jou dus om hier even iets aan te doen.

  In de game kun je zelf bepalen waar je heen gaat, en krijgt naast het hoofdverhaal verschillende side-quest die je allerlei handige dingen opleveren. Zo kun je in het derde deel veel jagen om van de gewonnen huiden nieuwe uitrusting te knutselen. Dit geeft de games een enorm gevoel van vrijheid en diepgang, wat samen met de (vaak) dramatische en serieuze thema’s tot een indrukwekkende ervaring leidt. Op 18 november verschijnt het vierde deel in de serie, dat zich afspeelt in het Himalaya gebergte waar jij het regime van dictator Pagan Min zal bestrijden.

  2. Battlefield

  Tegenwoordig de grote tegenhanger van Call of Duty, en jullie hebben bepaald dat Battlefield hier ver bovenuit torent. De snelle gameplay van CoD staat echter haaks op het tactische, ietwat trage spel van Battlefield.

  In de game heb je voertuigen tot je beschikking, variërend van tanks tot drones. De maps zijn hierdoor dus ook vrij groot, hoewel de games ook kleinere gebieden kent die goed zijn voor shotgun-extravaganza. Samenwerking is bij veel spelmodi essentieel. Zoals bij de klassieke modus Conquest, waar je verschillende plekken op de kaart moet veroveren en zien vast te houden. Ook de mogelijkheid om van alles in te laten storten, geeft een andere dimensie aan (vooral) de multiplayer. Een sniper op zolder? Knal gewoon de fundering van het huis eruit, en klaar.

  De serie kent ondertussen elf games. Ontwikkelaar DICE werkt momenteel aan Battlefield Hardline, waarin politie en overvallers de strijd met elkaar aan gaan. Deze zal volgend jaar maart verschijnen voor PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One en PC.

  1. Halo

  ‘All Halo to the king!’ Oke, heel flauw, maar ja er kan er maar één de beste zijn. Jullie hebben gekozen voor de sci-fi shooter Halo. Een serie die veel mensen slapeloze nachten heeft bezorgd met zijn verslavende en vrijwel perfecte multiplayer binnen een wonderbaarlijk universum vol wapens, voertuigen en high-tech pakken.

  De serie maakte in 2001 zijn intrede als een launchgame voor de Xbox, ontwikkeld door Bungie. Het had eigenlijk een game voor Windows en Macintosh moeten worden, maar werd door Microsoft als een killer app voor de Xbox uitgebracht. Dit zorgde voor een revolutie op de FPS-markt, mede door de multiplayer en de strakke besturing, groeide het uit tot een van de meest toonaangevende shooters ooit. Bungie heeft een paar jaar geleden afstand gedaan van de serie, en het werd direct opgepakt door 343 Studios die momenteel werkt aan Halo 5: Guardians.

  Xbox One-bezitters die Halo compleet gemist hebben kunnen alles inhalen met Halo: The Master Chief Collection. Deze collectie bevat Halo 1 tot en met 4, allemaal voorzien van een grafische oppoetsbeurt. Zo kun je het hele verhaal doorspelen, of gewoon lekker online knallen op de vele maps uit de serie. Ben je hierna fan? Dan zijn er nog boeken, films en comics, en komt er zelfs een live-action serie die geregisseerd wordt door Steven Spielberg.

  GoldenEye: Reloaded

  Verkijgbaar vanaf 4 november 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.